Komentara: 8
Pregleda: 3506

Najavljene mere zbog katastrofalne suše

19.07.2012. u 01:28h
Izvor: Radio Subotica
Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić izjavio je da će svim lokalnim samoupravama u Vojvodini poslati dopis da u saradnji sa poljoprivrednim stručnim službama procene situaciju na terenu i nakon toga upute zahtev Vladi Vojvodine za proglašenje elementarne nepogode.
Najavljene mere zbog katastrofalne suše

On je dodao da će Vlada Vojvodine nakon toga izvestiti Vladu Srbije o stanju u opštinama i gradovima u Pokrajini pošto pokrajinska Vlada ne može sama da proglasi elementarnu nepogodu i donese mere kojima će pomoći ugroženim sredinama.

Ješić je rekao da šteta od suše i visokih temperatura na kukuruzu iznosi 70 posto, dodajući da će, prema trenutnim procenama, prosečan prinos ove kulture u Sremu biti oko četiri tone po hektaru, a u Bačkoj i Banatu upola manje.

 

Gradsko veće uskoro razmatra razmere štete u poljoprivredi

Predsedavajući Upravnog odbora Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš izjavio je da postoji više načina da država pomogne poljoprivrednicima koji će pretrpeti veliku štetu zbog suše. On kaže da bi proglašenjem elementarne nepogode mogle biti donete mere otpisa ili umanjenja javnih obaveza kao što su naknada za odvodnjavanje, porez, plaćanje zakupa državnog zemljišta, prolongiranje subvencionisanih državnih kredita, kao i intervencija Robnih rezervi kojom bi se pomoglo stočarima.

Član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu Šimon Ostrogonac kaže da je lokalna samouprava završila procenu štete na voću, koja se kreće od 50 do 70 posto, te da se trenutno radi procena i za ratarske kulture. On je dodao da će o tome sutra biti reči i na sastanku s predstavnicima udruženja poljoprivrednika, dodajući da će suša biti i jedna od tačaka dnevnog reda na Gradskom veću, najverovatnije sledeće nedelje. Izveštaj o proceni štete najverovatnije će biti usvojen na sednici Skupštine grada do 10. avgusta.

 

Moguća zabrana izvoza kukuruza?

Prema procenama stručnjaka država bi uskoro mogla da donese meru zabrane izvoza kukuruza, jer je već sada izvesno da će rod ove kulture u Srbiji značajno podbaciti. Po njihovim rečima lako je moguće da zbog nedostatka kukuruza i pšenica bude korištena kao stočna hrana. Zbog toga se ne isključuje mogućnost da, zajedno sa kukuruzom, bude zabranjen i izvoz pšenice, što je već bilo učinjeno prošle godine.

Reagujući na ove najave, vojvođanski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić rekao je da svaka slična zabrana "nekima donosi ekstra profit", dodajući da to sigurno nisu poljoprivredni proizvođači. Zbog toga je Ješić naveo da nije siguran da bi takva mera bila ispravna, bez obzira na izvesni deficit žitarica koji nam predstoji.

Izvor: Radio Subotica
Postavljeno pre 11 godina i 9 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 3506
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.