• Pregleda: 3217

Najavljene mere zbog katastrofalne suše

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić izjavio je da će svim lokalnim samoupravama u Vojvodini poslati dopis da u saradnji sa poljoprivrednim stručnim službama procene situaciju na terenu i nakon toga upute zahtev Vladi Vojvodine za proglašenje elementarne nepogode.
Najavljene mere zbog katastrofalne suše

On je dodao da će Vlada Vojvodine nakon toga izvestiti Vladu Srbije o stanju u opštinama i gradovima u Pokrajini pošto pokrajinska Vlada ne može sama da proglasi elementarnu nepogodu i donese mere kojima će pomoći ugroženim sredinama.

Ješić je rekao da šteta od suše i visokih temperatura na kukuruzu iznosi 70 posto, dodajući da će, prema trenutnim procenama, prosečan prinos ove kulture u Sremu biti oko četiri tone po hektaru, a u Bačkoj i Banatu upola manje.

 

Gradsko veće uskoro razmatra razmere štete u poljoprivredi

Predsedavajući Upravnog odbora Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš izjavio je da postoji više načina da država pomogne poljoprivrednicima koji će pretrpeti veliku štetu zbog suše. On kaže da bi proglašenjem elementarne nepogode mogle biti donete mere otpisa ili umanjenja javnih obaveza kao što su naknada za odvodnjavanje, porez, plaćanje zakupa državnog zemljišta, prolongiranje subvencionisanih državnih kredita, kao i intervencija Robnih rezervi kojom bi se pomoglo stočarima.

Član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu Šimon Ostrogonac kaže da je lokalna samouprava završila procenu štete na voću, koja se kreće od 50 do 70 posto, te da se trenutno radi procena i za ratarske kulture. On je dodao da će o tome sutra biti reči i na sastanku s predstavnicima udruženja poljoprivrednika, dodajući da će suša biti i jedna od tačaka dnevnog reda na Gradskom veću, najverovatnije sledeće nedelje. Izveštaj o proceni štete najverovatnije će biti usvojen na sednici Skupštine grada do 10. avgusta.

 

Moguća zabrana izvoza kukuruza?

Prema procenama stručnjaka država bi uskoro mogla da donese meru zabrane izvoza kukuruza, jer je već sada izvesno da će rod ove kulture u Srbiji značajno podbaciti. Po njihovim rečima lako je moguće da zbog nedostatka kukuruza i pšenica bude korištena kao stočna hrana. Zbog toga se ne isključuje mogućnost da, zajedno sa kukuruzom, bude zabranjen i izvoz pšenice, što je već bilo učinjeno prošle godine.

Reagujući na ove najave, vojvođanski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić rekao je da svaka slična zabrana "nekima donosi ekstra profit", dodajući da to sigurno nisu poljoprivredni proizvođači. Zbog toga je Ješić naveo da nije siguran da bi takva mera bila ispravna, bez obzira na izvesni deficit žitarica koji nam predstoji.

Izvor: Radio Subotica
8
djole Odgovori
Ma kakva nepogoda !!! Jedino kod nas moze da padne nekom na pamet takva glupost.Nisu gradjani krivi pa da se trose njihove budzetske pare, sto poljoprivrednici ne zele da uloze u sisteme za navodnjavanje.Ko je koliko ulozio ,toliko ce i da zaradi !!! Izadjite malo u Grcku ili Madjarsku -sistemi za navodnjavanje su na 50%njiva a kod nas na 0,1% ?????? Samo nasem poljoprivredniku je lakse zdrav zub izvaditi ,nego izbiti malo para iz dzepa da ulozi u nesto pametno.
dr.tikvicki Odgovori
niste mi bas upuceni sto se tice navodnjavanja u srbiji, pa vec 30 god od poljoprivrednika uzimaje od poreza za navodnjavanje. a sta je drzava uradila nista. iskopali jedan kanal, u kojem ni sada nema vode.
zmija Odgovori
kakva nepokoda, bre izmisljaju gluposti, Ko li samo ovo sve namesta, ko to masti brkove na ovome da mi znati???. koliko sam vec sagnut, moracu premeniti pozu, jer nikada nije dosta!
suša Odgovori
Sad je već i vrabcima na grani jasno u šta je država trebala da ulaže pare iz budžeta , umesto što je davala subvencije za raskalašno bogaćenje pojedinaca!!!Ako se ponovo bude nadoknadila šteta pojedincima, a ne ulagalo u sisteme za navodnjavanje, zemljoradnici najbolje da svoje traktore koriste za paradu po putevima , a svi da okačimo zube na klin!!! Nije valjda svima pamet presušila?!!
Marko Odgovori
A što nisu na vreme skupili ove pšenice??? tako im i treba kad su štrajkovali i blokirali ulice.
djole Odgovori
>>dr.tikvicki,pa ne placaju samo seljaci porez,imam firmu i na ime poreza za deset godina sam platio toliko da sam mogao dobro da prosirim firmu a i dalje imamo neasfaltiranih ulica i dalje kanalizacije nema u citavom gradu pa smrde tudje septicke,itd,itd.Ali sa profitom koji sam zaradio svake godine ulozim po nesto za poboljsanje firme,a nazalost seljaci to shvataju da moraju da kupe jos hektara zemlje ili da moraju da kupe jos 20 bikova a niko ne razmislja da postojecu kolicinu zemlje usavrsi navodnjavavanjem,jer ako je susa proglasicemo elementarnu nepogodu,ako godina ima vise kisnih dana-opet elementarna nepogoda.I ono staro :"drzava je duzna..."-NISTA DRZAVA NIJE DUZNA !!! ako je dusna vama onda je duzna svima koji imaju privatne firme.
suša Odgovori
Treba svima država da nadoknadi štetu, jer su naši novčanici i naši stomaci već odavno presušili,ali kako i odakle kad je sve presušilo?!
laky Odgovori
Djole. cime da navodnjavamo kad su kanali presuseni i zakorovljeni a placamo odvodnjavanje i sva ta cuda kao i vi...Tako je to svuda nazalost....
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.