Komentara: 4
Pregleda: 6777

Štefanek: Osobe sa invaliditetom uključiti u sport

06.10.2016. u 14:19h
Izvor: RTV
Davor Štefanek, osvajač olimpijske zlatne medalje u rvanju, posetio je Udruženje za podršku osobama sa psiho-fizičkim smetnjama "Zajedno" kako bi motivisao osobe sa invaliditetom da se što više uključe u sportove shodno svojim mogućnostima.
Štefanek: Osobe sa invaliditetom uključiti u sport

Oni su mu se predstavili sa svojim rezultatima u različitim sportovima, kao što su plivanje, taekvondo, sedeća košarka, joga, tai chi i weng chun i time potvrdili da ima mogućnosti da se ostvari ideja "Sport za sve" i da se postižu lepi uspesi.

To što su osobe sa invaliditetom, odnosno osobe sa posebnim potrebama, ne sprečava ih da se bave sportom. Naprotiv, u skladu s mogućnostima, takmiče se i osvajaju medalje na takmičenjima u zemlji i regionu. Slavko Adamov se nedavno vratio sa evropskog prvenstva paratekvondoista gde je osvojio bronzanu medalju.

"S obzirom da pre svega treba voleti ovaj sport, potrebni su treninzi, treba raditi i biti uporan i rezultati dolaze sami po sebi", kaže Slavko Adamov, paratekvondoista.

Štefanek: Osobe sa invaliditetom uključiti u sport

foto: Udruženje "Zajedno"

Njihovo uključenje sportske aktivnosti klubova zahteva mnogo individualnog rada sa njima, a treneri kažu da to donosi rezultate.

"Upornim i vrednim radom može sve da se ostvari", kaže Davor Vujković, trener PK Spartak Subotica.

U misiji motivacije mladih da se bave sportom, zlatni olimpijac ovim dokazuje da ne pravi razliku između olimpizma i paraolimpizma.

"Oni su po meni isti kao i mi. Ja ću u mom klubu prvenstveno, pošto sam postao predsednik Rvačkog kluba "Spartak" da popričam sa tim ljudima koji se bave decom, da ne treba ako dođe neko da trenira rvanje nikakve razlike da prave", kaže olimpijski šampion Davor Štefanek.

Susret je organizovalo Udruženje "Zajedno" kako bi, između ostalog, podstakli sportske radnike da se više angažuju na polju invalidskog sporta.

Štefanek: Osobe sa invaliditetom uključiti u sport

foto: Udruženje "Zajedno"

"Na žalost, jako malo njih može ili ima pravo da dođe u neki sportski klub jer tamo prosto, ne znamo zbog čega, ali nemaju mogućnosti. Ova deca koja se bave sportom to je isključivo angažovanje roditelja", kaže Erika Balažević, potpredsednica Udruženja Zajedno.

I sam Štefanek i njegovi domaćini se nadaju da promocija paraolimpijzma u Subotici i veće uključenje invalida u sportske aktivnosti u gradu jednoga dana za cilj može imati i medalje sa nekih budućih paraolimpijskih igara.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 7 godina i 6 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 6777
Povezane teme

osobe sa invaliditetom

davor štefanek

udruženje zajedno

osobe sa specijalnim potrebama

bavljenje sportom

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.