• Pregleda: 6364

Štefanek: Osobe sa invaliditetom uključiti u sport

Davor Štefanek, osvajač olimpijske zlatne medalje u rvanju, posetio je Udruženje za podršku osobama sa psiho-fizičkim smetnjama "Zajedno" kako bi motivisao osobe sa invaliditetom da se što više uključe u sportove shodno svojim mogućnostima.
Foto: Udruženje "Zajedno"
Štefanek: Osobe sa invaliditetom uključiti u sport

Oni su mu se predstavili sa svojim rezultatima u različitim sportovima, kao što su plivanje, taekvondo, sedeća košarka, joga, tai chi i weng chun i time potvrdili da ima mogućnosti da se ostvari ideja "Sport za sve" i da se postižu lepi uspesi.

To što su osobe sa invaliditetom, odnosno osobe sa posebnim potrebama, ne sprečava ih da se bave sportom. Naprotiv, u skladu s mogućnostima, takmiče se i osvajaju medalje na takmičenjima u zemlji i regionu. Slavko Adamov se nedavno vratio sa evropskog prvenstva paratekvondoista gde je osvojio bronzanu medalju.

"S obzirom da pre svega treba voleti ovaj sport, potrebni su treninzi, treba raditi i biti uporan i rezultati dolaze sami po sebi", kaže Slavko Adamov, paratekvondoista.

foto: Udruženje "Zajedno"

Njihovo uključenje sportske aktivnosti klubova zahteva mnogo individualnog rada sa njima, a treneri kažu da to donosi rezultate.

"Upornim i vrednim radom može sve da se ostvari", kaže Davor Vujković, trener PK Spartak Subotica.

U misiji motivacije mladih da se bave sportom, zlatni olimpijac ovim dokazuje da ne pravi razliku između olimpizma i paraolimpizma.

"Oni su po meni isti kao i mi. Ja ću u mom klubu prvenstveno, pošto sam postao predsednik Rvačkog kluba "Spartak" da popričam sa tim ljudima koji se bave decom, da ne treba ako dođe neko da trenira rvanje nikakve razlike da prave", kaže olimpijski šampion Davor Štefanek.

Susret je organizovalo Udruženje "Zajedno" kako bi, između ostalog, podstakli sportske radnike da se više angažuju na polju invalidskog sporta.

foto: Udruženje "Zajedno"

"Na žalost, jako malo njih može ili ima pravo da dođe u neki sportski klub jer tamo prosto, ne znamo zbog čega, ali nemaju mogućnosti. Ova deca koja se bave sportom to je isključivo angažovanje roditelja", kaže Erika Balažević, potpredsednica Udruženja Zajedno.

I sam Štefanek i njegovi domaćini se nadaju da promocija paraolimpijzma u Subotici i veće uključenje invalida u sportske aktivnosti u gradu jednoga dana za cilj može imati i medalje sa nekih budućih paraolimpijskih igara.

Izvor: RTV

povezane teme

4
SrbijaSrbima Odgovori
Veliki sportista, jos vece srce. Postovanje. Kapa dole. Napred Davore! Ovakvih ljudi nam treba
sloba958 Odgovori
Tako treba
Safet Odgovori
Lik nosi majcu kriminal a promovise sport. Divno zaista.
dovla Odgovori
@safet
to je sam i ja prvo primetio. čemu to davore?! ti treba da si uzor! pošto te ima u poslednje vreme (previše) u medijima, probaj samo da se oblačiš u skladu sa time za šta se zalažeš. ovime jasno šalješ poruku šta i kako. bez obzira što je natpis cool i u marvelovom fontu, ta majca ti nije prikladna! iskreno se nadam da ćeš obratiti pažnju na te stvari.
svako dobro!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.