Komentara: 36
Pregleda: 9238

Staro osvetljenje zamenjeno savremenim LED svetiljkama

04.12.2020. u 12:20h > 14:31
Izvor: Subotica.com
Grad Subotica realizovao projekat javno-privatnog partnerstva za uličnu rasvetu, a procena je da će tokom 13 godina garantnog perioda održavanja lokalna samouprava uštedeti oko milion evra, odnosno na godišnjem nivou oko 75 hiljada evra.
Staro osvetljenje zamenjeno savremenim LED svetiljkama

Uvođenje novog javnog osvetljenja realizovala je firma "Smart Energy Investment Kft" iz Budimpešte, sa podizvođačima "Rasveta doo" iz Subotice i "HS Engineering doo" iz Novog Sada. Mađarska firma finansirala je celokupnu implementaciju projekta, iz koje pojašnjavaju da novo osvetljenje ima prosečno duplo bolji kvalitet osvetljenosti, što je od izuzetnog značaja za bezbednost na ulicama, kako za pešake, tako i za vozače.

Kako dodaju, garantovana ušteda električne energije tokom trajanja ugovora iznosi 72,82 odsto, a poboljšaće se energetska bezbednost i smanjiti emisija ugljen-dioksida za oko 8.300 tona godišnje, odnosno više od 107.900 tona za 13 godina. Ovakav efekat smanjenja emisije ugljen-dioksida predstavlja poseban kuriozitet u vremenima povećanog aero zagađenja, u skladu sa svim preporukama.

- Grad Subotica ovim projektom ne ulazi u kreditno zaduženje i sva ugrađena oprema i sve primenjene mere se odmah po ugradnji predaju u vlasništvo Gradu, bez naknade - izjavio je Obrad Tadić, direktor firme "Smart Energy Investment Kft". - Prvi najznačajniji efekti su već ostvareni, a ogledaju se u tome što je u prethodnih pet meseci, koliko je trajala implementacija, eksploatacija efekata povećanja kvaliteta, ostvarena ušteda za energiju i održavanje projekata, bila bez naknade. To predstavlja dobar uvod za kvalitetno partnerstvo. Prepoznavanje javno-privatnog partnerstva i implementacija za svaki grad ili opštinu je istovremeno i ulaganje u budućnost.

Staro osvetljenje zamenjeno savremenim LED svetiljkama

Ugrađeno je oko 12.900 svetiljki sa oko 270 sistema za uključivanje i isključivanje, a svaka od novih LED svetiljki trebalo bi da ima životni vek od 25 godina. Po rečima gradonačelnika Stevana Bakića, ovim projektom je Subotica postala još jedan grad u našoj zemlji koji ima uličnu rasvetu prema propisanim evropskim standardima.

- Mi kao Grad ne izdvajamo nova sredstva, ali troškove koje imamo za javno osvetljenje možemo bolje da iskoristimo za druge važne segmente razvoja Grada. Dobili smo značajno ulaganje u komunalnu javnu infrastrukturu, a da nismo izdvojili sredstva. Naprotiv, ovakav posao nam stvara uštede u odnosu na dosadašnje troškove - istakao je Bakić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 4 meseca
Komentara: 36
Pregleda: 9238
Povezane teme

rasveta

stevan bakić

javna rasveta

led rasveta

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.