Komentara: 22
Pregleda: 4319

Štapićima za uši i maskama nije mesto u kanalizacionoj mreži

27.02.2021. u 11:30h
Izvor: TV Subotica
Štapići za uši, vlažne maramice, zaštitne maske, higijenski ulošci, pa čak i rukavice, sve češće završavaju u kanalizacionoj mreži, što stvara ozbiljne probleme u gradskom sistemu – osim što dolazi do zagušenja u cevima manjeg prečnika, ova higijenska sredstva ozbiljno opterećuju gradski prečistač otpadnih voda, budući da nisu biorazgradiva.
Štapićima za uši i maskama nije mesto u kanalizacionoj mreži

Kako objašnjava Edita Trungel Mešter, koja rukovodi Sektorom za prečišćavanje otpadnih voda, uprkos tome što radnici JKP „Vodovod i kanalizacija“ više puta u toku dana sa rešetki fizički skidaju sve ono što građani bace u kanalizacionu mrežu, deo toga prolazi, ulazi u sistem i stvara brojne probleme, poput kvarova na finoj opremi.

- Dolazi do zagušenja u sistemu. Na našem uređaju ima oko 100 mešača, mešalica i miksera na kojima se ove materije namotavaju na pokretnim delovima, na osovini, na pužnim transporterima, na pumpama - nabraja Trungel Mešter, dodajući da su neretko primorani da zaustave segmente sistema kako bi fizički očistili opremu i zamenili pokvarene delove. - Čistimo pomoću nekih alata i ručno, vraćamo u prvobitno stanje i eventualno zamenimo delove koji su istrošeni ili polomljeni. Ponekad smo primorani da zaustavimo segmente uređaja kako bi ga očistili od nanosa.

Štapićima za uši i maskama nije mesto u kanalizacionoj mrežiŠtapićima za uši i maskama nije mesto u kanalizacionoj mrežiKako bi prečistač radio bez poteškoća, nadležni apeluju na građane da ništa osim toalet papira ne bacaju u WC šolje i slivnike, već da štapiće za uši i druga higijenska sredstva odlože u komunalni otpad, gde im je i mesto.

- Apelujem na građane i sve korisnike naših usluga da te materije odlažu u kese kao komunalno, kućno smeće, da ne bi dospeli u kanalizaciju - poručuje Trungel Mešter.

Štapićima za uši i maskama nije mesto u kanalizacionoj mrežiIz JKP „Vodovod i kanalizacija“ podsećaju da je prečistač namenjen isključivo za prečišćavanje komunalnih voda i da neorganske materije ne može da preradi.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 3 godine i 1 mesec
Komentara: 22
Pregleda: 4319
Povezane teme

jkp vodovod i kanalizacija

javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija

prečistač

prečistač otpadnih voda

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.