Komentara: 22
Pregleda: 3510

Štapićima za uši i maskama nije mesto u kanalizacionoj mreži

27.02.2021. u 10:30h
Izvor: TV Subotica
Štapići za uši, vlažne maramice, zaštitne maske, higijenski ulošci, pa čak i rukavice, sve češće završavaju u kanalizacionoj mreži, što stvara ozbiljne probleme u gradskom sistemu – osim što dolazi do zagušenja u cevima manjeg prečnika, ova higijenska sredstva ozbiljno opterećuju gradski prečistač otpadnih voda, budući da nisu biorazgradiva.
Štapićima za uši i maskama nije mesto u kanalizacionoj mreži

Kako objašnjava Edita Trungel Mešter, koja rukovodi Sektorom za prečišćavanje otpadnih voda, uprkos tome što radnici JKP „Vodovod i kanalizacija“ više puta u toku dana sa rešetki fizički skidaju sve ono što građani bace u kanalizacionu mrežu, deo toga prolazi, ulazi u sistem i stvara brojne probleme, poput kvarova na finoj opremi.

- Dolazi do zagušenja u sistemu. Na našem uređaju ima oko 100 mešača, mešalica i miksera na kojima se ove materije namotavaju na pokretnim delovima, na osovini, na pužnim transporterima, na pumpama - nabraja Trungel Mešter, dodajući da su neretko primorani da zaustave segmente sistema kako bi fizički očistili opremu i zamenili pokvarene delove. - Čistimo pomoću nekih alata i ručno, vraćamo u prvobitno stanje i eventualno zamenimo delove koji su istrošeni ili polomljeni. Ponekad smo primorani da zaustavimo segmente uređaja kako bi ga očistili od nanosa.

Kako bi prečistač radio bez poteškoća, nadležni apeluju na građane da ništa osim toalet papira ne bacaju u WC šolje i slivnike, već da štapiće za uši i druga higijenska sredstva odlože u komunalni otpad, gde im je i mesto.

- Apelujem na građane i sve korisnike naših usluga da te materije odlažu u kese kao komunalno, kućno smeće, da ne bi dospeli u kanalizaciju - poručuje Trungel Mešter.

Iz JKP „Vodovod i kanalizacija“ podsećaju da je prečistač namenjen isključivo za prečišćavanje komunalnih voda i da neorganske materije ne može da preradi.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 1 mesec i 3 nedelje
Komentara: 22
Pregleda: 3510
Povezane teme
jkp vodovod i kanalizacija javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija prečistač prečistač otpadnih voda
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 5 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.