Komentara: 17
Pregleda: 4954

Stanovnike Teslinog naselja muče psi lutalice, "Zoohigijena" intervenisala 77 puta

29.01.2021. u 11:24h
Izvor: Subotica.com
Stanovnici Teslinog naselja više od dve godine muku muče sa čoporom pasa koji, kako kažu, napadaju prolaznike. Iako su problem više puta prijavili komunalnoj miliciji i gradskom azilu, kažu da do danas nije rešen, dok iz JKP "Čistoća i zelenilo" odgovaraju da su za dve godine u ovom naselju intervenisali čak 77 puta i tom prilikom sa javne površine sklonili 19 pasa, a vlasnicima vratili sedam ljubimaca.
Stanovnike Teslinog naselja muče psi lutalice, "Zoohigijena" intervenisala 77 puta
Foto: Ilustracija

Kako predočavaju stanovnici Teslinog naselja, čopor pasa se pretežno kreće u Petrinjskoj ulici i iza Eko pumpe, a napadi na prolaznike dešavaju se gotovo svakog dana.

- Danas su napali moje dete kada se vraćalo iz škole. Da li neko u gradu Subotici misli o bezbednosti dece i o traumama koje preživljavaju zbog napada pasa? Želim da navedem da nisam protiv pasa, jer živimo u domaćinstvu sa psom i takođe razumem da je problem lutalica problem neodgovornih vlasnika. Zanima me kako ovaj grad i njegove službe štite decu od trauma izazvanih napadima lutalica - napisao je pre tri dana naš sugrađanin u rubrici "Pištaljka".

- Ja radim u zgradi iza Eko pumpe, na četvrtom spratu, i jako često vidimo kroz prozor kako nekoliko pasa napada bicikliste i pešake. I danas su četiri psa napala bicikliste na biciklističkim stazama sa obe strane puta. Ako se ne varam, pre par meseci je na ovo ukazivano. Odgovor (ne sećam se tačno ko je od nadležnih odgovorio) je da oni ne mogu ući u dvorište bivše fabrike "Partizan", jer je to privatno vlasništvo. Evo Vam rešenje, namamite ih da izađu iz dvorišta, pa ih uhvatite, jako jednostavno rešiti, a ne samo tražiti izgovore da se posao ne obavi - napisao je pre dva dana još jedan sugrađanin u rubrici "Pištaljka".

Stanovnike Teslinog naselja muče psi lutalice, "Zoohigijena" intervenisala 77 putaKako objašnjavaju iz JKP "Čistoća i zelenilo", Radna jedinica "Zoohigijena" je u periodu od januara 2019. do januara 2021. godine intervenisala 77 puta u Petrinjskoj ulici, oko Eko pumpe i okolnih ulica, pri čemu je sa javnih površina sklonila 19 pasa, a vlasnicima vratila sedam ljubimaca. Dodaju i da je "Zohigijena", u saradnji sa komunalnom milicijom, u više navrata izlazila i u zajedničkoj intervenciji upozoravala vlasnike pasa koji su se nalazili u firmama da psi ne smeju da izlaze na javne površine, ali da je problem nekadašnje fabrike "Partizan" ostao nerešiv.

- Bivša fabrika "Partizan" se nalazi u privatnom vlasništvu, a "Zoohigijena" nema mogućnosti da uđe u privatni posed. Naše aktivnosti tj. intervencije su samo na javnim površinama, a sam prostor je neobezbeđen i psi mogu slobodno da ulaze u krug bivše fabrike "Partizan" - objašnjavaju iz JKP "Čistoće i zelenilo", ukazujući i na odgovornost vlasnika ljubimaca. - Svi vlasnici pasa su u zakonskoj obavezi da svoje pse čipuju tj. trajno obeleže i da jednom godišnje vakcinišu pse. Obaveze vlasnika su da vode računa da psi ne izlaze iz dvorišta bez njihovog nadzora, da moraju biti na povocu i da vlasnik mora voditi računa o bezbednosti građana.

Stanovnike Teslinog naselja muče psi lutalice, "Zoohigijena" intervenisala 77 putaIz preduzeća podsećaju i da je u cilju kontrole brojnosti populacije uličnih životinja 2019. godine pokrenut CNR program ("Uhvati-steriliši-pusti"), koji se zasniva na humanim metodama. Kako navode, psi u ovom programu su čipovani, vakcinisani i sterilisani, urađena je procena njihovog karaktera i oni su vraćeni na lokacije koje su bezbedne kako za njih, tako i za građane. Takođe su lako prepoznatljivi, po narandžastim, crvenim i zelenim markicama koje im se nalaze na uhu.

- Dobrobit ovoga programa ogleda se u humanom ograničavanju populacije napuštenih životinja na teritoriji grada, čuvanju teritorije od drugih nesterilisanih životinja, smanjenju agresivnosti pasa izazvane polnim nagonima životinja ili zaštitom potomstva, kao i o očuvanjem zdravstvenog stanja same jedinke, a sve u interesu bezbednog suživota pasa i ljudi - ističu iz JKP "Čistoća i zelenilo".

Stanovnike Teslinog naselja muče psi lutalice, "Zoohigijena" intervenisala 77 putaIz preduzeća poručuju da će "Zoohigijena" nastaviti da interveniše u Petrinjskoj ulici i oko Eko pumpe, te da će sve pse koje nađe, a da nisu u programu CNR-a, pokušati da uhvati i skloni sa javne površine.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 2 meseca
Komentara: 17
Pregleda: 4954

Povezane zviždaljke

Povezane teme

psi na ulicama

problem sa psima

napušteni psi

jkp čistoća i zelenilo

psi lutalice

teslino naselje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.