Komentara: 0
Pregleda: 1580

Stabilna epidemiološka situacija u Severnobačkom okrugu

10.12.2014. u 12:54h
Izvor: RTV City
Služba za prevenciju i kontrolu bolesti Zavoda za javno zdravlje do sada je registrovala 300 slučajeva akutnih respiratornih infekcija, i 15 slučajeva oboljenja sličnih gripu. Za sada, epidemiloška situacija u Severnobačkom okrugu je stabilna.
Stabilna epidemiološka situacija u Severnobačkom okrugu

Dolaskom hladnih dana počela je i sezona respiratornih infekcija, među kojima su najčešće prehlada i grip. Uzročnici ovih oboljenja su virusi, dok prehladu može da izazove više od 200 različitih vrsta virusa, pa je to i jedan od razloga zašto na prehladu organizam ne može da stekne otpornost.

Najčešći uzročnici prehlada su rhinovirusi u preko 50 odsto slučajeva, koji se još nazivaju i „virusi nosa”, a odmah zatim coronavirusi. Prema rečima dr Dragice Kovačević Berić, načelnice Centra za prevenciju i kontrolu bolesti Zavoda za javno zdravlje, epidemiološka situacija u Severnobačkom okrugu je mirna. Ovo je period kada dominiraju respiratorne zarazne bolesti, a većina njih su sezonske Ove bolesti čine dve trećine oboljenja, a za njihov sve veći broj zaslužne su vremenske prilike koje im pogoduju.

Vakcinacija protiv gripe počela je nešto ranije nego što je uobičajeno, što je prema rečima dr Berić veoma dobro. Za Severnobački okrug ove godine opredeljeno je preko 5.000 doza vakcina, i do sada je vakcinu primilo više od 80 odsto vakcinisanih. Da li će ove godine biti epidemije i dalje je neizvesno. U poslednjih deset godina pomereno je vreme u koje se javlja epidemija gripa. Iako su se one najčešće javljale u januaru i februaru, može se dogoditi da se epidemija pojavi i u martu mesecu.

Prehlada i grip, u nekim slučajevima mogu da prođu bez većih komplikacija, i sa uobičajenim tegobama, dok u pojedinim slučajevima mogu izazvati komplikacije, pa čak i smrt, mada vrlo retko. Najčešće se pri komplikacijama javljaju bakterijske infekcije koje se leče antibioticima.

Kako bi se sačuvali od virusa, što je praktično nemoguće, neophodno je da preduzmemo niz mera kako bi ojačali svoj imunološki sistem. Najbitnije je uzimati vitamine, konzumirati raznovrsniju hranu bogatu voćem i povrćem, održavati fizičku kondiciju, redovno provetravati prostrije u kojima boravimo i voditi računa o kvalitetnom spavanju.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 9 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1580
Povezane teme

epidemija gripa

severno bački okrug

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.