Komentara: 2
Pregleda: 2081

Srpska premijera filma "Zaceli me" na Festivalu evropskog filma Palić

10.09.2020. u 11:00h
Izvor: Subotica.com
Dokumentarni film "Zaceli me" rediteljke Danijele Štajnfeld biće premijerno prikazan u Srbiji na Festivalu evropskog filma Palić, 18. septembra u 17:30 časova u bioskopu "Abazija". Ovo ostvarenje naći će se na programu u okviru selekcije "Novi evropski dokumentarci" kao specijalna projekcija, na poziv programskog direktora festivala Miroslava Mogorovića.
Srpska premijera filma "Zaceli me" na Festivalu evropskog filma Palić

"Zaceli me" je dokumentarni film o posledicama koje trpe žrtve i počinioci seksualnog nasilja, zasnovan na intimnim svedočenjima osoba koje su preživele seksualni napad. Film kombinuje svedočanstva osoba koje su preživele seksualni napad i sekvence iz njihovog kasnijeg života, postavljajući pitanje šta se može smatrati oporavkom.

Autorka filma Danijela Štajnfeld snagu crpi iz empatije jer je i sama, kao mlada glumica u Srbiji, bila žrtva seksualnog nasilja. Nakon što je izgubila mogućnost da sigurno priča o napadu koji je doživela, skupila je hrabrost da kroz proces susreta i intervjua svoju priču podeli sa drugima koji su prošli kroz slična iskustva.

Dok nas ljutnja i strah odvraćaju od neophodnih razgovora o svim aspektima seksualnog nasilja, film "Zaceli me" se fokusira na izuzetnu štetnost skrivanja istine i pokazuje kako je moguće nastaviti život nakon seksualnog napada. Budući da se žrtve seksualnog napada često suočavaju sa nedostatkom razumevanja i nepoverenjem, mnogi odluče da ćute o tome što su doživeli. Niko od nas ne želi da veruje da se ti mučni zločini događaju u našim domovima, školama, radnim mestima i zajednicama u celini. "Zaceli me" otkriva cenu ove tišine, pomaže nam da razumemo seksualni napad, humanizujući obe perspektive. Ovaj film želi da normalizuje razgovore o zlostavljanju kako bi zaustavio ciklus srama i nasilja.

Programski direktor festivala Miroslav Mogorović trenutno dogovara eventualni dolazak rediteljke Danijele Štajnfeld, ukoliko joj ranije preuzete obaveze dozvole, kako bi predstavila film publici i zainteresovanim medijima.

Ovogodišnje, 27. izdanje Festivala evropskog filma Palić održaće se od 12. do 18. septembra u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, u bioskopu "Eurocinema" i Art bioskopu "Aleksandar Lifka" u Subotici, kao i u bioskopu "Abazija" na Paliću. Publici će biti predstavljeno više od 100 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 7 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 2081
Povezane teme

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

european film festival palic

filmovi na festivalu

filmski festival

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.