Komentara: 21
Pregleda: 3031

SPS: Bunjevci svoje probleme treba da reše unutar Saveta

15.01.2013. u 11:48h
Izvor: RTV Yueco
Gradski odbor Socijalističke partije Srbije oglasio se povodom problema koji je nastao u Bunjevačkom nacionalnom savetu. Subotički socijalisti smatraju da sve nedoumice i nesporazumi treba da se reše u okviru institucija sistema.
SPS: Bunjevci svoje probleme treba da reše unutar Saveta

Zakon o nacionalnim savetima i drugi akti koji regulišu oblast zaštite prava i interesa nacionalnih manjina daju dovoljan institucionalni okvir za rešavanje tih pitanja u skladu sa najvišim evropskim standardima. Socijalisti ističu da u vreme kada su oni bili na vlasti sprečena majorizacija Bunjevačkog naroda što u bližoj istoriji nije bio slučaj.

Dato im je pravo na slobodno nacionalno izjašnjavanje i političko delovanje čime su udareni temelji demokratizaciji društva i pokazana iskrena volja vlasti da sprovodi aktivnosti na planu unapređenja zaštite prava manjina i manjinskih zajednica.Subotičani znaju da je u istorijskom smislu Bunjevački narod zajedno sa drugim slovenskim narodima dao veliki doprinos u stvaranju moderne srpske države čiji su politički predstavnici učestvovali u radu Velike Narodne Skupštine održane 25.11.1918 u Novom Sadu kad je Vojvodina prisajedinjena Srbiji.

Zbog tih činjenica smatramo da Bunjevacki narod i njegov interes ne sme da bude predmet jeftine političke trgovine i kalkulisanja već njegove interese treba da zastupaju njegovi legitimni predstavnici, zaključuju se u saopštenju Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 3 meseca
Komentara: 21
Pregleda: 3031

Povezane vesti

Povezane teme

sps

sps subotica

socijalistička partija srbije

bunjevački nacionalni savet

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.