• Pregleda: 2572

Sportsko-rekreativna tura oko Palića u okviru "Dana pešačenja"

Sportska manifestacija Dan pešačenja održaće se u subotu, 16. septembra, s početkom u 10 časova. Polazna tačka staze duge 12 kilometara, biće kod fabrike "Pionir", a završiće se kod Vodotornja na Paliću.
Sportsko-rekreativna tura oko Palića u okviru "Dana pešačenja"

Dan pešačenja obeležiće se u subotu, u gradovima širom Srbije. Sportski direktor Planinarskog saveza Srbije, Iso Planić, kaže da će ovo biti prvi put kako će se u svim gradovima, u kojima postoje planinarske organizacije, organizovati Dan pešačenja.

- Želimo da promovišemo pešačenje kao rekreativnu aktivnost od izuzetnog značaja za podizanje radne sposobnosti, kvaliteta života i zdravlja populacije. Pešačenje je aktivnost kojom se mogu baviti mladi i oni koji su u trećoj životnoj dobi. Osim druženja, dobrog raspoloženja i rekreacije, cilj nam je i da se ljudi upoznaju sa onim predelima naše zemlje koje mogu videti samo ukoliko pešače - rekao je Planić, na konferenciji za medije.

Mesto okupljanja učesnika u našem gradu biće kod fabrike "Pionir", odnosno na raskrsnici ulica Senćanski put i Lošinjske, u 9 časova i 45 minuta. Početak pešačenja zakazan je za 10 časova, a Marko Marjanušić, predsednik Gradskog saveza "Sport za sve", rekao je nešto više o samoj ruti.

- Ovoga puta imaćemo veoma interesantnu rutu, koja će ići pored prvog i drugog sektora Palićkog jezera i Zatvorske ekonomije, delova grada koje mnogi sugrađani možda nikada nisu videli. Ovo je idealna prilika da se upoznaju i sa tim delom Palića, kroz šetnju, tempom kojim im odgovara, i da možda stvore naviku da se i u buduće bave ovakvim rekreativnim aktivnostima - rekao je Marjanušić.

Ukupna dužina staze je 12 kilometara, a predviđeno je da šetnja traje tri sata. Iz organizacije su savetovali učesnike da sa sobom ponesu dovoljnu količinu vode.

Predsednik subotičkog Planinarskog kluba "Spartak", Milan Ljubić, kaže da je ovo dobra prilika da se sugrađani pokrenu i učine nešto za svoje zdravlje.

- Prema statistici, mi smo društvo koje se veoma malo kreće, mnogo vremena provedemo spavajući, ležeći ili odmarajući se, te na kraju ostane veoma malo vremena za rekreaciju. Zbog toga, pozivam sve planinare, sportiste i sugrađane koji žele da se pokrenu da 16. septembra dođu ispred "Pionira" - rekao je Ljubić, dodajući da Planinarski klub "Spartak" svake nedelje organizuje šetnje. 

Za učešće u Danu pešačenja možete se prijaviti na e-mail adresu ili na broj telefona 065 8094065, ali i u subotu, na mestu okupljanja. 

Izvor: Subotica.com

povezane teme

1
robert redford Odgovori
Pozdravljam akciju, u mojim najluđim snovima postoji tartan i biciklistička staza oko celog četvrtog sektora, bezbedna je od pasa lutalica a kad padne sneg pretvara se u divnu biatlon stazu. Onda se probudim i shvatim gde živim.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.