Komentara: 0
Pregleda: 1742
Foto

Sportom do pravilnog psihofizičkog razvoja deteta

29.09.2021. u 17:23h
Izvor: Subotica.com
Povodom obeležavanja Evropske nedelje sporta, danas je na Gradskom trgu održana manifestacija na kojoj su učenici nižih razreda šest osnovnih škola predstavili vežbanje kao aktivnost od velikog značaja za zdravlje.
Sportom do pravilnog psihofizičkog razvoja deteta

Plesom, atletskim vežbama i klasičnim dečijim igrama, oko 120 subotičkih đaka je zajedno sa svojim učiteljima i nastavnicima fizičkog vaspitanja, vršnjacima želelo da pošalje samo jednu poruku, a to je da se bave sportom. Kako je objasnio Siniša Repija, predsednik Saveza za školski sport Subotice, nekada je sport bio glavni oblik zabave za decu, dok je danas na četvrtom ili petom mestu, što se jasno vidi i po broj dece koja aktivno pohađaju časove fizičkog vaspitanja u školama.

- Mi se stalno bavimo tom statistikom, jer je sve gora i gora. To je, nažalost, poražavajuće i svakako da ova manifestacija ima za cilj da motiviše decu da se vrate sportu. Sport je nekada bio jedina zabava za decu, kada smo mi bili mali, a danas deca imaju i druge zabave, pre svega u vidu elektronskih uređaja, i sada im je sport dospeo na četvrto, peto mesto. Ovakvim manifestacijama se trudimo da taj sport vratimo tamo gde teba da bude, jer kretanje dece u tom uzrastu je najvažnije za njihov pravilan psihofizički razvoj - objasnio je Repija.

Sportom do pravilnog psihofizičkog razvoja deteta

Po rečima Vesne Ivanović, sekretarke Saveza za školski sport Srbije, veliki broj dece nije aktivan na časovima fizičkog vaspitanja jer je takvo vreme, zbog čega je na odraslima da ih animiraju i uključe u sportske aktivnosti.

- Savez se zaista trudi da kroz razne projekte svako dete može da uzme učešće u bavljenju bilo kakvom fizičkom aktivnošću. Takav je "Sport u škole", koji je namenjen deci od 1. do 4. razreda, zatim "Tvoj lajk za naš ples", koji je namenjen deci koja nemaju afiniteta za neki sport, ali vole igru, a imamo i "Đake-reportere", koji nisu fizički aktivni, ali umeju lepo da pišu, i stvarno se trudimo da uključimo svako dete - poručila je Ivanović.

Sportom do pravilnog psihofizičkog razvoja detetaManifestacija je organizovana pod pokroviteljstvom Komesarijata Evropske unije u Beogradu i u saradnji sa Savezom za školski sport Srbije, Olimpijskim komitetom i Savezom za školski sport Subotice, a osim da se zabave i usvoje zdrave navike učestvujući u sportskim aktivnostima, mališani su bili u prilici i da se upoznaju sa znamenitostima grada, kroz organizovan obilazak Gradske kuće i učešće u kulturno-istorijskoj radionici.

Sportom do pravilnog psihofizičkog razvoja deteta

Izvor: Subotica.com
Evropska nedelja sporta na Gradskom trgu Evropska nedelja sporta na Gradskom trgu Evropska nedelja sporta na Gradskom trgu Evropska nedelja sporta na Gradskom trgu Evropska nedelja sporta na Gradskom trgu Evropska nedelja sporta na Gradskom trgu Evropska nedelja sporta na Gradskom trgu Evropska nedelja sporta na Gradskom trgu
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1742
Povezane teme

savez za školski sport

siniša repija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.