Komentara: 5
Pregleda: 4013

SOS telefon godišnje pozove 650 Subotičana

29.01.2014. u 16:33h
Izvor: RTV Yueco
Ukoliko vam je teško, narodski rečeno “boli vas duša”, muče vas problemi zbog kojih pomišljate i na najgore – pre nego što učinite pogrešan korak pozovite 553-000, u periodu od 17 do 22. To je broj subotičkog SOS telefona, gde vas sa druge strane žice očekuju psiholozi i psihijatri spremni da vam pomognu savetom da prebrodite tešku situaciju i da vas upute na dalje korake.
SOS telefon godišnje pozove 650 Subotičana

Time se nastavlja rad društva osnovanog pre skoro tri decenije, a čiji je zadatak očuvanje mentalnog i socijalnog zdravlja stanovništva, kao i prevencija mentalnih poremećaja, suicida i nasilja u porodici.

Boris Telecki jedan je od stručnjaka koji svakog dana, vikendom ili praznicima od 17 do 22 sata dežura kraj SOS telefona. Prema njegtovim rečima, ove godine, kao i prethodnih, očekuje se oko 650 poziva, a 553-000 Subotičani najčešće biraju zbog emocionalne patnje, bola i osećaja nemoći – usamljenosti, gubitka važne osobe, zavisnosti od alkohola, narkotika, kockanja, interneta, ali i zbog zdravstvenih problema, bračnih problema, kriza identiteta, i mnogih drugih problema. Dužina razgovora je u proseku 40 minuta.

Načelnica odeljenja psihijatrije u Opštoj bolnici dr Nada Vasković Maravić ocenjuje da je SOS služba veoma korisna i potrebna. Služba na čijem je čelu je u stalnom kontaktu sa stručnjacima SOS telefona, i u slučaju potrebe i sami pružaju pomoć onima koji su pozvali SOS telefon.

SOS telefon godišnje pozove 650 Subotičana

Osim svakodnevnih dežurstava visokoobrazovanih stručnih radnika u periodu od 17 do 22 sata radnim danima, vikendom i u dane praznika, ovo društvo u 2014. godini planira i nastavak promocije ove usluge. SOS telefon, kao humanitarna organizacija za psihosocijalnu pomoć i podršku putem telefona, osnovano je 1985.godine. Društvo angažuje isključivo stručnjake sa višom i visokom školskom spremom humanističkih usmerenja koji svakodnevno dežuraju kraj telefona 553-000 u vremenu od 17-22 sata. Usluge SOS telefona su namenjene svim građanima i dostupne su na srpskom i mađarskom jeziku.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 3 meseca
Komentara: 5
Pregleda: 4013

Povezana vest

Povezane teme

sos telefon

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.