Komentara: 7
Pregleda: 9020

SOS telefon na usluzi građanima

11.08.2016. u 13:48h
Izvor: Subotica.com
Ako vam je neophodna pomoć, ne znate kako da se izbavite iz situacije u koju ste dospeli i potreban vam je neko sa kim želite da podelite ono što vas muči možete svakog dana od 17 do 22 časa pozvati SOS telefon na broj (024) 553-000. Kraj telefona dežuraju stručnjaci kako bi pružili urgentnu psihološku pomoć.
SOS telefon na usluzi građanima

U našem gradu od sredine osamdesetih prošlog veka postoji  SOS telefon sa ciljem očuvanja mentalnog zdravlja stanovništva i pravovremenog reagovanja u urgentnim situacijama, rastrojstvima, krizama ili slučajevima nasilja.

- Dežurstvo je organizovano tokom svakog dana, uključujući praznike i vikende. Dežura osam stručnih radnika,  među kojima su psiholozi, socijalni radnici i pedagozi. Pre nekoliko godina svi smo prošli određeno stručno usavršavanje  za ovakav rad.  Razgovori na srpskom i mađarskom jeziku su besplatni,  a anonimnost i sa jedne i sa druge strane je zagarantovana - kaže Boris Telečki, psiholog i član Udruženja “SOS telefon”.

Od početka godine SOS telefon je zazvonio oko 300 puta, a prosek na godišnjem nivou je oko 500 poziva. Biranje broja (024)553-000 najčećešće je podstaknuto depresijom i osećajem beznadežnosti, usled bračnih, porodičnih, ali i ekonomskih problema.

- Građani se najčešće javljaju u situacijama uznemirenosti, paničnom stanju, slučajevima nasilja, zbog usamljenosti ili gubitka drage osobe - kaže Telečki i dodaje -  U velikom broju slučajeva poziv upućuju jer nisu dovoljno upoznati sa mogućnostima kada se nađu u određenoj situaciji.  Na primer u slučajevima nasilja već izlistavanjem prava iz ove oblasti im pomažemo i upućujemo ih na dalje korake za rešavanje problema. Već kad im kažemo da postoji mreža podrške i da nisu sami, to svakako utiče i može da promeni bespomoćnost koju osećaju.

Za pomoć se najčešće obraćaju osobe starije od 50 godina. Kao i kod klasičnog odlaska kod psihijatra ili psihologa, i ovde važi pravilo da su u pripadnice slabijeg pola otvorenije za pomoć.

Bilo je slučajeva da prva pomoć u vidu telefonskog razgovora sprečila i prave tragedije, svedoči dr Nada Vasković Maravić, načelnica Odeljenja psihijatrije Opšte bolnice.

- Važno je da kada je osoba u krizi naiđe na razmevanje, da se rastereti i   da joj se potom predoči kome da se obrati kako bi rešila problem. Bilo je slučajeva da nam je služba SOS telefona signalizirala da vodi razgovor sa suicidalnom osobom te da smo uspeli  zajednički da je odgovorimo od pokušaja suicida, a potom organizujemo transport do  nas - kaže dr Vasković Maravić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 9 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 9020

Povezane vesti

Povezane teme

sos telefon

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.