Komentara: 3
Pregleda: 3918

SOS pozivi najčešće zbog depresije

11.08.2017. u 12:32h
Izvor: RTV Yueco
Više od 200 građana je, od početka godine, zatražilo psihološku pomoć pozivanjem SOS telefona. Broj 553-000, kraj kojeg dežura sedam stručnjaka, građani najčešće biraju zbog depresije, kada su žrtve nasilja ili zbog problema u adolescenciji. Za pomoć se i dalje češće obraćaju žene, i to obično starije životne dobi.
SOS pozivi najčešće zbog depresije

- Na SOS liniji, trenutno dežura nas sedmoro stručnih radnika, te je svaki dan obezbeđeno dežurstvo. Radimo i na dva jezika, ukoliko je to potrebno, jer neki članovi Udruženja govore srpskim i mađarskim jezikom - kaže Boris Telečki, član Udruženja "SOS telefon".

Najteže situacije, sa kojima se stručno osoblje Udruženja suočava, jesu nasilje i depresija, kod kojih je potrebno brzo i smireno odreagovati.

- Situacije nasilja su najteže, te kada nam neko s druge strane telefona to saopšti, ume da bude tešto i nama da se u trenutku snađemo i odlučimo u kom pravcu da idemo i kako da smirimo situaciju. Dakle, nasilna ili krizna situacija sa crnim mislima. Moram da kažem se nije dešavalo da nam neko saopšti da planira sebi da oduzme život, ali svakako su takve situacije urgentne, i kada se dešavaju in vivo, zaista su teške i za nas stručne radnike - kaže Telečki.

Što se tiče ovakve vrste pomoći, najčešće broj "SOS telefona" biraju žene, a Telečki objašnjava zbog čega je to tako.

Više zovu žene, međutim to je u vezi sa generalnom tendencijom javljanja za pomoć, gde muškarci još uvek nisu toliko emocionalno inteligentni da bi na taj način zatražili pomoć. Dobijamo više poziva od osoba srednje i starije dobi, ali i adolescenata, jer je to jedan potencijalno krizni period života, pun izazova, tako da na pozivaju i mlađe osobe koje se javljaju za pomoć - objasnio je Telečki.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 6 godina i 8 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 3918

Povezana vest

Povezane teme

nasilje

sos telefon

depresija

depresivnost

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.