• Pregleda: 5256

SNS: Žensko preduzetništvo - ekonomski pokretač Srbije

Saopštenje Gradskog odbora Srpske napredne stranke Subotica prenosimo u celosti.
SNS: Žensko preduzetništvo - ekonomski pokretač Srbije

Tribina na temu „Ekonomsko osnaživanje žena na selu i razvoj ženskog preduzetništva“ koja je održana u petak 18. marta u punoj sali Doma kulture u Bajmoku, okupila je veliki broj zainteresovanih žena iz Bajmoka i Subotice, koje žensko preduzetništvo vide kao perspektivu razvoja zajednice i celokupnog društva. Gosti tribine bile su dr Aleksandra Tomić republička poslanica i članica Glavnog odbora i Mirjana Đurđević, predsednica Udruženja privrednica i preduzetnica Srbije. 

Vlada Srbije je ove godine, putem Razvojne agencije obezbedila preko 100 miliona dinara za nove kreditne linije za žensko preduzetništvo. Za sve one koji se budu opredelili za podizanje kredita, biće omogućeni subvencionisani krediti sa učešćem države od 30 posto u vidu poklona, a 70 posto će biti sam kredit, rekla je dr Aleksandra Tomić. Ona je dodala, da su Vlada Republike Srbije i Ministarstvo privrede proglasili 2016. godinom preduzetništva i da je u pravcu ekonomskog oporavka zemlje opredeljeno 16,06 milijadi dinara za podršku i razvoj preduzetništva. Kroz 33 različita programa pomoći, koja u sebi sadrže različite vidove finansijske i nefinansijske aktivnosti, omogućuje se ojačanje preduzetničke snage, kao i pomoć preduzetnicima koji počinju posao ili su ga, do određenog nivoa, već razvili ali i da se pruži oslonac za dugoročni razvoj preduzetničkog duha.

U godini preduzetništva treba afirmisati upravo žensko preduzetnišvo, navela je Tomić i dodala da su oko 30 posto malih i srednjih preduzeća ženska preduzeća i da u budućnosti treba raditi na tome da ih bude još više. Ekonomska nezavisnost uslov je da žena bude ravnopravna u društvu, a preduzetništvo je najefikasniji način da žena postane samostalna . Mirjana Đurđević, predsednica Udruženja privrednica i preduzetnica Srbije je svojim ličnim primerom pokazala da žene mogu da budu značajan ekonomnski pokretač Srbije. Ona je uputila poruku ženama da ne odustaju pred životnim preprekama. Kako je istakla, važno je i neophodno jačati lične i profesionalne kapacitete preduzetnica kroz izgradnju samopouzdanja, istrajnosti i stalnog usavršavanja. Učešće žena u kreiranju poslovnog okruženja i razvoju privrede je od velikog značaja. Ženska intuicija, visprenost, snaga i znanje, vrednosti su koje su potrebne razvoju srpske privrede, zaključeno je na ovom skupu , koji je organizovala Unija žena GrO SNS Subotica u sradnji sa Unijom žena MO SNS iz Bajmoka.

Izvor: GrO Srpska napredna stranka (SNS)

povezane teme

39
istina Odgovori
Drzava treba da razvija ovaj vid preduzetnistva,posebno na selu gde zene nemaju toliko mogucnosti za razvoj istog.Takodje razvoj zenskog preduzetnistva na selu znaci ozivljavanje kao i zaustavljanje odumiranja sela.
mance Odgovori
Ovde se krije jedan od odgovora na pitanje sta je to SNS uradio za gradjane. Npr. DS je pre neki dan ukinuo konkurs i nije objasnio gde ce sa 75 miliona dinara namenjenih za tu svrhu koja sada ne postoji. Da ne pricamo kako su izigrali 1100 preduzetnika koji su podneli ispravnu dokumentaciju. Sramota.
Kreditor Odgovori
Ustav i zakon je izjednačio položaj žena u društvu.Mi kao država moramo da uvažimo činjenicu da je žena stub porodice i da će ostvarenjem i na poslovnom planu u potpunosti zadovoljiti svoje ambicije.Time ćemo mi kao društvo pokazati da afirmišemo i podržavamo izgradnju ovakvog sistema vrednosti zasnovanog na ravnopravnosti koje neguje osnovnu ćeliju društva a to je porodica čiji je žena osnovni oslonac.Još jednom sve pohvale za ovakvu inicijativu koja će verujem imati svoju praktičnu valorizaciju jer je država zaista ponudila izdašan program koji ima razvojnu šansu.
psihološkinja Odgovori
Žensko preduzetništvo je jedno od stubova stabilnih ekonomija evropskih država i zbog toga je veoma važno osnaživati žene u Srbiji da postanu preduzetnice.
dzoni Odgovori
Potrebno nam je da drzava ovo radi,imamo mnogo zena sa dobrim idejama koje nisu imale mogucnosti da zapocnu nesto,a sa ovime ce moci.
maslacak Odgovori
naj unosnije je ipak za zene da se bave politikom to gosce poslanice mogu kroz svoj primer da potvrde velike plate na poslanickom mestu jednom mesecno dignes ruku izglasas sta je drugi smislio i bolje nemoze biti.
Milica Odgovori
Žene su sposobne i treba im dati vjetar u leđa. Ženske spretne ruke od malo mogu da naprave puno. Vjerujem da će svako kupiti pre domaće od komšinice nego uvozno iz Kine bez ukusa.
Zlica Odgovori
SNS botići na gotovs! :D Mora da je bilo ribanje u stranci nakon onog vašeg blamiranja na DS vestima prethodnih dana :)
Bilja Odgovori
Veliki je broj primera uspešnih srpskih preduzetnica. Pored finansijskih sredstava, i odličnih kreditnih uslova koji su ovde navedeni, izuzetno su značajne tribine i predavanja na temu samozapošljavanja gde se predstavljaju primeri iz prakse i podsticaji države kako bi se žene osmelile da pokrenu sopstveni posao.
Dusan Odgovori
Kada bi svako gledao svoja posla i kako moze samom sebi da pomogne, gde bi nam bio kraj... Pogledajte na http://www.godinapreduzetnistva.rs pa cete videti koje sve kreditne linije je dala drzava, ko ima ideju sad ima i sansu da je iskoristi.
Dragi Odgovori
Odlična stvar! Puna podrška !
ivan Odgovori
o ovome se prica vec godinama a sta je uradjeno ? VIDECEMO kada prodju izbori ko ce se i sa cime ooglasavati bojim se da su stranke i politicari zaboravni pomalo jer jos niko nije ispunio ni delic predizbornih obecanja
AlwaysUltra Odgovori
Ove na fotki bas deluju kao ''preduzetnice''...

Monti Pajton ne napusta nase selo !!!
Bole Odgovori
Žene u seoskim sredinama predstavljaju u velikoj meri nažalost oličenje siromaštva, bez mnogo mogućnosti za ostvarivanje raznih prava, kakva postoje u gradskoj sredini, posebno važi za žene koje nisu prepoznate kao preduzetnice a bave se poljoprivredom.. Sve to ne može da se ispravi brzo jer je takvo stanje građeno godinama u vreme vlasti DS, iz tog razloga moramo da damo punu podršku ovakvom nastojanju SNS za poboljšanje življenja žena u seoskim sredinama!
milosh Odgovori
Treba dati podršku svim ženama da pokušaju i same da se bore. Veći deo ženske populacije ima dobre ideje i velike ambicije, ali nemaju sredstava da nešto započnu. Na ovakav način, uz pomoć države, će ipak moći da se razvija njihova ideja, a i samo preduzetništvo na selu.
dzoni Odgovori
@Zlica E da mi je tvoja pamet pa da se odmorim malo.
Bole Odgovori
@Zlica
Uvek ste se bavili marginalnim stvari, lopovlukom, malverzacijama i danas je to tako, apsolutno su komentari Vas pojedinaca nebitni, pa ko to još čita? Ko će Vama da poveruje više bilo šta? Šta ste to dobro uradili osim što ste ovu državu ojadili, unazadili, uništili? Promenili ste se? Teško... Samo se Vi bavite time da pobedite u nebitnom komentarisanju raznih vesti.. Narod Vas je upoznao.
kiki Odgovori
Svakoj ženi koja ima hrabrosti da započne sama neki posao treba pomoći. Ako se bude razvijalo žensko preduzetništvo na selu, jačaće i same porodice, a samim tim dovešće se do poboljšanja stanja u društvu. Treba voditi računa o ženama, porodici, selu, a naravno i o svojoj državi.
Deki Odgovori
@Zlica
Pis zivi! Znaci usrat cu se od vase misli!
bibi Odgovori
Ma kakvo žensko preduzetništvo (u čemu je razlika u odnosu na muško i može li biti mešovito žensko-muško)? Demagogija i populizam najodvratnijeg tipa! Šta da preduzimaju i kome da prodaju svoje proizvode ili usluge u ovoj ekonomski razorenoj zemlji? Jedino ako je SNS bot (do juče žuti ili SPS neokomunjare), pa se ogrebe o državne novce.
Радован Odgovori
Када кампања прође, протрљају се очи и попије прва јутарња кафица, сан ће заменити гледање у шољицу.
Aco Odgovori
Podržavam sve tribine ovoga tipa a posebno ovakve zbog veće afirmacije žena.
@dzoni, @bole Odgovori
Nadam se da ste svesni da ste sami sebe svrstali u botove time što ste replicirali Zlici :D
Jooooj muke :D
stormwatch Odgovori
Smesno, u podneblju u kom se cerka i zena ne sljive 2% niti se primecuju u kuci osim za sluzenje i robovanje, vi nasli uniju zena u predizborne svrhe. Jadno i tuzno.
Afrosita Odgovori
Ne zaposlenih je mnogo tako da podržavam ovakve tribine posebno zbog toga što afirmišu zapošljavanje žena.
preduzetnica Odgovori
Ja sam preduzetnica već dugo godina, niko mi ništa nije nudio već su samo svi tražili. Račun mi je država blokirala nedavno zbog neplaćenih doprinosa. Nisam mogla da sastavim kraj sa krajem, ali sam radila koliko i kako sam mogla. Sada tek ne mogu ništa, ni ono što dugujem ne mogu da vratim jer mi je račun u blokadi. Toliko o pomoći ženama od ove države. Te pare što spominju će sve otići članicama SNS. Sem ako ne izgube na izborima što se iskreno nadam, jer dosta više te demagogije i priče da će nam biti bolje "za dve godine".
bibi Odgovori
@ Bole botino, zaradio si čak dva sendviča. Izmišljate žute lopove kao protivnike. Pa vi ste jedno te isto. Gde ja počeh, ti produži ... Pa koliko decenija vam je potrebno da bar nešto bolje učinite? Vi ste četiri godine na vlasti, a srozavanje koje su zapučeli žuti dobija na ubrzanju. Prešla nas je i jadna i bedna Albanija koja je uvek služila za podsmeh. Biće bolje 2013., 2014., 2015., 2016. ... Da bolje je vama koji ste na sendvičima, ali 98% naroda je na ivici siromaštva ili čak gladi! Gladi u Srbiji??? Gladi u Vojvodini??? Kada je to bilo u istoriji? Nikada. A žuti? Pa oni su svakako pokojni ili su na političkoj samrti. Ako sada i slučajno prođu cenzus sledeći put sigurno neće.
subotičanin Odgovori
Šta će one dve nane preduzet? Pa zaspale su. I ako iko štogod dobije od ovog ,a neće,mora bit učlanjenen u neku stranku na vlasti. Al virujem da čće sve zaboravit kad prođe ovaj cirkus i izbori.
Ivancica Odgovori
Bilo je odlicno! Motivisuce i inspirativno, a ujedno sam dobila sve informacije, konkretne...pozdravljam ovakva predavanja, tribine...treba pomoci zenama i dati nam " vetar u ledja"!
safet Odgovori
zenama je mesto u kujni i da spremaju kucu. sta se sad u zadnje vreme zene dobile libido da stalno nesto zanovetaju kad znaju da nista ne znaju drugo da rade iskreno...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.