Komentara: 0
Pregleda: 2321

Slobodanu Markoviću dodeljeno visoko priznanje u Poljskoj

31.05.2017. u 15:33h
Izvor: Subotica.com
Slobodanu Markoviću dodeljeno je visoko odlikovanje za zasluge za poljsku kulturu, prilikom jučerašnjeg svečanog otvaranja jubilarnog 30. Međunarodnog pozorišnog festivala "Valiska" u Lomži. Ovu nagradu dodelilo mu je Ministarstvo kulture i nacionalne baštine Republike Poljske.
Slobodanu Markoviću dodeljeno visoko priznanje u Poljskoj

Idejni tvorac i direktor Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici, Slobodan Marković, kaže da je veoma srećan i ponosan što je dobio visoko priznanje Ministarstva kulture Republike Poljske, koje je ujedno i priznanje celoj festivalskoj organizaciji.

- Duboko verujem da će se i preko ovog visokog priznanja na neki način ozbiljnije shvatiti status i značaj Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici, njegova uloga u povezivanju naše kulture sa svetom i sveta sa nama, i da će on dobiti adekvatnije mesto kada je reč o finansijskoj podršci, jer to Festival istinski i zaslužuje - rekao je Marković i dodao da mu je ovo priznanje jedno od najdražih.

Visoko priznanje je direktor subotičkog festivala dobio na predlog poljskih pozorišnih stvaralaca i stručnjaka. Slobodan Marković je inače bio član žirija ovogodišnjeg Međunarodnog pozorišnog festivala "Valiska" u Lomži.

Slobodanu Markoviću dodeljeno visoko priznanje u Poljskoj

Da dugogodišnja, uspešna saradnja sa poljskim teatrom postoji, potvrđuje i podatak da od 2. Međunarodnog festivala pozorišta za decu, održanog 1995. godine, nijedan festival nije prošao bez učešća teatra iz Poljske, što znači da su poljska pozorišta u kontinuitetu prisutna na Festivalu pune 22 godine. U izdanju Festivala, prevedene na srpski, objavljene su i brojne knjige poljskih autora.

Poljski stručnjaci bili su u više navrata članovi žirija Festivala i učesnici naučnih skupova, a akademik Henrik Jurkovski prvi je dobitnik Nagrade za životno delo “Mali Princ”, koja mu je 2000. godine dodeljena za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu. On je takođe idejni tvorac teatrološke konferencije koja se održava u okviru Festivala i danas nosi njegovo ime.

Visoko odlikovanje Ministarstva kulture i nacionalne baštine Republike Poljske još jedno je u nizu značajnih priznanja za Slobodana Markovića i Festival, koje potvrđuje izuzetan ugled koji subotički Međunarodni festival pozorišta za decu uživa u svetu.

Ovogodišnji 24. Međunarodni festival pozorišta za decu, biće održan od 24. do 30. septembra u našem gradu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2321

Povezana vest

Povezane teme

Slobodan Marković

međunarodni festival pozorišta za decu

poljski teatar

visoko priznanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.