Komentara: 10
Pregleda: 6818

Slavko Parać predsednik Skupštine, ali privremeno?

28.06.2012. u 13:51h
Izvor: SuMedija
Glasovima većine odbornika, Slavko Parać, član Demokratske stranke koji je u prethodnom mandatu bio predsednik Skupštine grada, ponovo je izabran na tu funkciju na jutros održanom nastavku konstitutivne sednice. Protiv ovakve odluke glasali su predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara, dok Mirko Bajić, predsednik Saveza bačkih Bunjevaca, smatra da je, iako je bio potpisnik inicijative za Paraćevo imenovanje, trebalo sačekati rasplet situacije na nivou republike.
Slavko Parać predsednik Skupštine, ali privremeno?

- Slavko Parać je pravi čovek za ovu funkciju i to je i pokazao u prethodnom periodu. Smatramo da više ne treba gubiti vremena i čekati dalji razvoj situacije, naročito kada se ima u vidu da kolege iz Socijalističke partije Srbije i dalje podržavaju naš zajednički pravac kojim grad treba da se razvija – rekao je Nenad Ivanišević, odbornik DS.

Dušan Stipanović iz Socijalističke partije Srbije naglasio je da su odbornici ove stranke potpisali inicijativu za izbor predsednika Skupštine, ali da je reč o privremenom izboru, jer je Slavko Parać "pokrajinski poslanik i ne bi imao vremena da obavlja i ovu funkciju".

- Dajemo priliku da se u narednom periodu pregovorima dođe do najbolje vlasti za ovaj grad. Smatramo da neizostavni deo vladajuće koalicije moraju da budu i legitimni predstavnici mađarskog naroda u Subotici – naglasio je Stipanović.

Jene Maglai, predsednik subotičkog odbora Saveza vojvođanskih Mađara, istakao je da su i ovakav izbor predsednika Skupštine, kao i samo održavanje sednice, neozbiljni.

- Ovo je samo privremeno rešenje kojim se dobija na vremenu i zato je neozbiljno očekivati da podržimo ovako nešto. Po nama, najbolje rešenje je vlast koju će činiti Demokratska stranka, Savez vojvođanskih Mađara i Socijalistička partija Srbije i potrebno je da se vode pregovori u tom pravcu – kaže Maglai.

Slavko Parać predsednik Skupštine, ali privremeno?

Modest Dulić, prvi čovek subotičkih demokrata, rekao je da je ova sednica pokazala da već postoji većina za formiranje izvršne vlasti i donošenje važnih odluka za grad.

- Ipak, vrata su otvorena i za Savez vojvođanskih Mađara. Nažalost, mi smo za ovih mesec i po dana imali samo tri razgovora sa njihovim predstavnicima i nismo se pomerili sa mrtve tačke, jer oni traže da se odreknemo naših dosadašnjih partnera i napravimo koaliciju isključivo sa njima i SPS-om, na šta mi ne pristajemo – zaključio je Dulić.

Inicijativu za imenovanje Slavka Paraća na mesto predsednika Skupštine, osim koalicije oko Demokratske stranke, potpisali su predstavnici Preokreta, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Socijalističke partije Srbije, koalicije oko Demokratske stranke Srbije, Saveza bačkih Bunjevaca, Bunjevačke stranke i Demokratske stranke vojvođanskih Mađara. Ove stranke i koalicije imaju 40 od ukupno 67 odbornika u Skupštini grada.

Na predlog Slavka Paraća, za sekretara Skupštine grada imenovan je Arpad Šveler, koji još od 2005. godine obavlja ovu funkciju, a prethodno je isti posao vršio u skupštinama opština Kanjiža i Bačka Topola.

Povezane vesti:
KOJE SU MOGUĆE KOALICIJE ZA FORMIRANJE VLASTI U SUBOTICI?

U nastavku možete da pogledate kompletnu konstitutivnu sednicu u 3 bloka - uvodna diskusija, priprema za glasanje i sami rezultati glasanja i završna reč


Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 9 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 6818
Povezane teme

Slavko Parać

skupština subotice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.