Komentara: 15
Pregleda: 5733

Koje su moguće koalicije za formiranje vlasti u Subotici?

28.06.2012. u 01:18h
Izvor: Dnevnik Online
Subotički DS i SVM nisu postigli dogovor o tome da li će u gradskoj skupštini, koja sutra (četvrtak) nastavlja konstitutivnu sednicu započetu 7. juna, odborničku većinu činiti "mala" ili "velika" koalicija, naveli su za "Dnevnik" predsednici tamošnjih stranačkih odbora Modest Dulić (DS) i Jene Maglai (SVM). Zbog toga odbornici SVM-a neće podržati predlog da za predsednika Skupštine grada Subotice bude izabran Slavko Parać (DS).
Koje su moguće koalicije za formiranje vlasti u Subotici?

Šta je "mala koalicija"?
Tzv. malu koaliciju je u pregovorima o subotičkoj vlasti tražio SVM, a činili bi je, sem te stranke, još DS i SPS–PUPS–JS.

A "velika" koalicija?
Na široj koaliciji instistirao je DS, a ona bi uključila i LDP, LSV, dve stranke Bunjevaca i DS. Upravo odbornici tih stranaka, njih 35 od ukupno 67 u subotičkom parlamentu, podržalo je predlog za izbor Slavka Paraća na čelo Skupštine grada.

 

Modest Dulić– To nije konačan dogovor nego potvrda da imamo većinu i bez SVM-a – kazao je predsednik subotičkog DS-a Modest Dulić. – Naši razgovori su zastali zbog insistiranja SVM-a na „maloj koaliciji„, što je za nas neprihvatljivo jer želimo široku, stabilnu koaliciju.

Dulić je istakao da SVM ima kratak rok – do sledećeg ponedeljka ili utorka, da se izjasni o tome da li će se pridružiti postojećoj skupštinskoj većini, pošto se za sedam dana, dodao je, očekuje izbor gradonačelnika Subotice.

– U slučaju da se SVM priduži, njima bi po snazi odborničke grupe pripalo mesto predsednika Skupštine grada – napomenuo je Dulić.

Iako se dosad insistiralo na tome da se u Subotici, kao i u mnogim drugim gradovima i opštinama, „preslika” republička koalicija, Dulić ipak ne očekuje probleme sa subotičkim SPS-om ukoliko bi socijalisti u Beogradu odlučili da vladu Srbije ne prave s demokratama nego s naprednjacima.

– Zasad imamo takva uveravanja od subotičkog SPS-a – dodao je on.



Jene MaglaiS druge strane, Savez vojvođanskih Mađara je odbio da podrži predlog da se za predsednika Skupštine grada Subotice izabere demokrata Parać jer je to, kako navodi predsednik gradskog odbora SVM-a Jene Maglai, privremeno rešenje.

– Glasaćemo protiv jer je DS to predložio samo da bi „kupio vreme” vezano za rokove oko konstituisanja Skupštine, a imamo razliku u mišljenju oko „male koalicije” – naveo je Maglai.

Po njegovim rečima, takva koalicija u kojoj bi bili SVM, DS i savez oko SPS-a „bila je dogovor na višem nivou”, a i za grad i za zajednicu bi to bilo, smatra Maglai, efikasnije i racionalnije.

– Ovako, kaže se, mnogo babica – kilavo dete – dodao je Maglai.


Odbornički sastav

  • Od 67 subotičkih odbornika, 20 ih je iz Koalicije „Izbor za bolji život” koju predvodi DS, a 16 iz SVM-a.
  • Po četiri odbornika je iz SPS–PUPS–JS-a, „Preokreta” i LSV-a.
  • "Lista za Srbiju" (DSS, SRS, SDS) ima šest odbornika, a među njima je četvoro iz DSS-a.
  • Savez bačkih Bunjavaca ima dva odbornika, dok po jednog imaju Bunjevačka stranka, Pokret mađarske nade i Demokratska stranka vojvođanskih Mađara.
  • Sa izborne liste „Pokrenimo Suboticu” u subotičku Skupštinu je ušlo osam odbornika.
Izvor: Dnevnik Online
Postavljeno pre 11 godina i 9 meseci
Komentara: 15
Pregleda: 5733
Povezane teme

Slavko Parać

Demokratska stranka Srbije Subotica

Skupština grada Subotice

demokratska stranka Subotica

LDP Subotica

svm

savez vojvođanskih mađara

savez bačkih bunjevaca

jene maglai

Modest Dulić

srpska radikalna stranka

sps subotica

socijalistička partija srbije

skupština subotice

preokret

sps-pups-js

izbor za bolji život

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.