Komentara: 16
Pregleda: 4099
Video
Foto

Skupština grada usvojila rebalans budžeta

09.09.2021. u 10:50h > 13:36
Izvor: Subotica.com
Odbornici Skupštine grada Subotice usvojili su na današnjoj sednici predlog za rebalans budžeta Grada, koji je za 14 odsto, odnosno 892 miliona veći od planiranog ovogodišnjeg obima gradske kase, koji će sada iznositi 7.266.280.000 dinara.
Skupština grada usvojila rebalans budžeta

Kako je za govornicom objasnio gradonačelnik Stevan Bakić, rebalans je planiran na osnovu ozbijno planiranog budžeta za ovu godinu i zato imamo povećanje.

- Nasleđeno mnogo višedecenijskih problema i čarobni štapić da imam ne možemo sve da ih rešimo. Prvi koraka kada počnemo nešto da radimo je rešavanje imovisko-pravnih odnosa a tu problema imamo previše . Vratili smo 150 miliona u trezor Grada,  od 214 miliona duga za vojnu imovinu sada smo na oko 111 miliona, 33 miliona za putne troškove prosvetara, dali donaciju za personalne asistente i lične pratioce. Trenutno nam je dug 0 i sve obaveze se izmiruju. Sve je realan novac, imamo stabilne finansije  i dogodine će biti samo nadogradnja – poručio je gradonačelnik Bakić. – Rebalans je bio potreban za usklađivanje rashodovane strane sa prihodima i zakonskim obavezama nastalim posle izglasavanja budžeta za 2021. Realizacija budžeta za prvih sedam meseci je više od 60 odsto i očekivanja su da će prihodovana strana biti veća no što je planirano. Zato smo uradili preraspodelu sredstava.

Skupština grada usvojila rebalans budžeta

Prihodovana strana je veća zbog taksi za legalizaciju i izgradnju, koje su u ekspanziji u našem gradu, a došlo je do povećanja priliva sa viših nivoa vlasti za investicije za Narodno pozorište, „Kolevku“ i Gerontološki centar.

Zahvaljujući novcu realizovaće se projekti koji na početku godine nisu bili planirani. Tu su asfaltiranja ulica u Hajdukovu i Bačkim Vinogradima, izgradnja bunara u Mišićevu i Višnjevcu, više sredstava će se usmeriti za uređenje zelenih površina, za nekoliko dana počinje rekonstrukcija glavne fasade Gradske biblioteke, izrada projektne dokumentacije za uređenje fasade kuće nekadašnjeg gradonačelnika Karolja Biroa u ulici Braće Radić.

I odbornici Saveza vojvođanskih Mađara podržali su predlog rebalansa i smatraju ga besprekornim.

- Obuhvata mnoge segmente, funkcionisanje Grada Subotice i rad javnih preduzeća, a sa druge strane obezbeđuje  nastavak započetih investicija i početak novih. Prvi put ne govorimo o tme da treba smanjiti budžet, već treba povećati budžet, koji je ranije isplaniran realno – ističe Janoš Nagel, predsednik odborničke grupe SVM-a.

Skupština grada usvojila rebalans budžeta

Opozicija je iznela niz kritika, a najviše ih se odnosilo na izgradnju Akva parka na Paliću.

- Odgovor je da se radi preprojektovanje Akva parka, da je izvršena kontrola i da nije bilo nikakvih malverzacija na finansijama. Preprojektovanje je želja SVM i ona će građane koštati novih 500 miliona dinara i građani treba sami da zaključe koliko je to istina – kaže Miroslav Milojević iz Pokreta za građansku Suboticu. – Interesuje nas i šta je bilo sa centralnom kuhinjom „Naše radosti“ i zašto je ponovo izdvojeno 25 miliona dinara za njen završetak. Odgovor je da se radi o projektu stare vlasti i da je i on morao da bude preprojektovan.

Snimak 13. sednice Skupštine grada možete pogledati u nastvaku.

Izvor: Subotica.com
13. sednica Skupštine grada 13. sednica Skupštine grada 13. sednica Skupštine grada 13. sednica Skupštine grada 13. sednica Skupštine grada 13. sednica Skupštine grada 13. sednica Skupštine grada 13. sednica Skupštine grada
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 6 meseci
Komentara: 16
Pregleda: 4099

Povezana vest

Povezane teme

sednica lokalnog parlamenta

sednica skupštine grada

skupštinsko zasedanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.