Komentara: 12
Pregleda: 4507
Video

Skupština grada usvojila PDR za izgradnju solarnih elektrana

04.04.2024. u 08:50h
Izvor: Subotica.com
Bez mnogo polemike i diskusije Skupština grada Subotice, nadanašnjoj 45. Sednici, usvojila je predviđenih 13 tačaka dnevnog reda.
Skupština grada usvojila  PDR za izgradnju solarnih elektrana

Najviše komentara izazvao je Plan detaljne regulacije za izgradnju solarnih elektrana ukupne snage do 160 MW u K.O. Donji Grad, na teritoriji Grada Subotice.

Kako je navedeno u odluci, koncepcija planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite područja obuhvata Plana zasniva se na optimalnom korišćenju postojećih potencijala područja sa usklađivanjem svih vidova korišćenja i zaštite poljoprivrednog zemljišta, ujedno prateći tendencije razvoja proizvodnje energije iz održivih izvora. Strukturu osnovnih namena prostora i korišćenja zemljišta u obuhvatu Plana čini obradivo poljoprivredno zemljište, van građevinskog područja naselja. Detaljnom namenom zemljišta predviđaju se površine i objekti za tehničku i komunalnu infrastrukturu – površine i objekti u funkciji proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije – solarna elektrana. Zakonom je predviđeno da se solarne elektrane mogu graditi na poljoprivrednom zemljištu i da se postavljanje solarnih panela vrši bez promene namene zemljišta, osim u slučajevima kada je to propisano posebnim propisima. U okviru obuhvata predviđena je mogućnost izgradnje više nezavisnih solarnih elektrana sa deponovanjem električne energije na poljoprivrednom zemljištu. Ukupna instalisana snaga svih elektrana ne može da pređe 160 MW. 

- Izgradnja solarnih elektrana je bitna za celu zemlju, ne samo za Suboticu. Koristi od toga imaju korisnici, ali najviše energetski sistem, obnovljivi izvori  se moraju graditi po celoj zemlji. Radi se strateški uticaj na životnu sredinu, a kada se bude radio projekat radiće se uticaj na životnu sredinu – isitiče Imre Kern, zamenik gradonačelnika.

Skupština grada usvojila  PDR za izgradnju solarnih elektranaTakođe, usvojen je i Srednjoročni plan razvoja Grada Subotice za period od 2024. do 2026. godine.

- Taj plan je u potpunosti urađen prema normativima i zakonskim porpisima koji važe u ovoj godini. Pristup srednjoročnom planu bio je da uvrstimo investicije i projekte koji su definisani budžetom za ovu i naredne dve godine. U ove dve godine razvoja planiramo mnogo toga i to će osetiti svi građani. Očekuje se ogromna investicija u kanalizacionu mrežu i u vodovodni sistem, jer početkom avgusta isitče zadnja rata otplate kredita JKP „Vodovod i kanalizacija“ i time će se stvoriti godišnje pozamašna suma za rad ovog preduzeća – dodaje Kern, najavljujući da će uskoro biti izdata građevinska dozvola za početak radova na izgradnji projekta „Čista Srbija“.

Upravo na ove dve tačke opozicija je imala najviše primedbi, jer smatra da solarne elektrane ne treba da se grade na poljoprivrednom zemljištu, a da se plan razvoja trebao studioznije izraditi.

Skupština grada usvojila  PDR za izgradnju solarnih elektrana- Što se tiče usvajanja plana za izgradnju solarnih elektrana ponovo imamo jedan vrlo loš predlog da se grade na poljoprivrednom zemljištu druge klase, koja je dobrog kvaliteta. Subotica ima oko 3000 hektara zemljišta što utrina, što crnog peska, koje ne obrađuje i  izdaje u zakup i to je odlično mesto za građenje soarne elektrane. Već smo potrošili dosta poljoprivrednog zemljišta u Malom Bajmoku za izgradnju industrijskog parka, a izgleda da ćemo ponovo napraviti istu grešku. Izgradnja solarnih elektrana po zakonu ne predviđa izradu studije o zaštiti životne sredine, a znamo da solarni paneli sadrže otrovan hemijski element radijum koji ako uđe u zemlju zagađuje i zemlju i vodu – smatra Miroslav Milojević, odbornik Pokreta za građansku Suboticu. – Naš utisak je da se kod izrade Srednjoročnog plana razvoja grada, nije radilo o ozbiljnom planiranju, multidisciplinarno i timski, bez obzira što je formirano koordinaciono telo, nego da se kopirao dokument koji je zakonska obaveza i posao je otaljan. Ovakav plan treba mnogo ozbiljnije da se radi, da se predstavi javnosti, da dobijemo izveštaj šta je u prethodnom periodu urađeno.

Na samom kraju sednice, odbornik Mirko Bajić podneo je ostavku na odborničku funkciju. Više o povodu pogledajte na snimku današnje sednice.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 nedelje i 4 dana
Komentara: 12
Pregleda: 4507

Povezana vest

Povezane teme

sednica skupštine grada

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.