Komentara: 29
Pregleda: 5534
Foto

Skupština grada o ostvarenju budžeta

26.09.2018. u 15:03h
Na današnjoj 18. sednici Skupštine grada najveća polemika vodila se o izveštaju o ostvarenju budžeta za privih šest meseci tekuće godine.
Skupština grada o ostvarenju budžeta

Prema izveštaju, u periodu od januara do juna budžet Grada Subotice je raspolagao sa sredstvima u visini od 2.615.515.342,46 dinara, što iznosi 35,36 odsto planiranog godišnjeg obima. Upoređujući sa istim prihodima i primanjima u odnosu na isti period prethodne godine, raspolagano je sa 0,12 odsto više sredstava.

Predstavnici vladajuće većine su zadovoljni ostvarenjem budžeta, za koji kažu da je realno planiran i da se u njemu vide brojni realizovani projekti. Ostvarenje je više od 30 odsto i pokazuje povećanje u odnosu na prethodnu godinu, dok su rashodi i plaćanja manji od planiranih.

- U celini, gledajući prihodovanu i rashodovanu stranu budžeta, ovakav budžet omogućava nesmetano funkcionisanje grada i javnih preduzeća na način da se servisiraju sve obaveze preuzete iz prethodnog perioda i sva plaćanja i davanja prema pravnim i fizičkim licima – objasnio je Aleksandar Grubor, odbornik Srpske napredne stranke. - Došlo je do porasta priliva za kapitalna ulaganja sa republičkog i pokrajinskog nivoa.

Sa druge strane, opozicija tvrdi da je vremeski period od šest meseci dovoljan da pokaže da su povećanja na pojedinim budžetskim stavkama nerealna i poručuje da se što pre uradi rebalans.

- Mislim da je realan obim budžeta na nivou 2017. godine, to je trenutno plafon ovog grada i sva povećanja nisu realna. Imajući u vidu početak godine i dalje je nedopustivo mala realizacija od 30 odsto – tvrdi Saša Vučinić, predsednik odborničke grupe oko DS-a. - Predimenzirane su stavke od prihoda na porez na zaradu i prodaju imovine i to će se pokazati da će biti na nivou 2017. godine. Svako povećanje iziskuje velike aktivnosti, to može doneti jedino realizacija plana oko Druge kasarne. U ovim okolnostima druge budžetske parametre ne možemo povećavati.

Osim izveštaja o budžetu, odbornici su odlučivali i o sprovođenju konkursa za direktore JKP „Dimničar“ i „Subotička toplana“, finansiranju dugova pojedinih javnih preduzeća nastalih u prethodnom periodu...

Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 8 meseci
Komentara: 29
Pregleda: 5534
Povezane teme
sednica skupštine grada
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.