• Pregleda: 4886

Skupština grada o ostvarenju budžeta

Na današnjoj 18. sednici Skupštine grada najveća polemika vodila se o izveštaju o ostvarenju budžeta za privih šest meseci tekuće godine.
Skupština grada o ostvarenju budžeta

Prema izveštaju, u periodu od januara do juna budžet Grada Subotice je raspolagao sa sredstvima u visini od 2.615.515.342,46 dinara, što iznosi 35,36 odsto planiranog godišnjeg obima. Upoređujući sa istim prihodima i primanjima u odnosu na isti period prethodne godine, raspolagano je sa 0,12 odsto više sredstava.

Predstavnici vladajuće većine su zadovoljni ostvarenjem budžeta, za koji kažu da je realno planiran i da se u njemu vide brojni realizovani projekti. Ostvarenje je više od 30 odsto i pokazuje povećanje u odnosu na prethodnu godinu, dok su rashodi i plaćanja manji od planiranih.

- U celini, gledajući prihodovanu i rashodovanu stranu budžeta, ovakav budžet omogućava nesmetano funkcionisanje grada i javnih preduzeća na način da se servisiraju sve obaveze preuzete iz prethodnog perioda i sva plaćanja i davanja prema pravnim i fizičkim licima – objasnio je Aleksandar Grubor, odbornik Srpske napredne stranke. - Došlo je do porasta priliva za kapitalna ulaganja sa republičkog i pokrajinskog nivoa.

Sa druge strane, opozicija tvrdi da je vremeski period od šest meseci dovoljan da pokaže da su povećanja na pojedinim budžetskim stavkama nerealna i poručuje da se što pre uradi rebalans.

- Mislim da je realan obim budžeta na nivou 2017. godine, to je trenutno plafon ovog grada i sva povećanja nisu realna. Imajući u vidu početak godine i dalje je nedopustivo mala realizacija od 30 odsto – tvrdi Saša Vučinić, predsednik odborničke grupe oko DS-a. - Predimenzirane su stavke od prihoda na porez na zaradu i prodaju imovine i to će se pokazati da će biti na nivou 2017. godine. Svako povećanje iziskuje velike aktivnosti, to može doneti jedino realizacija plana oko Druge kasarne. U ovim okolnostima druge budžetske parametre ne možemo povećavati.

Osim izveštaja o budžetu, odbornici su odlučivali i o sprovođenju konkursa za direktore JKP „Dimničar“ i „Subotička toplana“, finansiranju dugova pojedinih javnih preduzeća nastalih u prethodnom periodu...

povezane teme

29
Realan Odgovori
Tako se razmišlja "unapred". Veoma "napredno". Inteligentiji posetioci ovog portala će da su te dve reći slične i prepoznaće moju dubokoumnu igru reči. Sile mraka planiraju letovanje već na jesen, vidim. Svaki erudita i mislioc kao ja (a malo nas je) vidi da će taj harač austrougarskih eminencija završiti u džepu njihovih komunitičko-fašisto-četničko-ustaških-sluga na čijem je čelu maršal. To im se može jer su posejali nesvest, koja prožima mnoge posetioce ovog portala. Ja sam jedini koji poseduje znanje svetlosti, zato me i proganjaju, kradu intelektualnu svojinu i bave dezavuisanje. Ne vredi, ja sam trideset tri koraka ispred svih. Mnogi se pitaju kako izgledam ja, heroj gradskih portala, sin Dositeja Obradovića i Vuka Karadžića. Napravio sam mali autoportret za Vas, verujem da većina ne ceni savremenu umetnost niti je razume. Napravio sam ga za one poštovaoce visoke umetnosti da uživaju u mom talentu i umeći, isto kao što uživaju u mom intelektu: https://imgur.com/a/Ib9bGY0
Овца за шишање Odgovori
Ма, ОК, све је у најбољем реду. Само што најмање једна трећина становништва побеже преко гране због напретка, половина од преостлих и буквално гладује, четвртина једва саставља крај с крајем... Корупција, безвлашће, аутократија, улизништво, цензура, аутоцензура, некултура, криминал... Ма, дивота!
Bundevica
Pogledaj statisticke podatke balkanskih zemalja i Madjarske. Svi imaju odliv stanovnistva a ne samo mi. Plate jesu vece u zapadnim zemljama i to je fakat. Ali svaka prica ima vise aspekata. Kome je sta prece.
Овца за шишање
BUNDEVICE
(ботчићу са других сајтова), под диригентском палицом сви ваљате исту причу! Нигде није већи одлив него из Србије, затим, од како су ови твоји на власти Србија се никада више није задужила, отели су од пензионера и радника и све то приказали као суфицит, итд, итд... Јасно ми је зашто ботови-бетници то подржавају, али ми је нејасно небуђење народа.
Rajko
@BUNDEVICA

"Svaka priča ima više aspekata"

Kada neko upotrebi izraz "priča" znam kakvog je obrazovnog nivoa. Hajde, navedite bar nekoliko aspekata te, kako kažete, priče. Argumente na sunce pa da diskutujemo, Lavice, Kraljice, Stanijo, Luno, Kijo, Bundevice. Prazne tikve osnov su nestanka Srbije. Smem da se opkladim da imate i "diplomu" nekog mega-giga fakulteta, ili makar stremite ka tome.
Toni Montana Odgovori
Slusao sam danas gosn Maglaija i jako sam kod njega osecao nervozu, u smislu da je davao utisak kao da na silu izlazi za govornicu,pod nekim moranjem inpritiskom,cak i kad nema sta pamerno da kaze...dakle uvek :) a nije za zanemarivanje ni cinjenica da je u nekoliko navrata izneo lazne informacije sa kojima je lako obmanuti javnost koja moze da nasedne na iste,a ticu se pre svega nekih informacija u brojkama. Ali ok,covek kad je nemocan mora nekad i da slaze pretpostavljam...
Vjestica
Slusala ga i ja, napravio je par ozbiljnih faulova i gresaka, frljao se ciframa i pogresnim nazivima projekata.. penzija!!!!
Sasa Odgovori
Bravo za gradonacelnika,al ne treba da ga brane stric i nećak iz visokog koliko su ljudi izdali ,NEK se zapitaju postali su pročitane knjige
буњевац Odgovori
Богата је ова држава када баца паре на Мирка Бајића, а он спава на скупштини (погледајте слике са скупштине). Пошаљите га у политичку пензију нека се човек наспава.
Vjestica
Ima na slikama mnogo lepsih i mladjih od pomenutog gospodina. Pametnih i na funkcijama koje zasluzuju. Sledeci put otvorite usi, a ne oci kada pojedini od njih izadju za govornicu.
Karoling Odgovori
Ovo je realni pokazatelj da se grad vodi uspešno, da se sredstva troše namenski i da se radi na realizaciji projekata. Neka se nastavi sa dobrim radom da pokažemo dušebrižnicima kako se vodi grad!
limun Odgovori
Onaj ko se razume u planiranje budžeta zna da je za prvih pola godine 35,36% visok stepen ostvarenja, jer praksa pokazuje da se najviše sredstava troši u drugoj polovini godine. Opozicija uvek ima nešto da zameri, to je bilo i biće, to im je jedini posao.
Pajo Odgovori
Mozda su dobra primanja grada ali grad nema para da pometlja 150 meta dalje od tornja! Putevi u kolapsu u raspadu!Neki putevi bili upisani u ginisovu knjigu rekorda iz koliko pojedinacnih parcica asvalta se satoje, O ti parcici cu nasta za vremena VMS-DS VMS-SNS I sad VMS-SNS! Ulice van grada zarasle u korov i siblje!Bravo za poslednja 5 gradonacelnika!
Vjestica Odgovori
Sasa Vucinic istice kako je 6 meseci sasvim dovoljno da se vidi krajnja i ukupna realizacija... pa bas i ne, iznenadjuje me ovaj stav nekadasnjeg visokog funkcionera i coveka “iz materije”. Ako se planovi pa i sam budzet formira na nivou 12 meseci, kako onda 6 meseci mozemo uzeti kao reper i indikator realizacije? U praksi to bas i nije tako...
Joja Odgovori
Stanje je realno i transparentno, ulaganja vidljiva. Bez minusa sa vidljivim rezultatima i daljim planovima. Dugo godina unazad je bilo aktuelno stanje stagnacije, potrebno je vreme da se neke stvari pomere sa mrtve tacke.
Bundevica Odgovori
Uporedjujuci ostvarenje budzeta sa proslogodisnjim, vidimo da je cak za nijansu bolje. Krajem prosle godine se konstatovalo da je budzet grada bio ostvaren u realnom i zadovoljavajucem obimu i zato ne vidim razloga za zabrinutost za odnos izmedju prihodovne i rashodivne strane. Parametri su vrlo slicni, sacekajmo kraj godine. Na komentar da mladi odlaze u inostranstvo mogu samo reci, pogledajte Hrvatsku, Madjarsku, pa i Poljsku i Rumuniju. Isti su trendovi kao kod nas. Srbija se ne moze takmiciti sa Nemackom, Austrikom ili Irskom ali se poslovi mogu naci i kod nas. Manje je para ali si kod kuce sa svojm bliznjima. Ne moze i jare i pare.
Овца за шишање
BUNDEVICA,
Неко ти је преорао коренчић у њивици па лупеташ само тако!
earthworker Odgovori
ja ne znam na cemu su danas bili ali se na kraju gradonacelnik hvalio za govornicom da je iz krajeva odakle su nemanjici a da voli i sumadiju i republiku srpsku i cikago i toronto, sve krajeve gde ima srba, da bi mu potom prisutni u sali aplaudirali sto je bizarno samo po sebi jer nije rekao nista posebno pametno ili bitno za suboticu ili njegovu kompetentnost upravljanja gradom a jos strasnije za ova zadnja dva sto je ponosno nabrojao zna se koja vrsta emigracije je bila najaca.
Vjestica
Na stolicama su bili, a pojedini na nogama.
avet Odgovori
Aha, ha, ovaj Bajić na 12. fotografiji spava kao mala beba, skoro se skroz izvrnuo iz klupe.
Sa obzirom na njegove godine, a iz dubokog poštovanja prema njegovom dosadašnjem vrednom radu i doprinosu razvoju grada, trebalo bi mu slobodno dozvoliti da sa sobom na sednicu ponese jedan jastuk, dušek i jorgan, da čovek može lagodno ispružiti noge i odmoriti mozak, eventualno dozvoliti i pidžamu da obuče, ako bi mu tako bilo zgodnije i udobnije, i velike tamne naočare za sunce da stavi da se ne vidi da su mu oči zatvorene.
Samo još nisam uspeo saznati, da kada neko glasno hrče na svom poslu, da li mu pripada plata za to vreme glasnog hrkanja ili kazna zbog zvučnog ometanja sednice?
Vjestica
A kako ti nije zapalo za oko da su svi predlagaci i uvodnicari za donesenje pojedinih odluka mahom pricali “iz glave”, da su tacno u materiji i da znaju sta predlazu, brane i izlagaju?
grga brate
Najlepši je kada mirno spava,
i kad sklopi ta dva oka plava . . .
Rajko
@VJESTICA

I pogrešno i loše može se govoriti "iz glave". To znači da su savršeno programirani. Pitanje je čija glava govori iz njih. Nekada je to bio Centralni komitet, koji nije zamro.
Rajko Odgovori
Vidite li vi taj dremež (i na trinaestoj slici, dama sa naočarima) prazne poglede, tu izgubljenost u svemu oko njih!? To je oličenje "znanja", "stručnosti", "kompetentnosti". Sve sam go birokrata, poltron, poslušnik, klimoglavac, bezidejnik. Oni građane vode napred? Čime i kuda? U Evropu? Onu koja nas neće? Zaista strašno!
Srbin Odgovori
Vidimo da gradonačelnik voli Srbiju a organizuje skupljanje glasova za izbor nacionalnog saveta Crnogoraca.Principijelno crnogorski nema šta.
MILOŠ
Tako je jer su Srbi i Crnogorci braća rođena!
Српски Црногорац Odgovori
Е мој луди народе па где данас да се делимо, ми смо један народ.Срби и Црногорци су у ствари једно.Па колико Вас није било под Острогом?Не делимо се у ова зла времена.Одвојимо жито од кукоља.
petro Odgovori
Srbi u Subotici su složni , postoji samo jedna mala grupacija Srba iz Republike Srpske koja unosi razdor i neslogu medju srbe iz ličnih interesa.
Rajko
@PETRO

Koji Srbi? Komunisti? Zar uvek moraju, umesto "velikih" Srba, go*ana, oči da vam otvaraju zaista veliki ljudi? Ambasador Rusije Aleksandar Konuzin je pre sedam godina na jednom forumu u Beogradu iznerviran glasno upitao "Ima li ovde Srba". Istina je da ih nema, vešto ih u novijoj istoriji uklanjaju komunisti, čitav vek.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.