Komentara: 0
Pregleda: 1317
Foto

Školska slava obeležena u OŠ "Ivan Goran Kovačić"

29.01.2024. u 12:02h
Izvor: Subotica.com
Svečani dan, Savindan, obeležen je i u OŠ "Ivan Goran Kovačić". Slava je ove godine imala posebnu draž, budući da je jedan od ovogodišnjih dobitnika Svetosavske nagrade Marko Popović, učenik osmog razreda ove škole.
Školska slava obeležena u OŠ "Ivan Goran Kovačić"

Kao i u drugim školama, svečano je za praznik bilo u OŠ "Ivan Goran Kovačić". Nisu izostala tradicionalna slavska obeležja i običaji, pa je Savindan obeležen uz ikonu, slavski kolač, kumu i svečanu himnu posvećenu prvom srpskom arhiepiskopu i prosvetitelju. 

 - Obeležavanje školske slave je jedan od najsvečanijih trenutaka u toku jedne školske godine. Ove godine smo posebno radosni, zato što je naš učenik, Marko Popović osvojio Svetosavsku nagradu. Inače slavu obeležavamo tako da svi učenici sa svojim odeljenskim strešinama prolaze slavske običaje uz pesmu i radost, i žele da pokažu da ideal Svetog Save još uvek živi, da se ne osvrćemo na prošlost i sadašnjost, već da te ideale prenesemo učenicima - kaže direktor ove škole, Branka Bešlić, ističući da na ovaj dan učenike ali i sve pristune žele da podsete na pet univerzalnih vrednosti - Želimo da, kao što naš moto škole kaže "Snaga je u zajedništvu", podstaknemo učenike da neguju humanost, drugarstvo, zajedništvo, da poštuju sve oko sebe i da uvek brinu za druge. 

Školska slava obeležena u OŠ "Ivan Goran Kovačić"

Kao i na svakoj slavi, kum je imao svoje neizostavno mesto, koje u ovoj školi pripada kumi Lovćenki Kamber. Ona se osvrnula na značaj koji Svetosavlje ima za današnje generacije, kao i na one vrednosti na koje nas uspomena na Svetog Savu podseća.

 - Želim da prvo pozdavim one najvažnije među nama, a to su deca, jer sve što radimo, radimo da bismo ih izveli na pravi put, put pravoslavlja i Svetosavlja. Kruna našeg sistema jesu roditelji i nastavnici, koji stvaraju nove generacije lidera, naučnika, inovatora, književnika, umetnika. Oni su most most između sadašnjosti i budućnosti. Veoma je važno da brinemo o našoj istoriji i kulturnom nasleđu i da tome učimo našu decu, jer bez poštovanja istorije nema uspešne budućnosti - rekla je kuma Lovćenka Kamber - Put kojim je Sveti Sava prošao, njegov lik i delo traju osam vekova, a naša dužnost je da na buduće naraštaje prenosimo duh Svetosavlja. Dve osnovne poruke koje nam šalje himna Svetom Savi jesu ljubav i sloga. To je ono što treba da da nas vodi u svakodnevnom životu u današnjem vremenu kada se sve manje cene duhovne a sve više materijalne vrednosti.

Školska slava obeležena u OŠ "Ivan Goran Kovačić"Školska slava obeležena u OŠ "Ivan Goran Kovačić"

Nakon tradicionalnog lomljenja slavskog kolača, i obavljanja običaja vezanih za slavu, priređen je  prigodan kulturno-uemtnički program u okviru koga je nastupio školski hor, usledio je splet igara OKUD "Mladost" a zatim predstava o Svetom Savi. 

Izvor: Subotica.com
Obeležavanje školske slave u OŠ "Ivan Goran Kovačić" Obeležavanje školske slave u OŠ "Ivan Goran Kovačić" Obeležavanje školske slave u OŠ "Ivan Goran Kovačić" Obeležavanje školske slave u OŠ "Ivan Goran Kovačić" Obeležavanje školske slave u OŠ "Ivan Goran Kovačić" Obeležavanje školske slave u OŠ "Ivan Goran Kovačić" Obeležavanje školske slave u OŠ "Ivan Goran Kovačić" Obeležavanje školske slave u OŠ "Ivan Goran Kovačić"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 meseca i 4 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 1317
Povezane teme

Oš Ivan Goran Kovačić

školska slava sveti sava

branka bešlić

savindan

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.