Komentara: 59
Pregleda: 35382

Škole i vrtići neće raditi do 21. februara

11.02.2020. u 13:15h > 14:14
Izvor: Subotica.com
Tokom protekle sedmice, u Dom zdravlja Subotica javilo se 257 pacijenata sa kliničkom slikom gripa, pretežno predškolskog i školskog uzrasta. Iako je u Severnobačkom okrugu broj obolelih nešto manji u odnosu na druge okruge u Vojvodini, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje doneo je Odluku da se obustavi rad predškolskih i školskih ustanova počevši od sutra, 12. februara, pa sve do 21. februara.
Škole i vrtići neće raditi do 21. februara

Od početka godine i šest izveštajnih nedelja, u Severnobačkom okrugu beleži se rast broja obolelih sa kliničkom slikom gripa. Kako objašnjava dr Nebojša Bohucki, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Subotica, porast je uočen s početkom drugog polugodišta, kada su se nakon zimskog raspusta đaci vratili u školske klupe, dok se vrhunac sezone očekuje upravo u ovoj sedmici.

- Svake godine sredinom februara dostižemo maksimum, stoga očekujemo da i sredinom ovog meseca dostignemo maksimalan broj obolelih - kaže dr Bohucki, dodajući da je u Severnobačkom okrugu potvrđeno prisustvo gripа tipа А i oba njegova podtipa H1N1 i H3N2. - Na nivou Vojvodine aktivnost virusa gripa je na visokom nivou, s tim da postoje neke manje razlike među okruzima. Kada je u pitanju naš okrug, virus gripa još nije dostigao taj nivo da se može govoriti o epidemiji, međutim, važno je napomenuti da epidemija ne znači da je bolest opasnija, već ima više obolelih nego što je uobičajeno, na osnovu čega nadležni organi donose određene administrativne mere.

Škole i vrtići neće raditi do 21. februara

Upravo zbog toga što je intenzitet virusa gripa iznad epidemijskog praga registrovan na teritoriji pet okruga u Vojvodini, Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo najpre je o tome obavestio Ministarstvo zdravlja i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, a na osnovu procene epidemioloških službi Instituta za javno zdravlje Vojvodine, predložio je meru privremene obustave rada predškolskih i školskih ustanova. Na osnovu preporuke, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje danas je doneo Odluku o privremenoj obustavi rada predškolskih i školskih kolektiva u Vojvodini zbog široke rasprostranjenosti virusa gripa.

- Radi zaštite zdravlja dece, nastava se obustavlja od 12. do 21. februara 2020. godine. Odluka o načinu nadoknade propuštenog obrazovno-vaspitnog rada biće doneta naknadno - saopštio je Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje.

Osim toga, Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo preporučio je rukovodstvu svih zdravstvenih ustanova za stacionarno lečenje u Vojvodini nastavak primene mere zabrane ili ograničenja poseta pacijentima, kao što je i u Opštoj bolnici Subotica.

- Ove mere biće na snazi dok stopa incidencije virusa i oboljenja sličnih gripu ne bude ispod epidemijskog praga - saopštio je Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo. 

Škole i vrtići neće raditi do 21. februara

Kliničku sliku gripa najlakše je prepoznati po tome što uvek počinje naglo, kaže dr Bohucki, objašnjavajući da osoba već nakon nekoliko sati počinje da oseća slabost, bol u mišićima i malaksalost, a ubrzo i porast temperature, dok se razvoj lokalnih simptoma kao što su zapušen nos i bol u grlu, javlja tek sutradan.

- Za razliku od prehlade koja uvek počinje sa pečenjem u grlu i zapušenim nosom, a tek za nekoliko dana dolazi do pogoršanja stanja i temperature, kod gripa je obrnuto. Dakle, prvo su izraženi opšti simptomi, pa tek onda lokalni - ističe dr Bohucki, savetujući mere prevencije. - Najbolje je izbegavati mesta na kojima se okuplja veći broj ljudi, češće prati ruke i provetravati prostorije u kojima boravite, a ukoliko ste oboleli od virusa gripa, poželjno je da ostanete kod kuće i tako sprečite njegovo dalje širenje.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 2 meseca
Komentara: 59
Pregleda: 35382

Povezana vest

Povezane teme

grip

dr nebojša bohucki

sezona gripa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.