• Pregleda: 30310

Škole i vrtići neće raditi do 21. februara

Tokom protekle sedmice, u Dom zdravlja Subotica javilo se 257 pacijenata sa kliničkom slikom gripa, pretežno predškolskog i školskog uzrasta. Iako je u Severnobačkom okrugu broj obolelih nešto manji u odnosu na druge okruge u Vojvodini, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje doneo je Odluku da se obustavi rad predškolskih i školskih ustanova počevši od sutra, 12. februara, pa sve do 21. februara.
Škole i vrtići neće raditi do 21. februara

Od početka godine i šest izveštajnih nedelja, u Severnobačkom okrugu beleži se rast broja obolelih sa kliničkom slikom gripa. Kako objašnjava dr Nebojša Bohucki, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Subotica, porast je uočen s početkom drugog polugodišta, kada su se nakon zimskog raspusta đaci vratili u školske klupe, dok se vrhunac sezone očekuje upravo u ovoj sedmici.

- Svake godine sredinom februara dostižemo maksimum, stoga očekujemo da i sredinom ovog meseca dostignemo maksimalan broj obolelih - kaže dr Bohucki, dodajući da je u Severnobačkom okrugu potvrđeno prisustvo gripа tipа А i oba njegova podtipa H1N1 i H3N2. - Na nivou Vojvodine aktivnost virusa gripa je na visokom nivou, s tim da postoje neke manje razlike među okruzima. Kada je u pitanju naš okrug, virus gripa još nije dostigao taj nivo da se može govoriti o epidemiji, međutim, važno je napomenuti da epidemija ne znači da je bolest opasnija, već ima više obolelih nego što je uobičajeno, na osnovu čega nadležni organi donose određene administrativne mere.

Upravo zbog toga što je intenzitet virusa gripa iznad epidemijskog praga registrovan na teritoriji pet okruga u Vojvodini, Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo najpre je o tome obavestio Ministarstvo zdravlja i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, a na osnovu procene epidemioloških službi Instituta za javno zdravlje Vojvodine, predložio je meru privremene obustave rada predškolskih i školskih ustanova. Na osnovu preporuke, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje danas je doneo Odluku o privremenoj obustavi rada predškolskih i školskih kolektiva u Vojvodini zbog široke rasprostranjenosti virusa gripa.

- Radi zaštite zdravlja dece, nastava se obustavlja od 12. do 21. februara 2020. godine. Odluka o načinu nadoknade propuštenog obrazovno-vaspitnog rada biće doneta naknadno - saopštio je Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje.

Osim toga, Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo preporučio je rukovodstvu svih zdravstvenih ustanova za stacionarno lečenje u Vojvodini nastavak primene mere zabrane ili ograničenja poseta pacijentima, kao što je i u Opštoj bolnici Subotica.

- Ove mere biće na snazi dok stopa incidencije virusa i oboljenja sličnih gripu ne bude ispod epidemijskog praga - saopštio je Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo. 

Kliničku sliku gripa najlakše je prepoznati po tome što uvek počinje naglo, kaže dr Bohucki, objašnjavajući da osoba već nakon nekoliko sati počinje da oseća slabost, bol u mišićima i malaksalost, a ubrzo i porast temperature, dok se razvoj lokalnih simptoma kao što su zapušen nos i bol u grlu, javlja tek sutradan.

- Za razliku od prehlade koja uvek počinje sa pečenjem u grlu i zapušenim nosom, a tek za nekoliko dana dolazi do pogoršanja stanja i temperature, kod gripa je obrnuto. Dakle, prvo su izraženi opšti simptomi, pa tek onda lokalni - ističe dr Bohucki, savetujući mere prevencije. - Najbolje je izbegavati mesta na kojima se okuplja veći broj ljudi, češće prati ruke i provetravati prostorije u kojima boravite, a ukoliko ste oboleli od virusa gripa, poželjno je da ostanete kod kuće i tako sprečite njegovo dalje širenje.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

59
MILICA PLODIV Odgovori
ovaj bohucki meni predaje u medicinskoj,fenomenalno znanje poseduje.mislim da treba da dobije unparedjenje
#bohuckizaministrazdraavstva
Шишач снс-ОВАЦА
Предлажем да школе и вртићи, а Бога ми, и факултети, уопште више не раде, ионако их је власт снс-ОВАЦА ОБЕСМИСЛИЛА!
Kiklop
Slažem se sa Vama u potpunosti, delimo isto mišljenje, predlog treba razmotriti!
Каролинг
Овај шишач је неки опасан жутаћ, где си био са твојим коментарима када су Суботицу уништили управо такви као ти? Вероватно си и ти учествовао у плену приватизације.
Шишач снс-ОВАЦА
КАРОЛИНГ,
Суботицу и Србију су највише уништавали твоји из редова снс-ОВАЦА, још деведесетих, али се тада зваше РАДИКАЛИ. Мала пауза у бескрупулозном уништавању је настала од двехиљадите, а, наравно, далеко од тога да смо променама били задовољни, зато је и кривица жутих велика - доведоше најнајгоре на власт који наставише свој посао из деведесетих!
Nikola Odgovori
E, ovo je totalna glupost!
DRAPO
U ranije je bilo i gripa ,infekcija i prehlade pa se nisu obustavljali rad u školama i vrtiićima !!! Bolesni su ostajali kod kuće a zdravi su pohađali nastavu !!! Sada, malo, malo pa neki raspust !?! Ovo nije epidemija !!! Kada će se sve to izgubljeno nadoknaditi ?
mama Odgovori
znaci, nadoknadjuje se subotom.............
tata rale Odgovori
Sto znaci da ste dobro zjb roditelje!
Mama Odgovori
Da li se ovo odnosi i na vrtiće? Da li to znači da će svi vrtići biti zatvorenii dve nedelje?????
Ja
Da, vrtuci zatvoreni, pocinju sa radom 24.02.
Antus Odgovori
Znaci zaposleni koji imaju malu decu (zdravu), i nema ko da ih cuva na bolovanje!
DAVID LENART Odgovori
kako vas nije sramota vise ne moze ni u skolu da idemo ko ljudi... sramota....
djordje Odgovori
Pa grip je vec prosao, kakva glupost!
FOX
Posetite dispanzer da vidite stanje.
Јасмина М. Odgovori
Срамна одлука,ничим оправдана, изузев смишљеном стратегијом уништавања школства - и министар, и покрајински секретар да поднесу оставке ! Из године у годину сакате програме, смишљају бесмислене методе надокнаде пропуштеног. O, sancta simplicitas, победила си !
zolt Odgovori
Pravi razlog prekida nastave je produžetak turističke sezone na Kopaoniku, Zlatiboru, Tari, Staroj planini. Propuštene časove je nemoguće nadoknaditi.
Ego@rs Odgovori
Šta će velikom vođi školovan narod, njemu trebaju ovce... Tri karte za holivud...
Su Odgovori
Bravo, bolje sprečiti širenje gripa, bolesna deca da se leče, a zdrava će izbeći viruse. Gradivo će se nadoknaditi, zdravlje nam je ispred svega.
Mama Odgovori
Sta da radimo mi koji nemamo kome da ostavimo decu??? Skolsko dete moze da ostane samo kuci, a sta cemo sa decom u vrticima??? Nikada ranije se nisu zatvarali vrtici. Ko ce nama roditeljima da pravda odsustvo sa posla da bi ostali kuci sa decom, ili ko ce da nam cuva decu ako nam poslodavac ne odobri godisnji odmor???
Ugrozeni
I mi zbog Vase bolesne dece idemo na bolovanje,a pri tom donesemo i nasoj deci viruse,pa nikom nista.Ko misli na nas? Kako se niko ne sazali kada donesete bolesno dete medju zdravu decu,pa jedno dete prenese celoj grupi i zaposlenima?Kada bi svi postovali pravila,ne bi do ovog doslo.Sada ispastaju svi!
Radnik
Zato i jeste nastao problem..jer se vrtići nisu nikad zatvarali...a mamice se uplašile šta će sa decom..a kad bolesnu decu dovode to nikom nista...
MAMA
A ko ovde prica o bolesnoj deci? Ovde je rec o zdravoj deci koju nema ko da cuva? Sta cemo sa njima? Zasto roditelji da trose svoj godisnji u februaru mesecu ili da otvaraju bolovanje za zdravo dete, ako je to uopste moguce? Nase bake i dede isto tako rade.
vlado
Nisi rodila dete vrticu vec sebi. Ako ne mozes da se snadjes ko ce da ti pricuva dete 2 nedelje onda stvarno nemam reci. Za moje dete se ponudilo barem petoro baka i mama iz komsiluka i jos desetak rodjaka i prijatelja. Iz vrtica su se ponudile dva mame koje ne rade. I znas sta cemo mi uraditi? Tri dana ce zena biti sa detetom i dolazice drugari iz vrtica. Jedan dan kod tetke, jedan dan kod djegovog drugara. Sledece nedelje ja uzimam tri dana godisnjeg i pozvani su drugari i dva dana ce biti kod drugara iz vrtica. Verovatno si jedan od roditelja koje po svaku cenu dovodi dete u vrtic i kada ne radi na poslu i kada dete ima temperaturu ... Imas prava i na bolovanje. Budi sretna sto ces provesti vreme sa detetom. Da mi poslodavac nije dao tri dana da se snadjem u ovoj situaciji odmah bi presao na drugo radno mesto.
Darko skola Odgovori
Sve to je uredu, ali onda necemo imati prolećni raspust i moraćemo da idemo subotom.
As
Не шукетај, биће други начин, суботе и пролећни распуст се не дирају.
Lela
AS, a najverovatnije će biti tako, subote, prolećni raspust, ili skaraćeni časovi od po 30 minuta pa svaki dan po jedan ili dva časda više, pa ko preživi pričaće! Deca će sa ovim mnogo više izgubiti nego epidemijom gripa.

Interesantno što pametni ministar prosvete još nema pretstavu kako će nadoknaditi dve nedelje propuštene nastave, a što će za maturante osmake i srednje školi biti veliki problem jer maturski neće biti ni lakši ni oprošteni !
stormwatch Odgovori
Subotichani, ovo shto skole i vrtici nece raditi je dobro za vashu decu i vas! Poshto ste nepovakcinisani i vashi "struchnjaci" su vama isto tako neobrazovanima utupili da su vakcine shtetne....ovim potezom se samo pokushava sprechiti katastrofa vecih razmera od same epidemije gripe....u tome nema nishta loshe...mesto da zahvalite, vecina vas josh i pametuje. Uredno se vakcinishite, nauchite da perete ruke kako treba, provetravajte prostorije, nosite maramice i stavljate ruke pred usta kad kishete i perite ponovo ruke posle kijanja pa nece ni biti epidemije... slushajte Doktore shta vam govore, ne provodi se 13 godina slucajno od srednje skole pa do zvanja Specijaliste kroz 6 godina studija na faxu, godinu dana neplacenog rada kao stazhera, pa jos 6 godina specijalizacije za dzhabe uz stalno usavrshavanje i konstantno uchenje kroz chitav zhivotni vek....postoji red i rad koji rezultuje visokim obrazovanjem...odatle i potichu i mere kojima se vrshi prevencija raznih epidemija.
Samo pitam
Otkud sad krivi ovi sto nisu vakcinisani kad je po poslednjim statistikama 99 % stanovništva vakcinisano? Otkud epidemija gripe kad je bila pomama za vakcinama protiv gripa i duple doze vakcina su naknadno poručene? I kako su tačno nevakcinisani zarazili svu silnu decu zašticenu vakcinom?
Uvek u pravu Odgovori
Da li možemo mi zaposleni da ne radimo do 21. februara ili za nas epidemija ne važi?
Mateja Milačić Odgovori
Mislim da je ovo krajnje nepotrebno, trebali bismo da se školujemo što više pogotovo mi maturanti pred maturske ispite. Dajte ljudi da se pobunimo!
zzzz Odgovori
Piciji grip
earthworker
dičiji
Ugrozeni Odgovori
Vi sto pametujete,prvi ste dovodili bolesnu decu u vrtice a samim tim ugrozili zdravlje ostaloj deci i zaposlenima.Majke koje sede kod kuce a salju bolesnu decu,zar to nije za osudu i za prijavljivanje nadleznim institucijama?Deca sa temp.39 poslata kuci,sutradan dovedena u vrtic pod terapijom..Zar je to odgovornost roditelja,da li mislite na posledice i komplikacije? Ne,lakse ga je "gurnuti"u vrtic pa kako izdrzi,izdrzi.E,bas zbog takvih je doslo do svega ovoga,.ZATO STE SADA PRINUDJENI DA SE SNADJETE,A MI DA SE IZLECIMO!!!
HAJDUK
@ UGROZENI Slažem se sa Vašim komentarom , i dodao bih još nešto : 1 . neki roditelji dovode bolesnu decu jer su bezobrazni ; 2 . onda neki dovode bolesnu decu pod izgovorom ako mogu oni prvi , mogu i ja ; 3 . vidim da je puno njih reklo da ne mogu drugačije da reše , laž , idite na bolovanje , angažujte bake , dede , bilo koga , samo nemojte tražiti izgovore da šaljete bolesnu decu u kolektiv , bezobrazno je , neodgovorno , sebično ....
vaspitac
Sve je tačno što ste napisali. Nažalost.
MAMA
Ja svoje dete ne saljem bolesno u vrtic, vec dva puta ove zime sam bila na bolovanju. A sada treba da sedim kuci sa zdravim detetom jer nema ko da ga cuva.
MAMA
Nisam majka koja sedi kuci, nego majka koja radi. Po vama su svi roditelji bezobrazni i sebicni, samo ste vi ispravni. Dete koje je bolesno treba da bude kuci, a zdravo da ide u vrtic. Moje dete je potpuno zdravo! Ko ce da ga cuva?? Bake i dede su isto u radnom odnosu, pa ne mozemo da ih angazujemo. KO CE DA CUVA MOJE ZDRAVO DETE?
HAJDUK
@ MAMA Kažete da ne nosite bolesnu decu u vrtić , obdanište , školu ... a zašto ste se onda osetili prozvanim ? Jel neko direktno Vas prozvao u prethodnim komentarima ? A kažete da ne možete rešiti decu nikako ... sram da Vas bude . Vaša su deca , Vaša krv , nemate rešenje ? Zašto ste i kome onda rađali ? Ne , nego je lakše napadati , kukati ...
Lela
HAJDUK. naravno da je sebi rađala decu, ali na žalost da bi ih izdržavala mora da radi, a dok radi decu nema ko da čuva. Nemaju svi babe i dede kojima mogu poveriti decu, a na žalost ni novca za bebisitere!

Da li u ovakvim slučajevima majke ili očevi mogu na bolovanje kako bi čuvali dete - što bi u ovim slučajevima bilo opravdano? I drugo pitanje, kako će poslodavci, pogotovu privatnici, tolerisati ovu situaciju?
Andjelija Odgovori
Pitajte djake jer im smeta ovaj radpust
Dete
Pa smetaće jer će imati nastave od 50 minuta ili nastave subotom
Marija
Očigledno je i u tvoje vreme bilo prekida nastave, posebno iz srpskog jezika...
Amanda Odgovori
Znaci influenza u srbiji traje od 11-21.Pre i posle smo zasticeni.
Lala Odgovori
Pravicete vi jos vaspitace od blata! Upregnite ih, uzjasite, oni nemaju dusu! Vecito nose kyci viruse vase bolesne dece koje dovodite u vrtic. Kada skole ne rade vrtici rade... I kao slag na sve to pljujete im u lice. Sta ce im tolika plata??! A sad vam trebaju vise nego hleb! Razmislimo dragi roditelji.. za ubuduce...
Radnik
Bravo svaka čast na komentaru...sad treba da vide koliko su im vaspitači važni...a ne samo da ih pljuju...sad naučite da ih cenite i poštujete!!!
Samir Odgovori
Lelemudi, od koga da trazim naknadu troskova u visini dnevne zarade za svaki radni dan do pocetka rada vrtica? Ovo ne zna ni Nasa radost ali makar su kulturno odgovorili, ali Pokrajina i Ministarstvo su samo rekli ne znam a na pitanje ko zna, culo se udaranje slusalice.
A proseravanja o povecanju nataliteta uz dobijanje kamare para samo raste a recite mi genijalci sta da radi bracni par koji nema pravo na godisnji odmor jer je isti regulisan na drugaciji nacin, babe i dede takodje rade i nece skoro u penziju; da li treba neko od supruznika da ide na bolovanje, alo, radimo kod privatnika i nismo svi strucnjaci nego obicna radna klasa ali koja puni budzet jer je neko stalno siba po ledjima.
dr mr Odgovori
Vi sto govorite zdrava deca nek idu u skolu/vrtic, a bolesna nek ostaju kuci, pa da ne tako onda bi sve radilo ali ne, roditelji dovode bolesnu decu j skole/vrtice pa se gripa siri i budu zarazeni svi, od spremacice do direktora tako da svaka cast za ovaj potez!
VASPITAc Odgovori
Konacno i nas kao vaspitace da neko zastiti. Zasto bi mi zaposleni isli na bolovanje zbog vase dece,ko treba da brine o vasoj deci,mi,vi ili doktori. Svakom je bitno svoje dete,ili je bitno samo onda kada se treba zaliti na gluposti i traziti sto nesto kuci nema ni 10 posto,a i kako da ima kad je 12 sati u vrticu,a temperatura 39 ma to su zubici,ili bas kuci nije imao.
Zum zum Odgovori
Zasto pravite razliku izmedju skole i vrtica. Kao hajde sto skola ne radi ali vrtic??? Pa kako da ne odvedem bolesno dete,nije fer. Udrite po vaspitacima,a sad kad vrtic ne radi,bili bi jako fini da moze da radi. Zlatibore svaka cast. Da bar neko brine o zdravlju.
Lela
Pa zato što postoji značajna razlika. U školu deca moraju ići, a u vrtiće ih nose roditelji koji su zaposleni i decu nose NA ČUVANJE! Pride su to mala deca koja ne mogu ostajati sama kući. Ljudi poput vaspitača svojiom strukom nose i rizik da će se od dece možda zaraziti. Isti rizik nose još mnoga zanimanja, pa šta bi bilo da život stane zbog epidemije gripa.
Drapo slusaj Odgovori
@drapo slusaj nije to bitno bitno je da se ne ide u skole vrlo je tesko ici u gimnaziju pogotovo svaki dan na 3 sprat ubitacno je mi cemo ici subotom ne ti nemas prvo nikakvog glasa ovde.
Kalimero Odgovori
Poslati obaveštenje u 13:00 časova da se od SUTRA ne ide u vrtić/školu je SRAMNO.Skoro svako dete koje pohađa školu može sa brine o sebi,ali ne i malo dete.Prošle godine su radili vrtići, nije bilo zastoja.Svoju decu kada su bolesna uspešno sama lečim,ne vodim ih kod lekara (jedino kada moram),vrtić i školu.Zašto u vrtićima ne bi oformili dežurstava za zdravu decu?
Na osnovu čega otići na bolovanje?
Da li mislite da svi poslodavci odobravaju bolovanje?
Godišnji odmor služi da se ti dani provedu sa porodicom, PLANIRA SE !!!
Imam prijateljicu (40 godina) koja je radila u Industrijskoj zoni (Durkenmotoren) i zbog 60 dana bolovanja u godini dobila otkaz,s tim da je žena ozbiljno bolesna.
Tužno i žalosno...
OPALAC
Mogla je da se zali na resenje o otkazu, sto i pise u samom resenju, ali je verovatno (kao i ostali koji su dobili tamo otkaze, a bilo ih je svega 5-6) uoceno da nekoliko godina uzima bolovanje bas oko drzavnih praznika, kako bi spojila slobodne dane sa vikendom, pa je znala da nema osnova da se zali. I kalimero mora da gleda obe strane medalje.
Radnik
Da li mislite da vaspitačice nikad ne idu na bolovanje...pa i one idu zbog vase bolesne dece..cuj dezurstvo opet bi neko doveo bolesno dete..roditelj kaze nije mu nista a dete kaze povraco sam i pijem sirup...i eto sta reci
Lala
Nije problem ni dezurstvo za zdravu decu draga gospodjo ali je cinjenica da bi bilo vise bolesnih nego zdravih. A vaspitaci nemaju(jos uvek) zakonom odredjeno pravo ne primiti dete. Kada traze potvrdu o zdravlju deteta roditelji odu kod Badavija kojem su sva deca zdrava, i resen problem.
Kalimero
@opalac Kome da se žali? Rođena sa očnom manom,nosi staklenu protezu koju mora da menja svake četvrte godine (430.000 din.). Od treće godine oštećen usni živac zbog greške u lečenju.Nosi slušni aparat ,dijabetičar,anemična,malokrvna,ima celijakiju (na posebnom režimu ishrane koji mnooogo košta).Žena je samohrana majka i jedina sreća je što ima divnu devojčicu (11 god) koja pored toga što je dobar đak, donosi medalje sa sportskih takmičenja.Da nije te devojčice bila bi potpuno sama, jer je ostala bez oba roditelja.Ova žena ne spaja praznike sa bolovanjem! Da li je potrebno još nešto da navedem?
VOR Odgovori
Velika je razlika izmedju zdravstvene ustanove i vaspitno obrazovne ustanove. Zdravstvena ustanova leci i brine o bolesnoj deci i odraslima,a vaspitno obrazovna ustanova kao sto i sam naziv kaze vaspitava i obrazuje decu(i odrasle odnosno roditelje posto je to izgleda neophodno shodno kako donose bolesnu decu u skole i vrtice). Tako nemojmo da mesamo,ko sta i gde se sta radi.
Ugrozeni Odgovori
Samo citam sve ove komentare od pojedinih"pametnjakovica" gde je vise onih kojima ima ko da cuva decu a ovi drugi su se snasli na svoj nacin i ne trose vreme na suvisne komentare.Oni se brinu za svoju decu,lece ih,uzivaju u vremenu provedenom sa njima.
Nemojte misliti da vaspitaci odmaraju za sve ove dane,naprotiv,odlaze na svoja radna mesta,odrade puno radno vreme,dezinfikuju sobe,dezinfikuju igracke...da bi Vasa zdrava deca dosla u sterilnu sredinu.Zato,ne pametujte vec vodite brigu o svojoj deci jer su oni najdragoceniji i nista se sa zdravim detetom ne moze porediti.Budite srecni da je tako!!
Mi nasu decicu svakako cekamo zdravu i veselu da nastavimo tamo gde smo stali.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.