Komentara: 11
Pregleda: 3844

Skočile cene NIS-ovog goriva

29.02.2012. u 18:52h
Izvor: RTV Yueco
Skočile cene NIS-ovog goriva

Naftna industrija Srbije (NIS) je u utorak ponovo podigla veleprodajne cene motornog goriva, i to evrodizela za dva dinara po litru, dizela „D2“ za 1,45 dinara, kao i cenu benzina „BMB 95“ za 2,15 dinara po litru.

Cena „evropremijuma BMB 95“ nije menjana, dok je tečni naftni gas TNG poskupeo za dinar. U NIS-u kažu da je povećanje cena motornog goriva uslovljeno prilikama na globalnom svetskom tržištu naftnih derivata, odnosno krizom u Persijskom zalivu i rastom cene sirove nafte na svetskim berzama. Ipak, na poskupljenje je uticala i situacija na domaćem tržištu prouzrokovana slabljenjem dinara u odnosu na dolar, kao i činjenicom da Dunav na nekim mestima još nije u potpunosti prohodan zbog leda. Zato se derivati, umesto rekom, kao najjeftinijim vidom transporta, dopremaju znatno skuplje - železnicom i auto-cisternama.

Prethodno usklađivanje cena u veleprodaji NIS je imao 22. februara za 2,5 do 4,0 dinara „zbog posledica ekstremnih klimatskih uslova koji su zadesili Srbiju u poslednjih mesec dana“.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 1 mesec
Komentara: 11
Pregleda: 3844
Povezane teme

poskupljenje goriva

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.