Komentara: 5
Pregleda: 4542

Sklonište od zime za beskućnike

05.01.2016. u 13:23h
Izvor: Subotica.com
Od pre šest dana, kada je otvoreno Prihvatilište za beskućnike, na adresi Gajeva 50, utočiše od niskih temperatura je pronašlo 16 građana bez doma. Pored toplog smeštaja, tri obroka, odeće, obuće i sredstava za ličnu higijenu, u prostorijama MZ Novo selo, štićenicima je, u saradnji sa Domom zdravlja, obezbeđeno i zdravstveno zbrinjavanje.
Sklonište od zime za beskućnike

„Lekar Doma zdravlja, koji je danas pregledao beskućnike kaže da ima dosta slučajeva sa zapuštenim zdravstvenim stanjem. Međutim, ima i korisnika sa zdravstvenim osiguranjem, koji redovno primaju propisanu terapiju“, ističe sekretar GO Crveni krst, dr Siniša Trajković.

Nekoliko pregledanih pacijenata, čije je zdravlje ugroženo, će biti poslati na specijalističke preglede u Opštu bolnicu, a neophodne lekove će im, kao i prethodnih godina, obezbediti Grad Subotica.

Prema rečima, člana GV zaduženog za socijalna pitanja, Milimira Vujadinovića, skoro 90 odsto štićenika, koji su zatražili prijem u Prihvatilište, su i ranije na ovom mestu tražili utočište. Odluka o prijemu je prepuštena stručnim radnicima Centra za socijlni rad.

„Interesovanje za smeštaj je u skladu sa iskustvom od prethodnih godina, kada je bilo od 15 do 20 korisnika usluge. Ono što je sigurno, dok god temperature budu na ovom nivou, Prihvatilište će biti otvoreno. Nisam siguran da su svi koji su potražili smeštaj beskućnici, ali sigurno je da su objekti u kojima žive ti ljudi u jako lošem stanju, te ne nemaju uslove za život kada su niske temperature “, istakao je Milimir Vujadinović.

Već četiri godine, spas od hladnoće, bar privremeno, u ovom objektu pronalazi i Antal Kekenj. Iako je iz Subotice, Antal kaže da nema svoj krov nad glavom, niti porodicu da mu pomogne.

„Beskućnik sam. Nemam porodicu i ništa svoje. Pokušavam da nešto zaradim i pronađem smeštaj. Često mi ni ne plate kada obavim neki posao, pa spavam na Železničkoj stanici. Tada nas tera policija“, rekao je Antal Kekenj.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 2 meseca
Komentara: 5
Pregleda: 4542

Povezana vest

Povezane teme

prihvatilište subotica

prihvatilište za beskućnike

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.