Komentara: 31
Pregleda: 5183

Situacija sa migrantima u Subotici stabilna

13.11.2020. u 09:45h
Izvor: TV Subotica
Situacija sa brojem migranata u Subotici je mnogo bolja u odnosu na prethodni period, zaključeno je na redovnom mesečnom sastanku nadležnih u Prihvatnom centru.
Situacija sa migrantima u Subotici stabilna
Foto: Arhiva

Nakon akcije raseljavanja u druge kampove gde je bilo slobodnih mesta, centar je rasterećeniji i trenutno je u njemu smešteno 168 lica, uglavnom samaca, što je mnogo bolje, jer je do nedavno tamo boravilo više od 300 migranata, što višestruko premašuje kapacitete.

- Naš Prihvatni centar nije zatvorenog tima i migranti imaju mogućnost da izađu iz centra. Oni se registruju prilikom ulaska u Prihvatni centar, a u zimskom periodu koji nas očekuje će i šatori koji su postavljeni u centru biti uklonjeni i svi će morati da budu u objektima, dakle u čvrstoj gradnji. Taj kapacitet će se i kretati u ovom broju, do 150 ležajeva, tako da će svi morati da budu u Prihvatnom centru - kaže Ilija Đukanović, šef Radne grupe za praćenje migracija.

Bezbednosnu situaciju nadležni ocenjuju kao stabilnu, uz izolovane incidente, uglavnom među samim migrantima.

- Što se tiče bezbednosti, zaključak svih učesnika sastanka jeste da je bezbednosna situacija u gradu stabilna, naravno uz određene pojedinačne incidente koji se dešavaju među samim migrantima, tako da naši sugrađani u tom smislu mogu da budu bezbedni - dodaje Đukanović. 

Situacija sa migrantima u Subotici stabilna

Pre dva dana lokalna samouprava je formirala novi Savet za migracije, kao i Radnu grupu za praćenje migracija, a kako objašnjava Đukanović, to je učinjeno ne samo da bi se pomoglo Prihvatnom centru, već i svim izbeglicama i interno raseljenim licima koja stanuju u Subotici.

- Mi smo i u prethodnom periodu smo imali obavezu, prema Zakonu o upravljanju migracijama, da formiramo taj Savet i imali smo ga u prethodnom periodu. Imali smo i Radnu grupu, ali smo imali i lokalni akcioni plan za unapređenje položaja izbeglica i interno raseljenih lica. To nam je bio uslov da bismo mogli da pomognemo izbeglicama u našem gradu i na osnovu toga smo pomogli kupovinu seoskih kuća i građevinskog materijala za sve izbeglice, odnosno naše sugrađane koji su u nekom periodu imali status izbeglica - objašnjava Đukanović.

Situacija sa migrantima u Subotici stabilnaUkoliko se poveća broj migranata, ponovo će se organizovati slična akcija premeštanja u druge kampove, jer kako pojašnjava Đukanović, u Prihvatnom centru neće moći da se premašuju kapaciteti tokom zime.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 3 godine i 5 meseci
Komentara: 31
Pregleda: 5183

Povezane vesti

Povezane teme

migranti

migranti u subotici

prihvatilište za migrante

ilija đukanović

migrantska kriza

savet za migracije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.