Komentara: 6
Pregleda: 4963
Foto

Sinoć počeo 28. Festival evropskog filma na Paliću

18.07.2021. u 11:50h > 13:15
Izvor: Subotica.com
Dodelom nagrada ovogodišnjim laureatima festivalskih priznanja sinoć je na Letnjoj pozornici svečano otvoren 28. Festival evropskog filma Palić.
Sinoć počeo 28. Festival evropskog filma na Paliću

Jednu od najprestižniji smotri filma otvorio je Aleksandar Berček, ovogodišnji dobitnik priznanja „Aleksandar Lifka“ za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji.

- Iako smo imenjaci, ne ličimo uopšte – u svom stilu rekao je Berček pošto mu je direktor festivala Radoslav Zelenović uručio  prestižno priznanje. - Dobro je što ste me se setili. Vreme je i bilo, iskreno govoreći. Sada je mnogo lakše, nagrada je u mojim rukama a festival može da bude i otvoren.

Sinoć počeo 28. Festival evropskog filma na Paliću

Uz našeg velikog glumca čije su glumačke bravure upisane velikim slovima u istoriji našeg filma, dobitinik istog priznanja u kategoriji inostranih stvaralaca je Kristijan Pecold, poznati nemački reditelj. Ove godine prvi put ustanovljeno je priznanje „Lifke“ za doprinos regionalnoj kinematografiji a prvi laureat je slovenačka glumica Milena Zupančić. Dobitnica nagrade „Underground spirit" je rumunska producentkinja Ada Solomon. Njima su takođe sinoć uručena priznanja, a sjajna energija koja je vladala na ceremoniji otvaranja još jednom je pokazala zašto je Palić prestonica sedme umetnosti Starog kontinenta.

- Zaista sam počastvovan i uvek imam veliku tremu. Vidim ovde scenu iz šume u Istočnoj Nemačkoj, iz mog filma „Barbara", ali ova šuma ovde je mnogo bolja – rekao je, između ostalog Pecold, koji nije krio da ima tremu pred palićkom publikom. On je publici ispričao i anegdotu o srpskom jeziku koji je prvi put čuo pre nekoliko dana a pričali su ga ljudi iz Srbije, Bosne i Hrvatske, a onda je saznao da je dobitnik ovog priznanja i da će tim povodom otići u Srbiju.

Počasna nagrada „Aleksandar Lifka" za doprinos regionalnoj kinematografiji  Mira Banjac uručila je Mileni Zupančić iz Slovenije, jednoj od najznačajnijih jugoslovenskih glumica.  Njihov susret na sceni bio je izuzetno dirljiv.

Sinoć počeo 28. Festival evropskog filma na Paliću

- Velika mi je čast za ovu nagradu, pogotovu jer sam je dobila iz ruku Mire Banjac, legende srpskog glumšta. Milo mi je što sam ustanovila da nisam pala u potpuni zaborav, iako već 30 godina jako malo radim, otkako smo se ovako tužno podelili. Ali sam jako srećna, pošto sad trenutno radim i u Beogradu u pozorištu, i super je što smo opet svi tu na okupu – izjavila je Milena, koja za sebe kaže da je prava jugoslovenska glumica .

Rumunskoj producentkinji Adi Solomon uručena je nagrada „Underground spirit" koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, kao i za jedinstven pristup filmskom jeziku i autentičnu autorsku poetiku izgrađenu van glavnih tokova industrije.

Sinoć počeo 28. Festival evropskog filma na Paliću

- Zaista sam počastvovana i dirnuta. Moj odnos sa Palićkim festivalom traje već dugo. Dosta mojih i naših filmova sam poslala ovde vama i nadam se da ste u njima uživali, ali nikad nisam uspela da dođem, do sada. Prvi put sam ovde i tek sada razumem zašto je ovo mesto tako posebno – rekla je Ada Solomun.

Gostima i publici festivala obratio se i gradonačelnik Stevan Bakić ističući da ga čini srećnim činjenica da se festival vratio na stari format, i što se održava na otvorenom, pred svojom vernom publikom.

Sinoć počeo 28. Festival evropskog filma na Paliću

- Posebno je značajna nacionalna premijera domaćeg ostvarenja po motivima romana Bore Stankovića jer takvi projekti daju veliki doprinos negovanju srpske istorije i kulture. Kada govorimo o najboljem što Srbija ima, posebne čestitke upućujemo dobitniku ovogodišnjeg priznanja Aleksandar Lifka, gospodinu Aleksandru Berčeku. Njegova, može se slobodno reći besmrtna, interpretacija lika kneza Miloša Velikog u TV drami „Karađorđeva smrt" i seriji „Vuk Karadžić", bila je osamdesetih godina prošlog veka prvi susret mnogih od nas sa ličnošću velikog srpskog državnika. Ova ostvarenja dala su nemerljiv doprinos buđenju interesovanja za nacionalnu istoriju u srpskom narodu, i afirmaciju kulture sećanja u Srbiji – poručio je Bakić. - Grad Subotica se prošle godine borio za Palićki filmski festival, da se održi u doba korone, kada su svi veliki festivali u svetu bili odloženi ili otkazani.

DANAŠNJI PROGRAM

Drugog festivalskog dana (nedelja, 18. jul) na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21h će biti prikazan film „Plavi cvijet”  hrvatskog reditelja Zrinka Ogreste, a od 23h ostvarenje „Frans” Bruna Dimona.

Ostvarenje “Plavi cvijet” prati sredovečnu službenicu Mirjanu u zagrebačkoj fabrici konca. Na dan skromne svečanosti na kojoj će primiti priznanje za dvadesetogodišnjicu rada, Mirjanini susreti i razgovori s bližnjima osvetljavaju delove njenog života koji je iza nje, onog koji vodi i života koji joj predstoji. “Frans” Bruna Dimona je film o slavnoj novinarki koja, mešajući svoju izuzetnu karijeru i privatnost, doživljava preokret u životu uzrokovan jezivom saobraćajnom nesrećom.

Sinoć počeo 28. Festival evropskog filma na Paliću

U selekciji „Paralele i sudari”, u bioskopu Abazija će ne repertoaru biti filmovi „Dečak” Vitalija Akimova (17h), “Đavo nema mira” Zefira Morelsa i Albana Mersijea (17:50)  i „U ogledalu” Laile Pakalnine iz Letonije (19h).

PREKINUTA PROJEKCIJA ZBOG NEVREMENA - Organizator obaveštava javnost da karte kupljene za film "Dnevnik iz Gvantanama" za Letnju pozornicu 17.07, čije prikazivanje je prekinuto zbog nevremena, važiti i za reprizu filma danas u 14h u Bioskopu Eurocinema.

U filmu „Dečak”, dvadesettrogodišnji Vitalij Akimov prikazuje svoju porodicu u Arsenijevu, ruskom provincijskom gradu. Desetogodišnji Stepan, posinak njegovog brata je vodič kroz ovo mračno okruženje, pojačano crno-belom filmskom slikom. „Đavo nema mira” predstavlja doživljaje sa putovanja i susreti sa drugačijim vrednostima i drugim bogovima u savremenoj Litvaniji, zemlji u kojoj su legende i paganska verovanja preživela i uticaj Katoličke crkve, a potom i Sovjetskog saveza. Film „U ogledalu” priča je o krosfit treneru koji postaje otac devojčice Snežane. Majka joj umire, a otac se ženi mladom ženom opsednutom krosfitom i sobom.

Selekcija „Slovenija u fokusu” će 18. jula predstaviti film „Korporacija” Mateja Nahtigala, u čijem središtu je  kontroverzni policijski inspekori Leon Gal, koji rešava slučaj vezan za najveću investiciju u istoriji grada. Ovaj program zakazan je za 17:15 u bioskopu Eurocinema u Subotici.

Sinoć počeo 28. Festival evropskog filma na Paliću

U selekciji Novi evropski dokumentarni film, u 19 časova u Art bioskopu Lifka u Subotici biće prikazano ostvarenje „Gorbačov.Raj” Vitalija Manskija. Dva sata ranije na istoj lokaciji, u selekciji Eco Dox na repertoaru je film „Kovid-19: Svet u opasnosti” (režija: Jarosław Jabrzyk & Łukasz Ruciński). Projekcije osam kratkih filmova iz selekcije Mladi duh Evrope počinju u 21:45 u bioskopu na Paliću.

Danas u 14:30 u bioskopu Abazija na Paliću biće otvorena izložba „Kamerom kroz vreme – objektivi istorije”, kolekcije filmskih kamera koja je obeležila najveće trenutke filmske umetnosti, a u 16:30 u bioskopu Eurocinema u Subotici, zakazano je otvaranje izložbe „Tragovi jednog vremena – Filmski plakat 1945-1970.”, posvećene filmskim plakatima iz fundusa i arhive Filmskog centra Srbije.

Izvor: Subotica.com
28. FEF - Svečano otvaranje Festivala Evropskog filma Palić 28. FEF - Svečano otvaranje Festivala Evropskog filma Palić 28. FEF - Svečano otvaranje Festivala Evropskog filma Palić 28. FEF - Svečano otvaranje Festivala Evropskog filma Palić 28. FEF - Svečano otvaranje Festivala Evropskog filma Palić 28. FEF - Svečano otvaranje Festivala Evropskog filma Palić 28. FEF - Svečano otvaranje Festivala Evropskog filma Palić 28. FEF - Svečano otvaranje Festivala Evropskog filma Palić
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 9 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 4963
Povezane teme

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

stevan bakić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.