Komentara: 14
Pregleda: 7569

Sindikati komunalaca nezadovoljni racionalizacijom

24.02.2016. u 15:03h > 16:39
Izvor: Subotica.com
Sindikati javnih komunalnih preduzeća negoduju zbog novog tumačenja odluke o racionalizaciji zaposlenih u javnom sektoru, kojom sada nisu obuhvaćeni samo zaposleni na neodređeno vreme, nego ukupan broj radnika. Sindikati tvrde da će direktori svoje partijske kadrove prevesti u zaposlene na neodređeno vreme, te da će otkaze dobiti oni koji nemaju nikakvu zaleđinu, poput spremačica, kurira, portira, vozača i kafe kuvarica.
Sindikati komunalaca nezadovoljni racionalizacijom

Naime, na prošloj sednici Skupštine grada doneta je odluka o razionalizaciji u javnim preduzećima i ustanovama, po kojoj javni sektor u Subotici mora da ima najviše 2.373 zaposlena. Preduzeća i ustanove dobili su kvote za maksimalnim brojem zaposlenih na neodređeno vreme, koje moraju da sprovedu najkasnije do aprila.

Iako je mnogo puta bilo naglašeno da se radi isključivo o zaposlenima na neodređeno vreme, sada u te kvote ulaze svi zaposleni, bilo da rade „za stalno“ ili su angažovani na određeno vreme i privremeno-povremenim poslovima.

Predstavnici sindikata komulanih preduzeća tvrde da je to način da se sačuvaju paritjski kadrovi, a na biro pošalju oni koji imaju najmanja primanja.

- Nemamo zamerku na skupštinsku odluku, jasno nam je da je to bila zakonska obaveza, ali kako to da odjednom ulaze svi zaposleni, iako je decidno bilo reči da se radi samo o zaposlenima na neodređeno vreme – kaže Petar Stipančević, predsednik sindikata komunalaca. - Svim preduzećima je stigao nalog Radne grupe za određivanje maksimalnog broja zapsolenih da dostave podatke koliko imaju spremačica, kurira, portira, vozača putničkog automobila i kafe kuvarica. Zna se da će oni biti ti koji će biti otpušteni, iako su možda ceo vek proveli u svojim preduzećima, a da će neki koji su došli paritjski ostati i biti zaposleni na neodređeno vreme. Pored toga nema govora os manjenju troškova, jer će usluge putem agencija koštati mnogo više.

Sindikati komunalaca nezadovoljni racionalizacijom

Predstavnici sindikata kažu da su u velikom vremenskom škripcu jer Skupština grada treba sutra da usvoji godišnje planove preduzeća, koji su napravljeni u skladu sa ovim tumačenjem. Ono što je sigurno da bez posla ne smeju da ostanu nosioci delatnosti u preduzećima, a još uvek se ne zna da li će otpremnine radnicima biti isplaćene iz budžeta grada ili fonda preduzeća.

Gradski Savez samostalnih sindikata tvrdi da je kroz novu igru ponovo na snazi partijsko zapošljavanje, a da će ukoliko bude potrebno, prava radnika braniti i pred sudom.

- Ovo se jednom mora preseći , branićemo prava radnika i na sudu, a izgubljeni proces iz svog džepa plaćaće direktori preduzeća – kategoričan je Milan Popović, predsednik SSSS.

Predstavnici sindikata izneli su podatke o kvotama i zaposlenima na određeno i neodređeno vreme:

PREDUZEĆEKVOTAZAPOSLENI
Dimničar 27 29
Subotičke pijace 22 24
Toplana 68 72+9
Suboticagas 45 44+7
Suboticatrans 327 293+34
Stadion 60 60+4
Direkcija 81 94+2
Čistoća 284 284
Vodovod 210 208+16

   * zaposleni  (neodređeno+određeno)

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 2 meseca
Komentara: 14
Pregleda: 7569
Povezane teme

sindikat javnih i javnih komunalnih preduzeća

zapošljavanje u javnom sektoru

otpuštanja u javnom sektoru

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.