Komentara: 3
Pregleda: 3032

"Sinagoga u Subotici" najbolja zavičajna knjiga godine

18.10.2018. u 14:45h
Izvor: Subotica.com
Knjiga arhitekte Gabora Demetera "Sinagoga u Subotici" dobila je nagradu Gradske biblioteke za najbolju zavičajnu knjigu objavljenu 2018. godine, u izdanju Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica.
"Sinagoga u Subotici" najbolja zavičajna knjiga godine

Knjiga "Sinagoga u Subotici" autora Gabora Demetera nastala je kao rezultat dugogodišnjeg rada i praćenja obnove i revitalizacije subotičke Sinagoge, u koju je Demeter prvi put bio uključen još 1986. godine, kao mladi arhitekta, tek na početku profesionalne karijere. Tada je radio na restauraciji unutrašnje kupole, sve do 1991. godine, kada je nastupio period stagnacije u obnovi ovog sakralnog objekta. Nakon pauze od jedne decenije, Gabor Demeter ponovo se vraća u Sinagogu 2002. godine, u kojoj je kontinuirano radio na obnovi do 2012. godine.

- Na predlog Lede Šiling, direktorke Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, nastala je ova knjiga koja je trebalo da bude drugačija od onih koje su do sada napisane, tako da ne bude naučna ni stručna, već da celu problematiku restauracije Sinagoge približi običnom čoveku, publici i slučajnom prolazniku koji želi nešto više da sazna o Sinagogi. On se ovde suočava sa mnoštvom nepoznatih stvari, kako prostorno, tako i arhitektonski, umetnički, vizuelno i simbolički, tako da sam pokušao da obratim pažnju na te pojedinosti i detalje i da ih približim običnom posetiocu - objasnio je Demeter, kojem je sinoć, u čitaonici Graske biblioteke, dodeljena nagrada za najbolju zavičajnu knjigu. -  To je veoma prestižna nagrada veoma prestižne institucije kulture u Subotici i drago mi je da je ove godine pripala meni. Nagrada mi izuzetno mnogo znači, jer predstavlja priznanje za moj trud i rad, a posebno mi znači zbog toga što već drugi put dobijam ovu nagradu, a ako neko dva puta dobije nagradu, to znači da nije slučajno.

"Sinagoga u Subotici" najbolja zavičajna knjiga godine

Nagradu za najbolju zavičajnu knjigu, Gradska biblioteka Subotica i Zavičajno odeljenje dodeljuju već desetu godinu u oktobru, koji je Mesec knjige, a ujedno i mesec u kojem se obeležava Dan Gradske biblioteke. Prema rečima Mileta Tasića, višeg knjižničara Zavičajnog odeljenja Gradske biblioteke Subotica, ove godine nije bilo dileme kome će nagrada pripasti.

- Svake godine razmišljamo o knjizi koja je na najbolji način reprezentovala naš grad tematski, ali i literalno, likovno i slikovno. Ovoga puta tročlana komisija zbilja nije imala dileme da Gaboru Demeteru dodeli priznanje za zavičajnu knjigu godine, iz prostog razloga što je njegova knjiga pružila mnogo toga vrednog i zaokružila celinu u ovoj godini, koja je veoma važna za Sinagogu i Suboticu. Posebno zanimljivo je to što je knjiga napisana na jezicima sredine, ali i na svetskim jezicima, što je veoma značajno, jer smo svedoci toga da imamo raznolik korpus stranaca koji dolaze i fascinirani su, kao što smo i mi fascinirani Sinagogom, tako da će ova knjiga i sa te turističke strane mnogo značiti - rekao je Tasić.

"Sinagoga u Subotici" najbolja zavičajna knjiga godine

Upravo je o turističkom potencijalu knjige razmišljao i sam autor, koji je istakao da bi voleo da se publikacija deli na ulazu u Sinagogu svim posetiocima, te da im služi kao vodič kroz ovaj jedinstveni objekat.

- Način čitanja ove knjige zamišljen je tako da, kada posetioci dođu u Sinagogu, sednu na klupu i na svom jeziku pročitaju ono što je značajno za ovaj objekat, a potom da ustanu i razgledaju objekat, koji će nakon čitanja videti potpuno drugim očima - zaključio je Demeter.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 6 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 3032

Povezana vest

Povezane teme

zavičajno odeljenje

gradska biblioteka subotica

subotička sinagoga

mile tasić

priznanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.