Komentara: 3
Pregleda: 2796

Sinagoga ponovo otvara vrata posetiocima

11.05.2020. u 15:25h
Izvor: Subotica.com
Počevši od sutra, vrata subotičke Sinagoge ponovo će biti otvorena kako za individualne, tako i za grupne posete. Poštujući preporuke Ministarstva zdravlja, posetioci će biti u obavezi da nose maske i rukavice, na ulazu u objekat biće postavljena dezobarijera i sredstvo za suvo pranje ruku, a takođe će se obraćati pažnja i na popisanu socijalnu distancu.
Sinagoga ponovo otvara vrata posetiocima

Subotička Sinagoga je tokom prethodne godine zabeležila više od 20.000 poseta, kako gostiju iz naše zemlje, tako i iz inostranstva. Usled pandemije novog korona virusa koja je pogodila ceo svet, od 16. marta bila je privremeno zatvorena za posetioce, ali već od sutra dočekuje svoje prve goste.

- Imamo već nekoliko najavljenih grupa iz Srbije, samo iz Novog Sada očekujemo tri grupe, a veoma se radujemo i svakoj pojedinačnoj poseti i jedva smo čekali da ponovo krenemo sa radom - kaže Hajnalka Ileš, koordinatorka aktivnosti u Fondaciji "Subotička Sinagoga". - Za sada su granice takve kakve su i u prvom navratu ne možemo očekivati posete stranih turista, ali verujemo da će gosti iz naše zemlje prepoznati našu Sinagogu kao jedno od dragocenih mesta koje vredi posetiti, kao što se nadam da smo i mi, Subotičani, svesni koliko toga imamo da pokažemo.

Sinagoga ponovo otvara vrata posetiocima

Period bez poseta, kako objašnjava naša sagovornica, protekao je aktivno, te su se sprovodili radovi na redovnom održavanju objekta i parka, a kako komunikacija sa posetiocima ne bi izbledela, napravljena je i Fejsbuk stranica putem se su svakodnevno objavljivale zanimljivosti vezane za ovaj biser secesije u našeg gradu.

- Kako je Sinagoga zaštićen spomenik kulture, te samim time mora još više da se čuva i održava, uspeli smo da nabavimo sredstva za dezinfekciju koja neoštećuju drvo, metal ni bilo koji materijal. Takođe smo nabavili krep traku koja ne oštećuje i ne ostavlja trag na keramičkim pločicama, a veliku pomoć nam je pružilo i JKP "Čistoća i zelenilo" koje je uredno pokosilo travu i pomoglo u dezinfekciji unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora kako bismo sutra spremno dočekali naše prve posetioce - dodaje Ileš.

Sinagoga ponovo otvara vrata posetiocima

Subotička Sinagoga je jedan od najlepših arhitektonskih primera mađarske varijante secesije, po čemu je jedinstvena u Evropi. Izgrađena 1902. godine po projektima budimpeštanskih arhitekata Macela Komora i Dežea Jakaba, bila je vrlo avangardna, moderna po konstrukciji i dekoraciji za vreme u kojem je građena.

Počevši od sutra, radno vreme Sinagoge se vraća na pređašnje, pa će tako posetioci moći da je obiđu od utorka do petka od 10 do 18 časova, subotom i nedeljom od 10 do 14 časova, dok je ponedeljak neradni dan.

Foto: Atila Kovač

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 10 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 2796

Povezana vest

Povezane teme

sinagoga

subotička sinagoga

fondacija sinagoga

hajnalka ileš

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.