Komentara: 13
Pregleda: 3632
Foto

Simpozijum "Kultura i identitet Bunjevaca"

21.02.2017. u 14:48h
Izvor: Subotica.com
Simpozijum „Kultura i identitet Bunjevaca“, koji je u organizaciji Muzeja Vojvodine  održan u Skupštini Vojvodine 18. februara, veoma je značajan  bunjevačkoj nacionalnoj zajednici u istrajnoj  borbi za identitet, rečeno je na konferenciji za novinare u prostorijama Nacionalnog saveta Bunjevaca.
Simpozijum "Kultura i identitet Bunjevaca"

Simpozijum je okupio preko 30 izlagača, koji su govorili o istoriji, jeziku i kulturi, kao i književnosti bunjevačke nacionalne zajednice. Najvažniji deo izlaganja odnosio se na Dekret iz 1945. godine, koji iako nema pravnu snagu, i dalje smeta Bunjevcima te su pokrenuli inicijativu da se proglasi aktom nasilne asimilacije i aktom protivnom ljudskim pravima.

Učesnici su doneli 11 zaključaka, među kojima je prema rečima predsednice Nacionalnog saveta Bunjevaca, Suzane Kujundžić Ostojić najvažniji 10. u kome se navodi da je „nepravedno i nedopustivo osporavanje prava Bunjevaca na lično izjašnjavanje o svojoj nacionalnoj pripadnosti i kolektivna prava u skladu sa relevantnim zakonima Republike Srbije. To se posebno odnosi na hrvatsku nacionlnu manjinu i njene predstavnike, kao i na Republiku Hrvatsku.“

- Posle ovoga bi trebalo da slede novi koraci, da se na narednoj sednici Skupštine Vojvodine taj Dekret iz 1945. godine okarakteriše kao nešto što nije smelo i moglo da se uradi, kao nešto što je protivno ljudskim pravima - kaže Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta Bunjevaca.

Izvor: Subotica.com
Konferencija za medije povodom simpozijuma "Kultura i identitet Bunjevaca" Konferencija za medije povodom simpozijuma "Kultura i identitet Bunjevaca" Konferencija za medije povodom simpozijuma "Kultura i identitet Bunjevaca" Konferencija za medije povodom simpozijuma "Kultura i identitet Bunjevaca" Konferencija za medije povodom simpozijuma "Kultura i identitet Bunjevaca" Konferencija za medije povodom simpozijuma "Kultura i identitet Bunjevaca" Konferencija za medije povodom simpozijuma "Kultura i identitet Bunjevaca" Konferencija za medije povodom simpozijuma "Kultura i identitet Bunjevaca"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 2 meseca
Komentara: 13
Pregleda: 3632
Povezane teme

bunjevci

bunjevci subotica

suzana kujundžić ostojić

bunjevački govor

nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine

bunjevačka nacionalna manjina

bunjevački jezik

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.