• Pregleda: 3009

Simpozijum "Kultura i identitet Bunjevaca"

Simpozijum „Kultura i identitet Bunjevaca“, koji je u organizaciji Muzeja Vojvodine  održan u Skupštini Vojvodine 18. februara, veoma je značajan  bunjevačkoj nacionalnoj zajednici u istrajnoj  borbi za identitet, rečeno je na konferenciji za novinare u prostorijama Nacionalnog saveta Bunjevaca.
Simpozijum "Kultura i identitet Bunjevaca"

Simpozijum je okupio preko 30 izlagača, koji su govorili o istoriji, jeziku i kulturi, kao i književnosti bunjevačke nacionalne zajednice. Najvažniji deo izlaganja odnosio se na Dekret iz 1945. godine, koji iako nema pravnu snagu, i dalje smeta Bunjevcima te su pokrenuli inicijativu da se proglasi aktom nasilne asimilacije i aktom protivnom ljudskim pravima.

Učesnici su doneli 11 zaključaka, među kojima je prema rečima predsednice Nacionalnog saveta Bunjevaca, Suzane Kujundžić Ostojić najvažniji 10. u kome se navodi da je „nepravedno i nedopustivo osporavanje prava Bunjevaca na lično izjašnjavanje o svojoj nacionalnoj pripadnosti i kolektivna prava u skladu sa relevantnim zakonima Republike Srbije. To se posebno odnosi na hrvatsku nacionlnu manjinu i njene predstavnike, kao i na Republiku Hrvatsku.“

- Posle ovoga bi trebalo da slede novi koraci, da se na narednoj sednici Skupštine Vojvodine taj Dekret iz 1945. godine okarakteriše kao nešto što nije smelo i moglo da se uradi, kao nešto što je protivno ljudskim pravima - kaže Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta Bunjevaca.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

13
Alvatna Odgovori
Kad se vec zalazete za ponistavanje dekreta iz 1945. godine, treba da pokrenete zahtev da se poniste i drugi dekreti, na osnovu kojih je u to vreme mnogim Bunjevcima kao i ostalim narodima ni krivima ni duznima oduzima imovina, u kojoj su ucestvovali viđeniji clanovi komunista iz tog vremena, cupali neke za brkove i na druge nacine maltretirali, meli tavane i odnosili zito, brasno,kukuruze i drugu robu. Nikad vas nisam cuo da se zalazete za povracaj te imovine, mada među vama ima i clanova SPO-a.
pravdak Odgovori
Pravda je na nasoj bunjevackoj strani.Istina je jedna,ne postoje dve.Kockastima ne vredi divaniti triba im prevod na njihov takozvani jezik.
Daddy Odgovori
Cestitke!

Nek se znade da Bunjevac zivi!
Suboticanin Odgovori
Pescanik Vlaska Posla na google objasnjava kako je Milosevic razdelio Rumune i Vlase i Bunjevce i Hrvate zbog svoje politicku Srpske dominacije i posluzio se Pokornicem Bajicem i Kujundzickom za te ciljeve kao i Kostunica i posle Nikolic igrali igru rzdeljivanja Bunjevaca i Hrvata a isti narod...
Sto tvrdi i BLASKO RAJIC najpoznatiji Bunjevac sa ovih prostora da su Bunjevci CESTICA HR NARODA
Iako je Ante Pavelic ratni kriminalac iz 2sv rata ne mozemo pobeci od cinjenice da je iz poznatog Bunjevackog plemena...a kao nije Hrvat po nekima iz Srbije??
Bunjevac Odgovori
"ćorav posao"
BUNJEVAC Odgovori
Da izrodi odu na smetlište istorije,a mi Bunjevci da se vratimo na staze stare slave,kao što je i bilo 1918!Pozdrav za Suzanu i za našeg Mirka.NEK SE ZNADE DA BUNJEVAC ŽIVI!!!
Zoran Odgovori
Bunjevci su izmišljena nacija. To su bili i ostali Hrvati.
Daddy Odgovori
Nek se znade da Bunjevac zivi!

Putuje burnim vrimenom
himna nasa, cuva nas
ostavili su nam je stari, u pomen

Korak po korak
vik po vik
glancamo je, ko dragi kamen

I nauka, i sudbina
i sablja, i motika
i casa vina, i u srcu plamen

Pivali je nejaki, cestiti i vojskovodje
i u seni crne smrti
nas bunjevacki amen
N Odgovori
Ovi jos uvek traze identitet?Bogami tesko je kada sa jednog identiteta hoces da se prebacis na drugi.
Nekoo Odgovori
Virujem da niko nema nista protiv bunjevaca, niti protiv srba, niti protiv hrvata, nego ovi politicari unistavaju nas narod. Ljudi, zar ne vidite sta ovaj (sa opostonjem) GOSPODIN Bajic radi? Ne budite slepi! Bižte od njega sto dalje i ne blizu... Da je normalan ne bi radio na tome da narod posvadja ma koje god nacionalnosti bio, vec da prizu sansu svima nama i koji jesmo i koji nismo bunjevci... Neee, lakse je nasr*ti svudan i ona on je gospodin... Sramota ne narod, nego propalog coveka...
bunjevac Odgovori
Sastali se Mirko i Suzana da naprave ,,simpozijum". Da nije bilo fotografa i novinara ne bi ih bilo baš puno više.
Koga oni predstavljaju? U čije ime oni govore?
Prije nego li Pokrajinska Skupština bilo šta raspravljala, neka napravi referendum da vidimo koliko Bunjevaca podržava ove gluposti. (Samo Bunjevaca a ne članova spo-a I sns-a)
Daddy
Bofla Bunjevac

Samo Bunjevaca, a to je SBB, dobro si to reko, ostali otpad se ne broji jer vi tvrdite da ste stogod drugo a ne Bunjevci.
Alvatna Odgovori
Oh Daddy, tako mi "intelektualno" prijas, sto si tako poetski obdaren, pardon "nadaren". Stihovi su ti za diku, ko pivci kad kukuricu.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.