Komentara: 9
Pregleda: 7221

Simens u subotičku fabriku ulaže 10 miliona evra

07.03.2013. u 22:37h
Izvor: RTV
Nemačka kompanija Simens koja posluje u Srbiji, uložiće u naredne tri godine 10 miliona evra u fabriku generatora za vetrenjače u Subotici, najavio je danas zamenik generalnog direktora te kompanije Ivan Knežević.
Simens u subotičku fabriku ulaže 10 miliona evra

Knežević je na konferenciji za novinare kazao da su u Subotici u proteklih godinu dana u fabrici generatora dvema postojećim halama dodata još jedna i da se planirano ulaganje odnosi na usavršavanje proizvodnje.

"Danas u srpskom Simensu radi oko 800 ljudi čija je plata 2,5 puta veća od prosečne i voleo bih da bude i preko 2.000 zaposlenih, ali u ovom trenutku ne možemo da govorimo o novim radnim mestima", rekao je Knežević.

On je naveo da se generatori izvoze pretežno na evropsko, ali i na azijsko tržište i, prema njegovim rečima, svaka četvrta vetrenjača u Evropi se pokreće pomoću generatora proizvedenih u Subotici.

Knežević je istakao da je u proteklih pet godina Simens uložio u Srbiju 20 miliona evra i da je kao jedna od najvećih svetskih kompanija ujedno i srpska, jer proizvodnjom pozitivno utiče na ekonomiju Srbije. Kako je naveo, u poslednjih pet godina Simens je u budžet Srbije na osnovu poreza na dodatu vrednost uložio 40 miliona evra, a na osnovu poreza za radne doprinose 15 miliona evra.

Simens u subotičku fabriku ulaže 10 miliona evra

Fabrika Siemens u Subotici (foto: ahk.de)

Na konferenciji u Medija centru predstavljena je i monografija o značaju Simensa u privrednom i industrijskom razvoju Srbije od 19. veka do danas "Korak ispred vremena - 125 godina Simensa u Srbiji", koju je ta kompanija izradila u saradnji sa Institutom za savremenu istoriju iz Beograda.

Kompanija Simens posluje u Srbiji 125 godina, a prvi proizvodi te firme koji su se pojavili u Srbiji su bile lučne lampe za osvetljenje Narodnog pozorišta 1882. godine.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 11 godina i 3 nedelje
Komentara: 9
Pregleda: 7221
Povezane teme

Siemens

Simens Subotica

fabrika simens u subotici

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.