Komentara: 0
Pregleda: 2865

Simens Subotica - Sinonim za čistu energiju

29.05.2011. u 19:33h
Izvor: RTV Yueco
Simens Subotica - Sinonim za čistu energiju

Siemens fabrika u Subotici, najznačajniji domaći proizvođač električnih masina i pretvarača koji se primenjuju u oblasti obnovljivih izvora energije, predstavlja reprezentativan primer ovog segmenta srpske privrede koji Srbiju postavlja na tehnološku mapu sveta, zaključeno je tokom susreta predstavnika Elektroprivrede Srbije, Grada Subotice i kompanije Siemens u ovoj fabrici. "Na EPS - Simens" danu u Subotici razmatrano je i to koliko Elektroprivreda Srbije može iskoristiti Simensove proizvode u proizvodnji električne energije u Srbiji. Drugi po redu „EPS-Simens“ dan, na kome su predstavljeni proizvodi „Simensa“ koji koriste obnovljive izvore energije, vetar i sunčevu energiju, održan je u Velikoj većnici Gradske kuće.

Kako su istakli predstavnici Simensa, kao lideri u tehnološkim inovacijama i veliki pobornik razvoja "zelenih tehnologija", zalažu se za što veću primenu čistih tehnologija u proizvodnji i veruju da će i EPS, njihov najznačajniji partner, biti u prilici da se okrene primeni ovog koncepta. EPS trenutno veliki procenat energije dobija iz obnovljivih izbora, pre svega iz hidroelektrana, dok je proizvodnja električne energije u Srbiji iz Vetroparkova još u povoju. Najpovoljnija područja za eksploataciju vetra su Vršac i istočna Srbija, a te programe EPS će razvijati pre svega u dogovoru sa lokalnim samoupravama i privatnim partnerima kojima su izdate dozvole nadležnog ministarstva.

Siemens fabrika u Subotici posluje u okviru kompanije Siemens od 2005. godine a u okviru lokalne kompanije Siemens od 1. januara 2010. godine. Od osnivanja 2003. godine do danas u njoj je proizvedeno više od 12.000 generatora. Ukupna instalisana snaga svih proizvedenih jedinica generatora u fabrici Siemensa u Subotici oko dva i po puta je veća od ukupne instalisane snage svih proizvodnih objekata u sastavu Elektroprivrede Srbije.

Kao i bilo koji drugi Siemensov proizvodni pogon u svetu, u fabrici u Subotici se strogo vodi računa o zaštiti životne sredine i energetskoj efikasnosti. Zahvaljujući sistemima kontrole potrošnje vode i toplotne, električne energije i gasa energije, ukupni troškovi za energiju fabrike u Subotici su smanjeni od 15 do 20 odsto. Osim toga, reciklira se 75 odsto industrijskog otpada koji je uobičajen nusproizvod tokom procesa proizvodnje.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2865
Povezane teme

Siemens

Simens

Simens Subotica

fabrika simens u subotici

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.