Komentara: 55
Pregleda: 11620

Sećanje na oslobodioce Subotice

13.11.2012. u 17:12h
Izvor: RTV Yueco
Pre 94 godine, 13. novembra 1918. srpska vojska, pobednička vojska u Prvom svetskom ratu stigla je vozom na subotičku železničku stanicu, čime je označen kraj rata u gradu. Predstavnici nekoliko kulturnih, političkih i boračkih organizacija u znak obeležavanja ovog datuma položili su vence na Spomen ploču na železničkoj stanici, a nakon toga i na Spomenik palim borcima za oslobođenje i ujedinjenje od 1912. do 1918. godine.
Sećanje na oslobodioce Subotice

Ovaj datum je obeležavan do Drugog svetskog rata, kada je praksa prekinuta, da bi se obnavljanjem Srpskog kulturnog centra i njihovim bratimljenjem sa Bunjevačkim organizacijama, ovaj datum ponovo počeo obeležavati pre 20 godina.

Tačno u 10.15 časova, u vreme kada su daleke 1918. srpski vojnici stigli na železničku stanicu, danas su okupili poštovaoci i potomci srpskih ratnika i dobrovoljaca u ratovima od 1912. do 1918. godine. Pre skoro dve decenije na železničkoj stanici postavljena je Spomen ploča u znak sećanja na taj istorijski događaj. U ime Udruženja poštovalaca srpskih ratnika i dobrovoljaca i njihovih potomaka, okupljenim građanima, obratio se Milan Vukelić.

Svečanosti polaganja venaca kod Spomenika junacima palim za oslobođenje i ujedinjenje na Puškinovom trgu, prisustvovali su predstavnici Severnobačkog okruga, lokalne samouprave, predstavnici vojske, policije i SUBNOR-a, pravoslavno sveštenstvo, predstavnici srpskih i bunjevačkih kulturnih društava, kao i predstavnici političkih partija. Do pre tri godine obeležavanje ovog datuma bilo je isključivo u organizaciji udruženja građana, a od tada se obeležaanju priključila i lokalna samouprava.

Posle raspada Austrougarske monarhije, oktobra 1918. godine, u Subotici je 5. novembra održan sastanak viđenijih Srba i Bunjevaca kako bi se osnovalo Bunjevačko-srpsko veće. Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena u Banatu, Bačkoj i Baranji 25. novembra 1918. godine proglasila je otcepljenje ovih regiona od Ugarske i njihovo prisajedinjenje Kraljevini Srbiji. Na Pariskoj mirovnoj konferenciji Subotica je priznata kao deo Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca, a granica prema Mađarskoj povučena je severno od grada, dok je konačna granica nove države utvrđena u Trijanonu 4. juna 1920.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 5 meseci
Komentara: 55
Pregleda: 11620

Povezana vest

Povezane teme

skc sveti sava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.