Komentara: 23
Pregleda: 4841

Sećanje na nevino stradale i proterane tokom akcije "Oluja"

02.08.2017. u 10:04h
Izvor: Subotica.com
Treću godinu zaredom Savez srpskih udruženja Severnobačkog okruga obeležiće godišnjicu od akcije „Oluja“, tragičnog pogroma srpskog naroda na teritoriji Republike Hrvatske. U znak sećanja na nevino stradale u „Oluji“ od četvrtka do subote biće organizovan prigodan program.
Sećanje na nevino stradale i proterane tokom akcije "Oluja"

Program obeležavanja 22. godišnjice od hrvatske vojno-policijske akcije počeće u četvrtak u 19 časova, u Dečjem pozorištu, promocijom knjige „Svetac“ dr Momčila Diklića, naučnog saradnika Instituta za evropske studije. Iste večeri, u Art bioskopu „Aleksandar Lifka“ od 21 čas biće prikazan dokumentarni film „Zaveštanje“.

- Knjiga „Svetac“ bavi se pitanjem da li Alojzije Stepinac može biti svetac. Knjiga govori o svim stradanjima srpskog naroda tokom Drugog svetskog rata, gde mi nalazimo korene svega onoga što se dešavalo tokom rata 90-tih godina. Dokumentarni film „Zaveštanje“ govori o stradanju Srba u Jasenovcu, ali iz vizure žrtava. Ovaj film će u Subotici biti premijerno prikazan, jer je u fazi festivalskog prikazivanja. Film dosta osvetljava šta se sve dešavalo u logoru Jasenovac, jer žrtve, koje su preživele sva ta stradanja, će iz ličnih iskustava govoriti o tom periodu - kaže Saša Gravorac, predsednik Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga.

U petak će biti organizovan kolektivni odlazak u Veternik, gde će biti održan program obeležavanja godišnjice velike tragedije srpskog naroda u organizaciji Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Srpske. Okupljanje građana je na parkingu ispred Otvorenog univerziteta u 16.30 časova, a svi zainteresovani trebalo bi da se prijave na telefon 063/ 157-5370.

Poslednjeg dana, u subotu od 11 časova u Hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg biće održan pomen žrtvama „Oluje“.

- Iako su ovi dani teški za srpski narod, programom ne želimo da produbljujemo jaz između naroda. Smatramo da imamo pravo da obeležimo svoje žrtve, jer je to jedno od najvećih stradanja srpskog naroda posle Drugog svetskog rata. Želimo da pošaljemo poruku da ovakvo stradanje više nikada ne sme da se ponovi, moramo da uložimo dodatni napor da se više ovakvo zlo ne desi, jer kao što kaže izreka „Da bi zlo pobedilo, dovoljno je da dobri ljudi ne urade ništa“ - ističe Gravorac.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 8 meseci
Komentara: 23
Pregleda: 4841
Povezane teme

izbeglice

savez srpskih udruženja severnobačkog okruga

saša gravorac

etničko čišćenje

progon stanovništva

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.