Komentara: 22
Pregleda: 2520
Foto

Sećanje na Mikića, Nešića i Vukovića u susret Danu oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu

09.10.2021. u 10:57h
Izvor: Subotica.com
Povodom 77. godišnjice oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu sutra će biti položeni venci na Spomenik žrtvama fašizma i Spomen kompleksu palim Crvenoarmejcima na groblju u Dudovoj šumi. Juče su udruženja građana vence položili na spomen biste istaknutim Subotičanima koji su takođe položili živote za oslobođenje od fašizma.
Sećanje na Mikića, Nešića i Vukovića u susret Danu oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu

Deseti oktobar je dan kada se u našem gradu održava sećanje na oslobodioce u Drugom svetskom ratu. Ni ove godine neće biti svečane sednice, ali biće polaganja venaca na Spomenik žrtvama fašizma (10h) i na Spomen kompleks palim Crvenoarmejcima (11h).

U petak, 8. oktobra, sećanje na oslobodioce Jovana Mikića Spartaka, Lazara Nešića i Matka Vukovića odnegovali su članovi Centra "Tito" i Komunista Subotice, koji su položili vence na spomen biste ispred Nove opštine, odnosno na postament bez biste u dvorištu OŠ "Jovan Mikić"

Sećanje na Mikića, Nešića i Vukovića u susret Danu oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu

- Deseti oktobar i dan oslobođenja Subotice od fašizma je bio najsrećniji dan  za Subotičane u 20. veku. Posle 3 godine, 5 meseci i 28 dana izvojevana je sloboda. Sloboda Subotičanima nije poklonjena, za nju su se pored Crvenoarmejaca izborile sve nacionalne zajednice i narodi koji na ovom prostoru žive - istakao je Mikloš Olajoš Nađ, član Gradskog komiteta "Komunisti Srbije" - Subotica je pre 1941. godine imala jak radnički pokret i sve ono što se dešavalo za vreme Narodnooslobodilačke borbe do oslobođenje je rezultat tog radničkog pokreta, zato se danas zahvaljujemo svima koji su dali živote za slobodu, borcima i žrtvama kazamata od Subotice do Aušvica.

Olajoš Nađ je podsetio da je Subotica tokom Drugog svetskog rata imala 7.104 žrtve, te da se sećanje na njih mora održati i time razvijati antifašizam.

Sećanje na Mikića, Nešića i Vukovića u susret Danu oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu

Bista junaku Jovanu Mikiću u dvorištu škole koja nosi njegovo ime otuđena je pre 11 godina. Članovi udruženja "Centar Tito", "Komunisti Subotica" i Društva za istinu o NOB-u i Jugoslaviji  predali su prošle godine gradonačelniku i gradskoj Skupštini molbu za vraćanje spomenika i dodelu naziva ulica, međutim, kako kažu, odgovor još uvek nisu dobili.

- Dobili smo od Zavoda za zaštitu spomenika Subotice rešenje o vraćanju biste Jovanu Mikiću u dvorište škole, a razgovarali smo i sa Savom Haluginom, autorom ukradene biste oko izrade nove - rekao je Olajoš Nađ. - Od ovog zahteva nećemo odustati, a ujedno poručujemo da bi do narednog obeležavanja Dana oslobođenja Subotice od fašizma bilo neophodno da se ova bista vrati na mesto, za sve one koji su dali živote za slobodu svih nas.

Izvor: Subotica.com
Polaganje venaca kod postamenta Jovanu Mikiću Spartaku Polaganje venaca kod postamenta Jovanu Mikiću Spartaku Polaganje venaca kod postamenta Jovanu Mikiću Spartaku Polaganje venaca kod postamenta Jovanu Mikiću Spartaku Polaganje venaca kod postamenta Jovanu Mikiću Spartaku Polaganje venaca kod postamenta Jovanu Mikiću Spartaku Polaganje venaca kod postamenta Jovanu Mikiću Spartaku Polaganje venaca kod postamenta Jovanu Mikiću Spartaku
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 6 meseci
Komentara: 22
Pregleda: 2520
Povezane teme

osnovna škola jovan mikić

polaganje venaca

mikloš nađ olajoš

jovan mikić spartak

dan oslobođenja subotice u drugom svetskom ratu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.