Komentara: 23
Pregleda: 3551
Foto

Seča drveća u Subotičkoj peščari mora biti transparentna

08.11.2021. u 19:43h
Izvor: Subotica.com
Kako bi otklonili nedoumice i mnoge oprečne informacije u javnosti, predstavnici JP „Vojvodina šume“ i ekološki aktivisti okupljeni u grupi „Zaštitimo šume Subotice“ obišli su zajedno parcele „Subotičke peščare“ na kojima se odvija obnova šume.
Seča drveća u Subotičkoj peščari mora biti transparentna

Svaka seča šume, bilo da je u pitanju crni bor, bagrem ili topola, odvija se u skladu sa zakonskim normativima i propisima, uz poštovanje propisanih mera zaštite, a sve s ciljem obnove fonda – zaljučak je obilaska delova šume čija je seča proteklih meseci subotičku javnost digla na noge.

- Drago nam je što smo se sastali sa građanima i na ovaj način diskutujemo o ovoj temi. Treba da imamo ovakve sastanke, da pričamo o ovim stvarima i uvažavamo mišljenje ljudi koji ovde žive, ali opasno je neopravdano uzbunjivanje javnosti. Ne možemo da kažemo da se nešto uništilo, a da se ne predstave sve činjenice, nego da se vadi iz konteksta - ističe dr Marko Marinković, izvršni direktor za šumarstvo, ekologiju i razvoj u JP „Vojvodina šume“. - Treba da nađemo mehanizme da uključimo javnost i da razgovaramo o svemu.

Seča drveća u Subotičkoj peščari mora biti transparentna

Šuma je prirodan sistem koji ima svoje cikluse, a u slučaju „Subotičke peščare“ reč je o monokulturama crnog bora i bagrema, koje moraju da se neguju i obnavljaju.

- Čista seča, kada se poseče cela površina, zaista deluje rogobatno. Ali, obnavlja se oko 50 hektara, od oko 5.000 hektara šume, što je jedan odsto površine. Manje od toga ne može, samo što se odvija na jednoj parceli i to možda zaista tako izgleda - dodaje Marinković. - Drveće je isečeno zbog starosne dobi, ali ne da tu ne ostane ništa, nego da ponovo bude šuma. Čista seča može da se odvija u vreme vegetacije, prostor je obnovljen početkom godine belom topolom i bagremom i to se vidi.

Seča drveća u Subotičkoj peščari mora biti transparentna

Građane je interesovalo i šta se dešava sa zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama koje žive na ovom području, te je objašnjeno da šuma ima različite kategorije zaštite propisane od strane Zavoda za zaštitu prirode i da se to striktno poštuje. Takođe, ukoliko su građani primetili da se pojavila neka nova vrsta, kao što je slučaj sa zaštićenim glivama, treba da jave zaštitarima i da se one uvedu u monitoring.

Građani su dobili i odgovore kojim vrstama će određeni delovi šume biti obnovljeni, da borovi sa crvenom oznakom nisu za seču, već su tako označeni zbog kontrolnih premera.

- Zajedničkim dijalogom možemo da poboljšamo stanje šume i jako je važno adekvatno informisanje građana. Ovo je dobar primer i temelj za dalju saradnju - kažu iz Udruženja „Zaštitimo šume Subotice“.

Seča drveća u Subotičkoj peščari mora biti transparentna

Izvor: Subotica.com
Obilazak šume povodom seče Obilazak šume povodom seče Obilazak šume povodom seče Obilazak šume povodom seče Obilazak šume povodom seče Obilazak šume povodom seče Obilazak šume povodom seče Obilazak šume povodom seče
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 6 meseci
Komentara: 23
Pregleda: 3551
Povezane teme

seča šume

tresetište

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.