Komentara: 36
Pregleda: 4782

SBB: Stop tihoj asimilaciji Bunjevaca

11.06.2015. u 00:23h
Izvor: Savez bačkih Bunjevaca (SBB)
Saopštenje Saveza bačkih Bunjevaca koje je potpisao njegov predsednik Mirko Bajić prenosimo u celosti.
SBB: Stop tihoj asimilaciji Bunjevaca

SAVEZ BAČKIH BUNJEVACA daje punu podršku Nacionalnom savetu bunjevačke nacionalne manjine da se ne dozvoli tiha asimilacija Bunjevaca u Hrvate.

SBB pozdravlja što Bunjevačka matica obeležava 200 godina od rođenja Ivana Antunovića, biskupa i bunjevačkog priporoditelja, ali duboko žali što je Bunjevačka matica odabrala da ovaj projekat realizuje sa hrvatskim udruženjem, koje Bunjevce smatra Hrvatima i koje štiti i propagira hrvatski jezik, kulturu i istoriju.

Naime,

Udruženje građana “Bunjevačka Matica”, suprotno stavu Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, nastavlja sa aktivnostima na zajedničkom obeležavanju 200 godina od rođenja biskupa Ivana Antunovića i izdavanju knjige molitvenika “ČOVIK S BOGOM”, sa hrvatskim udruženjem “Katoličko društvo za kulturu, povijest i duhovnost – Ivan Antunović“, koje u svom delovanju eksplicitno ističe da su Bunjevci Hrvati, a da je bunjevačka ikavica jedno je od neknjiževnih narječja hrvatskog jezika. Na ovaj način UG „Bunjevačka Matica“ daje legitimitet stavovima hrvatskog udruženja i odstupa od svojih izvornih principa. Takvim postupanjem “Bunjevačka Matica nanosi ogromnu štetu bunjevačkoj zajednici, naročito danas kada Nacionalni savet u postupku otvaranja poglavlja 23 u pridruživanju evropskoj uniji, argumentovano iznosi stavove o autohtonosti bunjevačke nacionalne zajednice i pravu na bunjevački maternji jezik.

Prenosimo u celini Zaključak koji je donet na sednici Nacionalnog saveta:

„Poziva se UG „Bunjevačka Matica“ da odustane od saizdavaštva knjige molitvenika biskupa Ivana Antunovića – “ČOVIK s BOGOM”, i zajedničkog obilužavanja 200 godina od rođenja biskupa Ivana Antunovića, sa hrvatskim udruženjom “Katoličko društvo za kulturu, povijest i duhovnost –Ivan Antunović“, i da ove aktivnosti sprovede pod pokroviteljstvom i u saradnji sa Nacionalnim savitom bunjevačke nacionalne manjine. Ne postoje pripreke da se u tom slučaju u postupak izdavanja knjige molitvenika uključi župnik crkve Sveti Roko dr Andrija Anišić, kao katolički svećenik.

Stav Nacionalnog saveta je da je svako udruženje koje je upisano u registar udruženja pri Nacionalnom savetu obavezno da svoje aktivnosti sprovodi u skladu sa opštim Ciljem u pogledu ostvarivanja prava pripadnika bunjevačke nacionalne zajednice pod okriljem Nacionalnog saveta i u skladu sa usvojenim programom Odbora za kulturu“.

// kraj saopštenja

Izvor: Savez bačkih Bunjevaca (SBB)
Postavljeno pre 8 godina i 9 meseci
Komentara: 36
Pregleda: 4782
Povezane teme

bunjevci

mirko bajić

savez bačkih bunjevaca

hrvati

bunjevački nacionalni savet

bunjevačka matica

nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine

bunjevačka nacionalna manjina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.