• Pregleda: 4238

SBB: Stop tihoj asimilaciji Bunjevaca

Saopštenje Saveza bačkih Bunjevaca koje je potpisao njegov predsednik Mirko Bajić prenosimo u celosti.
SBB: Stop tihoj asimilaciji Bunjevaca

SAVEZ BAČKIH BUNJEVACA daje punu podršku Nacionalnom savetu bunjevačke nacionalne manjine da se ne dozvoli tiha asimilacija Bunjevaca u Hrvate.

SBB pozdravlja što Bunjevačka matica obeležava 200 godina od rođenja Ivana Antunovića, biskupa i bunjevačkog priporoditelja, ali duboko žali što je Bunjevačka matica odabrala da ovaj projekat realizuje sa hrvatskim udruženjem, koje Bunjevce smatra Hrvatima i koje štiti i propagira hrvatski jezik, kulturu i istoriju.

Naime,

Udruženje građana “Bunjevačka Matica”, suprotno stavu Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, nastavlja sa aktivnostima na zajedničkom obeležavanju 200 godina od rođenja biskupa Ivana Antunovića i izdavanju knjige molitvenika “ČOVIK S BOGOM”, sa hrvatskim udruženjem “Katoličko društvo za kulturu, povijest i duhovnost – Ivan Antunović“, koje u svom delovanju eksplicitno ističe da su Bunjevci Hrvati, a da je bunjevačka ikavica jedno je od neknjiževnih narječja hrvatskog jezika. Na ovaj način UG „Bunjevačka Matica“ daje legitimitet stavovima hrvatskog udruženja i odstupa od svojih izvornih principa. Takvim postupanjem “Bunjevačka Matica nanosi ogromnu štetu bunjevačkoj zajednici, naročito danas kada Nacionalni savet u postupku otvaranja poglavlja 23 u pridruživanju evropskoj uniji, argumentovano iznosi stavove o autohtonosti bunjevačke nacionalne zajednice i pravu na bunjevački maternji jezik.

Prenosimo u celini Zaključak koji je donet na sednici Nacionalnog saveta:

„Poziva se UG „Bunjevačka Matica“ da odustane od saizdavaštva knjige molitvenika biskupa Ivana Antunovića – “ČOVIK s BOGOM”, i zajedničkog obilužavanja 200 godina od rođenja biskupa Ivana Antunovića, sa hrvatskim udruženjom “Katoličko društvo za kulturu, povijest i duhovnost –Ivan Antunović“, i da ove aktivnosti sprovede pod pokroviteljstvom i u saradnji sa Nacionalnim savitom bunjevačke nacionalne manjine. Ne postoje pripreke da se u tom slučaju u postupak izdavanja knjige molitvenika uključi župnik crkve Sveti Roko dr Andrija Anišić, kao katolički svećenik.

Stav Nacionalnog saveta je da je svako udruženje koje je upisano u registar udruženja pri Nacionalnom savetu obavezno da svoje aktivnosti sprovodi u skladu sa opštim Ciljem u pogledu ostvarivanja prava pripadnika bunjevačke nacionalne zajednice pod okriljem Nacionalnog saveta i u skladu sa usvojenim programom Odbora za kulturu“.

// kraj saopštenja

Izvor: Savez bačkih Bunjevaca (SBB)

povezane teme

36
Komsija_Srba Odgovori
Podrska Bunjevcima!
dada Odgovori
Mi smo Bunjevci, mi smo Bunjevci, vrila je nasa krv!
SRB Odgovori
Još kad sam na ovom sajtu napisao za Mirka Bajića da je bunjevačka legenda!Da nije Mirka, polako ali sigurno Bunjevci bi se utapali u Hrvate, i što je najžalosnije to bi radili iz svojih sopstvenih redova, jer nažalost uvek ima ljudi koji su za šaku kuna spremni sve učiniti, pa i to da Bunjevac zauvek nestane.Pozdravi za sve Bunjevce i da istrajete da budete ono što ste,BUNJEVCI!
Suboticanin Odgovori
Bojis se ti Bajicu za debele novce koje primas a briga tebe za Bunjevce i Hrvate, to je tvoja poenta i ko te ne zna skupo bi te platio.
Neša (Glodur) Odgovori
Za Bajića je poznato da je najveći konvertita u Subotici. Nema stranke u kojoj nije bio. "Igrom slučaja" sada je veliki Bunjevac. Šta će biti kada nestane novca, ne zna se.
PREDATOR Odgovori
evo usracu se, da izvine te .... A sta su Bunjevci ako nisu Hrvati.... e i ovi prica sam se naslusao.... Klasicno uzimanje para......
sale nacionale Odgovori
Nek se znade da Bunjevac zivi!!!
Alvatna Odgovori
Javljase jedan frisak penzioner,kojem iduceg miseca stize prva penzija,pored dobre plate iz gradskog
budzeta i jos kojekakvih radasa,najvise od bunjevackih novaca.Zirant mu otplacuje velik kredit,pa se
on moze baskariti i nama palamuditi.
Daddy Odgovori
@Suboticanin
"""Bojis se ti Bajicu za debele novce koje primas a briga tebe za Bunjevce i Hrvate, to je tvoja poenta i ko te ne zna skupo bi te platio."""


Bas ti je neki nik, ima Subotica sto i nesto hiljada stanovnika, no to samo pokazuje koliko si nevazna jedinka.

Inace slazem se po jednom pitanju s tobom, zabole Bajica za Rvate, slikajte se tamo di sunce ne zalazi a vase duse zive.
srbenda iz backe topole Odgovori
..To braco Bunjevci ..ne dajte se!!!
Alvatna Odgovori
Nek zive Bunjevci i meni to pasira, stim da Mirko voli da zive novci ali u njegovom dzepu.
Daddy Odgovori
Mi smo Bunjevci malo zbunjeni!


Nekolicina prodaje svoju dusu i narod, i to jos za istu ideologiju, predstavljaju se ko Rvati, Katolici.

OK, Katolik to je OK, pa i ja sam odrasto u katolickoj porodici, ijako nije bas da sam digo obadvi uvis. Imam i dokaz: zamolio ne zbunjeni Popo moju zbunjenu mamu da me vise ne dovodi na Veronauk jel sam mu na tecnom bunjevackom kazo sta mislim i o njegovoj crnoj mantiji, i o njegovom jos crnjem bogu. Ne mozem vam sad kazat kako je mama bila zbunjena taj dan! Dugo nisam svatijo zasto, samo nas drzala za ruke, briznim ocima ko misec na nas pazila, ni ric, ni suzu, ni dicu svoju crkvi vise nikad ne bi dala. Ko da smo od najfinijeg plisa napravljeni, tako nas je neznim rukama, sve do kuce drzala.


No da malo objasnim, zasto i kako sam ja tako mlad pripozno i crnu mantiju i jos crnjeg boga. Prvo je dite mama vec izgubila, Vincu naseg, zakasnijo sam dvi godine da ga upoznam, a moja setra Ruzica jednu, jel normalno, uvik je bila godinu od mene starija, a od Vince naseg godinu mladja, u ovom zivotu, naravno. Svake nedilje smo mi isli kod naseg Brace na groblje, nosili cvice, drvene, i sve najmilije igracke. Dok 50 – 60 grobova iz dicje cose, tamo oma porid glavnog ulaza u Bajsko groblje, nisu 65e - 66e preko noci nestali, u zajednicku raku svu nedavno umrlu dicu, radi novaca i imanja od bogatiji Bunjevaca/ki, tajno su Popovi dicu otkopali i u zajednicku, sto se danas kaze masovnu, raku zakopali. Uzeli i sakrili nam Vincu i srce slomili jos jedared mojoj mami.

Bijo je zamolijo Popo mamu da ni Ruzicu vise ne dovodi, nije volijo sto me podrzala prid drugom dicom, jos kazo: ko delujem lose na nji, zovem ji da se klikeramo i tapkamo. Ko da bogovi nikad nisu bili dica? El zato, el iz kojeg drugog razloga, ja se osicam ko da sam cetvrtog dana zivota zigosan, ko da sam prvo katolik a ne Bunjevac, i jos me zamalo mladjanog u svetoj vodici udavijo.

No, sricom, moj dida Vince i njegovi uglacani od zida do zida srebrni brkovi su znali, da to, nije tako! Naucijo me da dekam, da volim kuvan kukuruz, i da sam samo, prvo, i uvik Bunjevac!

Kako se ko zeli osicat, ciji su dide prodali svoju dusu, svoj narod za pune blagostanja gace, ta sta to mene briga, nego zasto bar nije neka druga, drugacija ideologija, pa da pomislimo da su prodane duse nesto novo naucili, pa da i mi probamo, pa ne bi inace Bunjevci nit bili, nit postojali!


Neg, da se vratimo u 21 vek, ostavimo djavolima proslost, svejedno su je zalili, u krv i porok.

Ovde se u najmanju ruku prica o losem biznisu, prodavat se za nesto sto vec imas, alo …, pa to je ocigledan znak nedostatka pameti, a dalekorocno bar nelogicno, jel dal se prvo roditala Ta Ideologija, el Mi Bunjevci? Evo udaraju sad gromovi, vitar duva a kisa tanca, uvik smo se volili, evo bas igramo becarac.

Al jos uvik ne znam di su mog Bracu i njegovi 50 – 60 maleni drugara djavoli prekopali - zakopali, tajna je to bila, a i jos uvik, djavolima mala a nama velika. Neg jos uvik nosimo cvice u cose sto je nekad bilo dicje, i tu zamolimo te bogate Bunjevce/ke sto su novcima i ostavljenim imanjima kupili – oteli grobove od male dice, a od te iste crne crkve. Ne znam dal se u grobovima prevrucu i dan danas i dal ce ko sto se nadam zauvik, te da ne kazem sad sta o njima mislim

Nego da je pravde i boga u crkvi, ne bi tek umrlu dicu iskopavali da bi dicje grobove bogatima pro-davali.

Molim vas da mi ne zamerite svaku ric, ne zelim lose da uticem ni na kog ko jos nije zbunjen, kisa stala tancat al gromovi udaraju zestoko jos uvik, to kaze moja mama Marija, Bracin grob sine moj nadji!

E sad ima crkva novog Papu Franju, koji je bas ovi dana najavio da ce napokon i djavoli u crnim i crvenim mantijama, da upoznaju ovozemaljski zakon, i svog boga.


Tako se i ja nadam da ce napokon pripoznat Bunjevce i pokazat di je od mog Brace i njegovi 50 – 60 maleni drugara, masovna grobnica. Digot u Bajskom groblju, znam toliko za sad, a znam i da sam Bunjevac a ne Rvatski il djavolji uvlakac.


Bunjevac ziv[*...*]
PREDATOR Odgovori
Evo za one koji se prave da kazem ,,blesavi" i za one koji ne znaju....Pogledajte i sami

http://www.dodaj.rs/f/3G/Xt/17Hp8KfO/medium-spomenicaa.jpg

http://www.dodaj.rs/f/3L/DM/l2cQSv6/medium-spomenica2.jpg

http://www.dodaj.rs/f/m/Af/1LHzqf6y/medium-spomenica3.jpgOvaj dokument vam sve govori.....
Daddy Odgovori
@KOKOSKA (samozvani PREDATOR)


Ti ocigledno ne znas razliku izmedju kokoski i predatora, al mogo bi te ja naucit.
Vesko Odgovori
Kako se niko ne sekira sto se radnici asimiliraju u robove, kod novih poslodavaca koji su se
za jeftine novce docepali nasih preduzeca i kombinata.
PREDATOR Odgovori
@Daddy

Svaka istina se tesko prihvaca.....
Darko Odgovori
Zagreb - Istraživanje genske podudarnosti i genskog podrijetla Hrvata, koje je proveo institut FA iz Zagreba, a trajalo je zadnjih devet godina, donosi najšokantnije od svih dosadašnjih otkrića vezanih uz podrijetlo Hrvata. Prema ovom uglednom institutu koji je zadnjih desetljeća prikupio više međunarodnih priznanja iz genetičkih istraživanja, na uzorku od 7230 ispitanika najveća je genska podudarnost kromosoma Y i haplotipa upravo sa slavenskim haplotipom srpskog naroda iz 10. stoljeća.

Haplotip Eu7, odnosno takozvani hrvatski haplotip, moguće je povezati jedino s haplotipom Eu13, koji je takozvani starosrpski haplotip, a povezan je sa Srbima do 10. stoljeća. To bi otprilike značilo da su sve dosadašnje pretpostavke o podrijetlu Hrvata bile potpuno pogrešne i da nismo uviđali očito. Hrvati su potomci Srba koji su negdje tijekom 10. stoljeća prešli na područja naseljena manjim slavenskim plemenima, koja su se priklonila toj skupini te su negdje tijekom toga istog stoljeća preuzeli ime Hrvat (Xorbatus) - objasnio je dr. Milorad Pavić iz instituta.
bunjevac Odgovori
Davno nismo čuli nekakvo saopštenje Mirka Bajića. Očigleno mu je dosadno, davno se nije već posvađao nisakim. Evo sad bi dobro bilo posvađati Bunjevce i sa Bunjevačkom maticom. Dokle će ovaj čovik da svađa Bunjevce? Ko mu to daje za pravo?
Safet Odgovori
Sta treba dokazivati da su rvati srbi to je opste poznato od davnina!
Tavankućanka Odgovori
Podrška našoj Matici na hvale vrednom poduhvatu. Samo napred i ne osvrćite se na, u svoj džep zagledane, politikante.
srbenda iz backe topole Odgovori
. Raznezio si me..Odavno nisam citao ovako tuzan text..(nadam se ...al iskreno ..da ces naci bratov grob)
Daddy Odgovori
@srbenda iz backe topole
""". Raznezio si me..Odavno nisam citao ovako tuzan text..(nadam se ...al iskreno ..da ces naci bratov grob)"""


Hvala ti puno Srbski brate, i na lepim recima i sto nas uvek podrzis Bunjevce!

I sina mi ova rana boli, tako da ako ja ne nadjem Bracin grob moj sin ce ga naci.

Puno te pozdravljam i zelim ti sve najbolje!
cule Odgovori
PREDATOR
Svaka cast na tekstove koje si naso
PIVAC U CELO Bajicu Pokornicu Kujundzicki i
svim politickim Bunjevackim profeterima koji lazu da Bunjevci nisu Hrvati
a....koji sumnjaju neka procitaju tvoje tekstove gore..
Zbogom dirane
Mister Odgovori
Sve ovo što se Mirko Bajić kerebeči slabo mu vridi i to i slidećege razloga:Ivan Antunović je bio biskup iste crkve koje je bio biskup i Alojzije Stepinac,a taj će uskoro SIGURNO od te iste crkve biti proglašen svetim!
To znači da će Mirku Bajiću ostati tri mogućnosti:
1.da se bavi likom i dilom Ivana Antunovića,ali to onda podrazumiva i štovanje Alojzija Stepinca,
2.da ostane ateista ko u mladim danima dok je nosio štafetu,
3.da priđe u Srpsku pravoslavnu crkvu koja je zadržala pogled na Stepinca identičan stavu komunističke istoriografije koja je identična ideološkom okviru u kome se Mirko Bajić formirao.
Najveći Bajićev problem je što se svima onima koji slave Ivana Antunovića iz bliske budućnosti smeši Alojzije Stepinac.
Daddy Odgovori
@srbenda iz backe topole
""". Raznezio si me..Odavno nisam citao ovako tuzan text..(nadam se ...al iskreno ..da ces naci bratov grob)"""


Hvala ti brate, i na lepim recima i sto nas Bunjevce uvek podrzis!

Iskren pozdrav i zelim ti sve najbolje!

(odgovorio sam ti juce al iz nekog razloga nije objavljeno)
Daddy Odgovori
http://sh.wikipedia.org/wiki/Velika_narodna_skup%C5%A1tina_Srba,_Bunjevaca_i_ostalih_Slovena_u_Banatu,_Ba%C4%8Dkoj_i_Baranji


“””25. novembra 1918. godine, sazvana je Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena u Banatu, Bačkoj i Baranji, koja je proglasila prisajedinjenje ovih regiona Kraljevini Srbiji (na skupštini je bilo ukupno 757 delegata, od kojih 578Srba, 84 Bunjevca, 62 Slovaka, 21 Rusin, 6, Nemaca, 3 Šokca, 2 Hrvata i 1 Mađar), a 1. decembra 1918. godine, Kraljevina Srbija se ujedinila sa Državom Slovenaca, Hrvata i Srba, da bi formirala Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca.

Prema proglasu objavljenom 17. novembra, pravo glasa na Velikoj narodnoj skupštini imali su Srbi, Bunjevci i ostali Sloveni, oba pola, sa navršenih dvadeset godina. Poslanici su birani po opštinama, po jedan poslanik na hiljadu građana, a izabrani su na javnim zborovima, aklamacijom”””Po jedan poslanik na hiljadu gradjana!!!

84 poslanika Bunjevci a 2 Rvati

Braco i sestre Bunjevci danas nas ima 20.000 pa vi sad vidite koliko se nasi prodalo!


Samo napred gospodine Bajicu, a kojem je Bunjevcu/ki vaznije sto ne voli vas licno od opstanka naseg bunjevackog naroda, taj je bas fajinski glupav!
pravdak Odgovori
Bunjevci bili i ostali,naravno da je Antunovic nas.Ovi rvati nemaju nista svoje,problem su ovi novokomponovani ,oni pravi ni ne raymisljaju o Bunjevcima,vec o svojima.
Daddy Odgovori
Evo jos malo istine, nadam se da nisam pretero i da ce je svi moc svarit.
Daddy Odgovori
@Mister
"""Najveći Bajićev problem je što se svima onima koji slave Ivana Antunovića iz bliske budućnosti smeši Alojzije Stepinac."""


Snace se nas gospodin Bajic, ne brinem se ja za to, nego Ivan Antunovic je nesto ko bunjevacki Vuk Karadzic koji je volio i propovedo dobro u crkvi a Alojzije Stepinac je bio najveci masovni ubica u ovom delu sveta od ciji su se koljaca cak i nacisti uzasavali.

Ne bi reko da Ivanu Antunovicu prija bit spominjan uz takog monstruma.
cule Odgovori
Hrvat Bunjevac i Katolik je kao
SVETO TROJSTVO jedno isto telo
PRAVDAK
Procitaj tekst predatora gore kada su Bunjevci stavili Hrvatsku zastavu na vrh gradske kuce a kao nisu HRvati
TIII si politicki profiter iz Bajiceve ekipe i poreklo te uopste ne interesuje za lovu ces i Ciganin biti ako treba i ti i Bajic Pokornic itd
NIKADA Bunjevci nece biti POSRBLJENI ili ASIMILIRANI jer su poreklom Hrvati
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.