• Pregleda: 5851

SBB poziva predstavnike hrvatske manjine da utiču na vraćanje ćirilice u Vukovaru

Saopštenje Saveza bačkih Bunjevaca prenosimo u celosti.
SBB poziva predstavnike hrvatske manjine da utiču na vraćanje ćirilice u Vukovaru

Savez bačkih Bunjevaca, politička stranka bunjevačke nacionalne manjine, najoštrije osuđuje odluku lokalnih vlasti u Vukovaru u Republici Hrvatskoj, da zabrani isticanje natpisa na Srpskom jeziku u gradu Vukovaru i da na taj način uskraćuju elementarna ljudska i manjinska prava pripadnicima srpskog naroda u Vukovaru.

Dajemo sebi za pravo da osudimo takav postupak, jer živimo u višenacionalnoj sredini u Subotici, u gradu u kojem pripadnici hrvatske nacionalne manjine uživaju sva Ustavom i Zakonom utvrđena prava. U Subotici, iako po statističkim podacima ima samo 10% pripadnika hrvatske nacionalne manjine, u upotrebi je hrvatski jezik kao službeni jezik, sa svim pravima koja iz toga proizilaze, a to znači ne samo natpisi na javnim objektima, natpisi na tablama naseljenih mesta i ulica, školovanje na svom maternjem jeziku, nego i druga prava, i nikad takva prava nisu uskraćivana niti na bilo koji način onemogućavana.

Pozivamo ustanove hrvatske manjine u Republici Srbiji sa sedištem u Subotici, Hrvatsko nacionalno vijeće i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, da se oglase ovim povodom i da svojim uticajem, u cilju zaštite ljudskih i manjinskih prava, jačanja međunacionalne tolerancije i pomirenja, traže promenu donete odluke lokalnih vlasti u Vukovaru.

Izvor: Savez bačkih Bunjevaca (SBB)

povezane teme

34
XXy Odgovori
Ovi naši priučeni hrvati su veći hrvati od hrvata iz Hrvatske, od njih ne očekujem ništa sem velikog nacionalizma i mržnje prema srbima i bunjevcima.
pravdak Odgovori
Tako je Bunjevci i treba da se solidarisemo sa bracom Srbima cija su prava ugrozena po ko zna koji put.Gde je sada Vucic novokomponovani evropejac da se oglasi? Samo napred Sbb!
cule Odgovori
Mi BUnjevci ili Hrvati zivimo ovde u miru vec vejkovima sa Srbima i Madjarima i zato nema problema sto se tice jezika Hrvatskog ovde jer smo taj mir dugo gradili i ponosni na to
Sto se tice Vukovara to pitajte Vukovarcane ciji grad je bio sravljen i Hrvati vecinom tamo poubijani od strane Cetnika koji su se krili kao iza vojske SFRJ
Pogledajte i slicni slucaj sa Vukovarom Srebrenicu kako su tamo reagovali na dolazak Vucica i mi odavde necemo suditi u njihovo ime sta i kako da se ponasaju sa bivsim agresorima

Vi iz SBB jos jednom ste pokazali kako ste SRpske ULIZICE a svi znamo da ste poreklom Hrvati kao i svi Bunjevci
Vi ste posebna rasa koja i za pare i politicku karijeru ce da proda svoju mamu a istina je da vas vecina zivi u mesanim brakovima tako da to objasnjava vase proSrpske pozicije
Josip Odgovori
Voleo bih da se DSHV izjasni o ukidanju cirilicnih natpisa u Vukovaru
panonski čamac Odgovori
@XXy
Ti poznaješ Hrvata koliko i ja Bantu crnaca.
Ćirilica će se vratiti u Vukovar kada ustavni sud RH udari packu, dakle uskoro.

A da budem iskren, razumem zašto imaju takav ekstreman stav - grad im je bio razrušen do temelja.
nikad hrvat! Odgovori
Reciprocitet kako Hrvatska prema Srbima,tako Srbija prema Hrvatima.Ura,ukidaju se natpisi na hrvatskim iovako ovde Hrvata nema Moze Mirges da ostane(Ljutovo) to je svakako na bunjevackom jezuku.
Srb Odgovori
Svaka čast za SBB i Mirka Bajića!kapa dole za sapštenje!
A svi ćute ko obične .....
radjenko Odgovori
to je unutrasnja stvar hrvatske, zasto bi se iko oglašavao odavde.....
Alvatna Odgovori
Osuđujem odluku lokalne vlasti Vukovara i nadam se da ce tu R. Hrvatska reagovati na pravi nacin.Ne
branim DSHV i HNS, ali je sigurno da se oni nisu ni pitali ni konsultovali, te ne mogu biti odgovorni, vec
iskljucivo ta lokalna vlast. Puno bi mi znacilo kao i drugim građanima, da se SBB ovako izjasnio protiv
uvođenja velikih poreza na imovinu, umesto sto su to podrzali,da u ovom gradu porezi budu najveci.
Pravdoljub Odgovori
Hrvati ko Hrvati večiti sateliti nisu u pravu ama baš nimalo jer je očigledan ŠOVINIZAM koji Evropa i svet ne osuđuju, a tako bi trebali i sve one pesme koje interpretira Marko Perković-Tompson koji je prilikom papine posete bio gost kog je lično papa pozvao. Srbija sa druge strane ima široku demokratiju po tom pitanju jer u Srbiji govori ko kako i gde hoće. No nije mi jasno .Što se Vi iz SBB kočoperite, Vi niste ni Srbi a niste ni Hrvati isto ko i ja, mi smo Bunjevci i ne bi valjalo da se mi u tuđe ime puno podmećemo, jer i Turci nisu voleli janičare i uvek su ih slali da kolju i ubijaju svoj narod.
boa Odgovori
Ovdašnji hrvati će naučiti nešto samo ako im se vrati istom merom. Jednostavno.
Ukinuti hrvatski jezik u Vojvodini i završena stvar.

Veći ustaša od ovog culeta se ne može naći u celoj hrvatskoj. Niže , jednoćelijsko biće koje se ovde predstavlja kao cule nema pojma da su upravo ustaše okupirali deo naše Vojvodine i držali je tako okupiranu 4 godine! Kao agresori ste ubijali strasno toliko, da vas je sam hitler morao opominjati da smanjite strasti, halo, hitler vas je opomenuo da ne budete tolike krvoločne životinje.
Svi logori u evropi su sačuvani da ostane sećanje na zlo koje se ne sme ponoviti. Jedino ste vi srušili logor Jasenovac. Sramota za koju vi i ne znate.
POsle završetka rata, i posle toliko ubijenih Roma, Jevreja, i Srba i srpske dece sa vaše strane, odmah su vam Srbi sve oprostili i počeli novu budućnost. Vi prizivate rat dan danas!
Jesmo mi trebali održati našu vojvođansku oluju i proterati sve hrvate??
Toliko si pun kompleksa , mržnje, zlobe, neznanja, negativnosti, nije ni čudo da su te Francuzi proterali iz Francuske!

"panonski čamac"

Možeš li razumeti stav i biti iskren, kada neko pobije 800000 Srba u logoru, plus napravi logor posebno za decu jedini u Evropi, izvrši agresiju na deo Vojvodine, drži je tako okupiranu 4 godine, a posle završetka rata, Srbi odmah krenu normalno u život u zajedničkoj državi sa krvnicima kao da se ništa nije dogodilo, bez osvete, bez nekakve "oluje" bez dovođenja broja hrvata u Srbiji na statističku grešku?
Svestan si da u SUbotici ima 9% hrvata i imaju uživaju sva moguća prava, dok Srbi u Vukovaru, kojih je više od 33% nemaju skoro ništa??
Jesi ti svestan da je u ustavu hrvatske iz 1971 godine piše, da je hrvatska država hrvatskog i srpskog naroda i ostalih nacionalnih manjina????!!!
Jesi ti svestan da danas roditelji u hrvatskoj vode decu da slušaju ustašu tompsona da svi u transu skandiraju ustaške pesme i ubij Srbina?? Svestan si da ustaše iz 2 svetskog rata dobijaju penziju, to im isplaćuje naslednica ndh?
Znaš li kako žive preostali Srbi u hrvatskoj kada se "slavi" oluja? Ne smeju otvoriti vrata,prozor, da ih u najmanju ruku ne premlati neki razuzdani ustaša koji bi još ratovao.
Može li tvoj razum stići dotle ili je ograničen na samo krvatsku stranu????
Bunjevac Odgovori
BUNJEVACI NISU HRVATI..
dule Odgovori
@cule . Oladi malo !
Daddy Odgovori
XXy
Ovi naši priučeni hrvati su veći hrvati od hrvata iz Hrvatske, od njih ne očekujem ništa sem velikog nacionalizma i mržnje prema srbima i bunjevcima.

Ni ja od ovi domaci ustasa i bunjevacki izrodica nista ne bi ocekivo.

Rece jedan gospodin neki dan:
Kad su Turcinu ruke krvave do lakata a poturici - izrodici moraju bit krvave do ramena.@pravdak
"""Tako je Bunjevci i treba da se solidarisemo sa bracom Srbima cija su prava ugrozena po ko zna koji put.Gde je sada Vucic novokomponovani evropejac da se oglasi? Samo napred Sbb!"""

Tako je.


Velika podrska Srbima u Vukovaru!!!
Daddy Odgovori
@panonski čamac
"""@XXy
Ti poznaješ Hrvata koliko i ja Bantu crnaca.
Ćirilica će se vratiti u Vukovar kada ustavni sud RH udari packu, dakle uskoro.

A da budem iskren, razumem zašto imaju takav ekstreman stav - grad im je bio razrušen do temelja."""


Pretpostavljam da isto toliko razumevanja imas i za prognane u oluji?
МиКи Odgovori
Битно да у Суботици пише народно казалиште!По.ерем им се у уста и њима и ономе ко је то дозволио да се напише!!!Једва чекам петицију за укидање латиничних табли на у.ташком језику да се са слашћу потпишем а ваљда ће се неко сетити да је покрене!!!
Родољуб Odgovori
@cule
Цуле, шта се дешавало на подручју Срема од 1941. до 1945? Да ли су сремачки Срби требали да кажу после Другог светског рата ми нећемо латиницу јер су нам је усташе наметале и вршиле злочине над нама? Твој коментар је показатељ да си особа која има племенски начин размишљања. Идеш логиком то што раде моји је исправно, иако је у овом случају јасно да је то погрешно.
Daddy Odgovori
@cule
"""Mi BUnjevci ili Hrvati zivimo ovde u miru vec vejkovima sa Srbima i Madjarima i zato nema problema sto se tice jezika Hrvatskog ovde jer smo taj mir dugo gradili i ponosni na to
Sto se tice Vukovara to pitajte Vukovarcane ciji grad je bio sravljen i Hrvati vecinom tamo poubijani od strane Cetnika koji su se krili kao iza vojske SFRJ
Pogledajte i slicni slucaj sa Vukovarom Srebrenicu kako su tamo reagovali na dolazak Vucica i mi odavde necemo suditi u njihovo ime sta i kako da se ponasaju sa bivsim agresorima

Vi iz SBB jos jednom ste pokazali kako ste SRpske ULIZICE a svi znamo da ste poreklom Hrvati kao i svi Bunjevci
Vi ste posebna rasa koja i za pare i politicku karijeru ce da proda svoju mamu a istina je da vas vecina zivi u mesanim brakovima tako da to objasnjava vase proSrpske pozicije"""


Pre nego sto krenes kritikovat prvo pogledaj sebe. Ti pricas o mesovitim brakovima a ti sam zivis u tajnom braku s popom.

Sta se ne vencate vec pa da pokazete narodu sta ste.

Ta ne bojte se, mirni su ljudi ovde, nece vam niko nista, osim malo zajebancije.

Il to zato sto popo nece da napusti crkvu zbog tebe pa sad kukas.
Marianovic Odgovori
tako nam je sevdno jebo vas nacionalizam
uskoro cemo svi da ucimo kineski
jaa Odgovori
Ljudi, dok ima ovakve politike do tada ce se svi na ovim prostorima mrziti! Mi mladi, koji uskoro tribamo biti roditelji, zivimo u takvoj narodskoj mrznji da je nevidjeno! Da li je stvarno bitno ko je Madjar, Hrvat, Srb, pa i Bunjevac? Da li je to bitno? Nije u redu da nas kao dicu ucite ovome i da radite, dilite nas svaki dan! Umesto da se slozimo svi zajedno, ne nego je bitna politika i novci! Kako god bilo, ali ja divanim kako su me dida i majka naucili, i nije me sram na ikavici divanit! Ali opet je bitno biti covik ili covek ili covjek, pa ko to osudjivao! Sramota me je jer zivim tu u ovakvoj sredini mrznje!
SRBIJA Odgovori
Hvatima dati ovde prava,kao sto imaju Srbi u Hrvatskoj.nista vise,samo moze manje.kakav hrvatski jezik,kakvi bakraci,kako je ta Hrvatska uopste postala drzava,i kako je uopste usla u evropsku uniju.
panonski čamac Odgovori
@Daddy
Da, imam razumevanja za prognane u "oluji". Šta je tu tako čudno?
Radjenko Odgovori
Ovde se radi o čistoj političkoj manipulaciji. Srbi u HR imaju sva prava. U tenji,borovu,dalju...svugde postoje dvojezične table.u školi imaju sve na srpskom. A u vukovaru je zbog rata to tesko pitanje. Kako možete biti tako ograničeni pa porediti suboticu i vukovar.kod nas niko metka nije ispalio,a onamo je bilo krvoproliće. I 30 posto u vukovaru je oko deset hiljada,a 10 posto u subotici je isto toliko. Čemu drama? Umesto da pričamo o migrantima,ekonomiji,iseljavanju, mi o glupostima.
bona fide Odgovori
Svaka čast Bunjevci na javnom saopštenju. Što se tiče Hrvata ne očekujem da će se oglasiti jer to nisu radili ni do sada.
Saban Odgovori
Ali kakva to mrznja, nacionalizam i fasizam treba da bude da jedno >>PISMO<< mrzis na ovoliko? Cirilicom ne pisu samo Srbi, pisu i Bugari, Rusi... Kako se sad osecaju ti Srbi koji zive u Vukovaru? Kada vide kako im mrze pismo, kako onda tek njih mrze? Pa daj da polupamo sve table na Madjarskom zbog racije... Salim se naravno nismo mi Srbi toliko primitivni.
djak Odgovori
Ako će pričati srpski u medijima kao što ovi ovde vode hrvatske vijesti na subotickoj televiziji, onda neka su ukinuli. Ono, kako pričaju voditeljice u vestima nije ni hrvatski, ni srpski, ni bunjevački...Ili je neko toliko duhovit pa želi da nas nasmeje ili podcenjuje našu inteligenciju!
vidra Odgovori
Kako vam ne dosadi da potpaljujete vatru? Objavljujete ovakve stvari samo da se ljudi ovde svadjaju...
karlo Odgovori
Kakav nečuveni cinizam. Ali, ništa se bolje ni ne očekuje od prodanih duša. [*...*]
uvek u pravu Odgovori
Culeta pod hitno postaviti za gradonačelnika Vukovara. Od svih srbomrzitelja je najviše zaslužio to mesto. Šalim se , nemojte da vas budala pali već mesecima. Izbegavajte komentare na račun tog dvonožnog biće koje liči na njegovog krapinskog pretka.
Veverica Odgovori
Ovi"Bunjevci"prodane duse,koje uvlacenje u guzicu davno nis cula!!Gospode iz SBB da vidim koliko Vas ima Hrvatski pasos??Vi niste Bunjevci vec prodane duse!!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.