Komentara: 34
Pregleda: 6306

SBB poziva predstavnike hrvatske manjine da utiču na vraćanje ćirilice u Vukovaru

18.08.2015. u 21:02h
Izvor: Savez bačkih Bunjevaca (SBB)
Saopštenje Saveza bačkih Bunjevaca prenosimo u celosti.
SBB poziva predstavnike hrvatske manjine da utiču na vraćanje ćirilice u Vukovaru

Savez bačkih Bunjevaca, politička stranka bunjevačke nacionalne manjine, najoštrije osuđuje odluku lokalnih vlasti u Vukovaru u Republici Hrvatskoj, da zabrani isticanje natpisa na Srpskom jeziku u gradu Vukovaru i da na taj način uskraćuju elementarna ljudska i manjinska prava pripadnicima srpskog naroda u Vukovaru.

Dajemo sebi za pravo da osudimo takav postupak, jer živimo u višenacionalnoj sredini u Subotici, u gradu u kojem pripadnici hrvatske nacionalne manjine uživaju sva Ustavom i Zakonom utvrđena prava. U Subotici, iako po statističkim podacima ima samo 10% pripadnika hrvatske nacionalne manjine, u upotrebi je hrvatski jezik kao službeni jezik, sa svim pravima koja iz toga proizilaze, a to znači ne samo natpisi na javnim objektima, natpisi na tablama naseljenih mesta i ulica, školovanje na svom maternjem jeziku, nego i druga prava, i nikad takva prava nisu uskraćivana niti na bilo koji način onemogućavana.

Pozivamo ustanove hrvatske manjine u Republici Srbiji sa sedištem u Subotici, Hrvatsko nacionalno vijeće i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, da se oglase ovim povodom i da svojim uticajem, u cilju zaštite ljudskih i manjinskih prava, jačanja međunacionalne tolerancije i pomirenja, traže promenu donete odluke lokalnih vlasti u Vukovaru.

Izvor: Savez bačkih Bunjevaca (SBB)
Postavljeno pre 8 godina i 8 meseci
Komentara: 34
Pregleda: 6306
Povezane teme

bunjevci

savez bačkih bunjevaca

sbb

hrvatska zajednica

ćirilica

bunjevačka nacionalna manjina

hrvatska nacionalna manjina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.