Komentara: 30
Pregleda: 4030

SBB: Manjine ne treba da imaju zagarantovanog prestavnika u nacionalnom parlamentu

31.03.2014. u 15:36h
Izvor: Savez bačkih Bunjevaca (SBB)
Saopštenje Saveza bačkih Bunjevaca koje je potpisao njegov presednik Mirko Bajić prenosimo u celosti.
SBB: Manjine ne treba da imaju zagarantovanog prestavnika u nacionalnom parlamentu

Zahtev Demokratskog Saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), da se predstavnicima nacionalnih manjina omogući garantovan mandat u Skupštini, je besmislen. To bi značilo da pojedinac, samo zato što je na primer Hrvat, dobije mandat poslanika, a da nema podršku nikoga osim možda svoje uže rodbine. Ona politička stranka nacionalne manjine, koja nema podršku birača (poput DSHV na poslednjim izborima) i ne treba da je zastupljena u Skupštini.

Savez bačkih Bunjevaca podržava princip “prirodnog praga”, koji je u Zakonu omogućen za političke stranke nacionalnih manjina, na bazi takozvane pozitivne diskriminacije.

Problem je u tome što stranke brojčano malih nacionalnih manjina ne mogu da ispune uslov o 10.000 overenih potpisa i samim tim su onemogućene da uopšte samostalno izlaze na izbore.

Savez bačkih Bunjevaca podneće Kancelariji za ljudska i manjinska prava i Skupštini Republike Srbije, zahtev da se promeni izborni zakon u delu kojem se zahteva broj overenih potpisa za kandidaturu, kako bi se omogućilo da stranke manjina učestvuju na izborima samostalno, a mandate će osvojiti onaj ko dobije glasove svojih birača.

// Kraj saopštenja

Izvor: Savez bačkih Bunjevaca (SBB)
Postavljeno pre 9 godina i 11 meseci
Komentara: 30
Pregleda: 4030
Povezane teme

mirko bajić

savez bačkih bunjevaca

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.