• Pregleda: 7289

SBB: Hrvati pokušavaju da sprovedu asimilaciju Bunjevaca

Saopštenje Saveza bačkih Bunjevaca koje je potpisao njegov predsednik Mirko Bajić prenosimo u celosti.
SBB: Hrvati pokušavaju da sprovedu asimilaciju Bunjevaca

Postupak visokih funkcionera DSHV i hrvatske zajednice u Subotici, koji su stavljanjem flora šahovnice oko rukava iskazivali da su navodno diskriminisani jer im nije data Velika većnica Gradske kuće, nego druga adekvatna sala za svoje aktivnosti, je u stvari vrhunski izraz licemerja.

Taj skup je u stvari jedan u nizu kojim predstavnici hrvatske zajednice u Subotici otvoreno sprovode akte asimilacije građana pripadnika bunjevačke nacionalne manjine u Republici Srbiji u Hrvate.

Skupljajući „kvazi naučnike“ koji svojim „naučnim radovima“ određuju ko kako mora da se izjašnjava, u stvari se vrši ugrožavanje prava na nacionalno osećanje, diskriminišu, vređaju i omalovažavaju  na nacionalnoj osnovi, oni  građani  koji se izjašnjavaju kao Bunjevci. Bunjevci su se identifikovali kao nacionalna manjina u Republici Srbiji, kao i sve druge nacionalne zajednice, pa i Hrvati, jer imaju konstituisan Nacionalni savet i druge institucije u skladu sa ustavom i zakonom.

Vrhunac tog licemerja je u činjenici da se ove aktivnosti finansiraju iz budžeta Republike Srbije, odnosno Autonomne pokrajine Vojvodine, putem Zavoda za kulturu Hrvata u Vojvodini.

// kraj saopštenja

Izvor: Savez bačkih Bunjevaca (SBB)

povezane teme

60
Mokes Odgovori
Hrvati protiv čika Brke!!! Hahaha!!!
Alvatna Odgovori
Ma daj, ko finasira tvoje aktivnosti i promocije.
Dragan Odgovori
Suplja prica po 20 put...
istina Odgovori
Bravo Bajiću!
Sigurno ne bi bilo problema da Hrvati vode brigu o Hrvatima a Bunjevci o Bunjevcima(što Bunjevci i rade), a ne kao do sada da Hrvati konstantno vše asimililaciju prema Bunjevcima!
Prošetajte malo vi iz vašeg hr. vijeća do Zemuna ili Srema ima tamo hrvata o kojima nevodite računa, a ostavite vi Bunjevce na miru!
Stipan Odgovori
To nece moci ove noci i nikad! Ko je bunjevac taj je bunjevac i tacka.
Nikad hrvat mozda srbin uvek bunjevac! Podrska mirku!
bona fide Odgovori
Ostanite svoki na svome kao i do sada. Puno sreceu radu.
Milan024 Odgovori
To g-dine Bajicu, svaka Vam čast !!!
Grunff Odgovori
Mirko Bajić po običaju iznosi konstrukcije i lupa gluposti. Da ne bi bilo zabune ovo je napisao Darko Sarić Lukendić predsjednik IO HNV.
Hrvat Odgovori
Sramota me je onoga šta Bačić i Žigmanov rade u moje ime
mozda se neko i slozi Odgovori
To što rade Kuntić, Bačić, Žigmanov, Sarić-Lukendić i ostali da nije smešno, bilo bi žalosno.Godinama su u vlasti, godinama kukaju i nikada njim nije dobro.Kuknjava je način na koji oni žive,hrane se kuknjavom, obmanjuju javnost i krivotvore istoriju, pardon, historiju, da ne kažem povjest.
Mrki Odgovori
Ne dajte se bunjevci !
bunjevac Odgovori
Ovaj Mirko Bajić večito traži nama bunjevcima neprijatelja. Stalno bi se svađao sa nekim i stvara nekakvu klimu da smo ugroženi. Molim te Mirko nemoj više da braniš nas Bunjervce. Mi znamo kosmo i štasmo. Nažalost tvoji istomišljenici koji su govorili gde su Srbi ugroženi, tamo više nema Srba ili ih ima jako malo. Molim te još jednom nemoj više baniti nas Bunjevce.
Alvatna Odgovori
Mirko cim zine progovori stinu, zavisno od polticke klime.
Salašar Odgovori
Samo da se neradi i prominiću 57 partija, ako triba prominiću još koju sve u ime naroda a mene tu nigdi nema ,vidijo čovik da je politika naj bolji kruv.
DOT Odgovori
Totalan apsurd svadja nas sa bracom ..................naravno kada su njemu drugi veca braca od Hrvata ..................covek kao da je pao sa marsa .........zalosno.........
karlo Odgovori
G. Bajić namerno manipuliše sledom događanja kada kaže: "Bunjevci su se identifikovali kao nacionalna manjina u Republici Srbiji, kao i sve druge nacionalne zajednice, pa i Hrvati, jer imaju konstituisan Nacionalni savet i druge institucije u skladu sa ustavom i zakonom." Nisu Bunjevci konstatatovani zbog toga što imaju institucije, nego imaju institucije jer su konstatovani političkom voljom srpske elite, kojoj ne odgovara velika i složna hrvatska manjina. Takve manipulacije su očekujuće od strane ovoga čoveka koji živi od bavljenja sumnjivim politikantstvom već decenijama.
cule Odgovori
ZASTO JE POTREBNA ASIMILACIJAnekoga ko je iste krvi???
Bunjevci su jedna od najbrojnijih grana hrvatskog naroda čija je kolijevka zapadna Hercegovina i kontinentalna Dalmacija, odakle su se u kasnijim vremenima naselili na području Velebita, dijelovima Like i Gorskog kotara (Lič) i kasnije po Vojvodini, odnosno po Podunavlju i Potisju. -Život ranih Bunjevaca u područjima Zagore, Ravnih Kotara, na područjima Dinare, Promine i Svilaje, nije bio lagan. Živjeli su od stočarstva, po kamenim kućama poznatim kao "bunje" (jedn. bunja). Ove nastambe od suhozida sačuvale su se sve do danas i najvjerojatnije su dale Bunjevcima svoje ime. Ime ovim Hrvatima - bunjevci su dali sami Mlečani zbog načina življenja ovog djela hrvatskog naroda. Od talijanskih riječi: bugna koja znači kamen tesanik i bugno košnica - kuća s mnogo stanova ili prostorija.[1]

Bunjevci su plemenita grana hrvatskog naroda koja se, tijekom i poslije kršćansko-turskih ratova u našim krajevima, naseljavala na širokim, uglavnom opustjelim, područjima središnje i sjeverne Dalmacije, Like i Hrvatskoga Primorja, te sjeverne Bačke. Pripadnici su Rimokatoličke crkve, a govore štokavsko-ikavskim dijalektom. Bunjevci su se doselili u te krajeve iz Dalmacije odnosno nekadašnjeg Hercegovačkog sandžaka, to jest zaleđa Zadra i susjedne Hercegovine.

Bunjevaca najviše ima u velebitskom području i sjevernoj Bačkoj, te u Lici i istočnoj Slavoniji i zapadnom Srijemu.

Najveći bunjevački grad u Bačkoj je Subotica. Osim u subotičkoj ima ih i u somborskoj općini, te u mađarskom gradu Baji i okolici. Nekada je Segedin bio bunjevački grad (pretpostavlja se da su se Bunjevci pomađarili tijekom 18., 19. i 20. stoljeća). Ostala mjesta u kojima žive bački Bunjevci jesu Tavankut, Stari i Novi Žednik, Đurđin, Bajmok i druga.

Najviše podataka o Bunjevcima može se pročitati u radovima Ante Sekulića, Rikarda Pavelića i drugih.

Bunjevačka "himna" je Kolo igra [2] . To je preljska pjesma Nikole Kujundžića koji ju je napisao za Veliko bunjevačko prelo 1879. u Subotici.

Srbijanska (ranije jugoslavenska) statistika ih tretira kao posebnu etničku skupinu.[3]

Sadržaj [sakrij]
1 Povijest
1.1 Seoba Bunjevaca u Lič
1.2 Druga seoba u Lič
1.3 Treća seoba
1.4 Seoba Bunjevaca u Bačku
1.5 Hrvatski narodni preporod
2 Nacionalna pripadnost
2.1 Mediji
2.2 Zloporabe
2.3 Poznati Bunjevci o sebi
3 Kultura
3.1 Jezik
3.2 Plemena
3.3 Rani običaji
3.4 Glavna naselja Bunjevaca
3.5 Legenda o Krivom Putu
4 Literatura
5 Izvori
6 Vanjske poveznice
§Povijest
Područje koje su nastanjivali u 16. stoljeću (tada
stormwatch Odgovori
Ovaj Chika je dosao bracu da zavadi, pazite ga se braco!
nightraider Odgovori
verovati coveku koji je je prmenio 17 stranaka,[*...*]
Masni Odgovori
Baco je malo fajin izvrnio stvari.On je subaticka dvorska luda Beograda.
Bajmok Odgovori
hahahahahah...
Al se javljaju prodane duše!Tako je Mirko,pravo u centar i ne obaziri se na ove isfrustrinane komentatore koji su se prodali hrvatima za jedno letovanje, a do juče su svi bili Bunjevci!
Veliki pozdrav Mirko i nastavi da radiš u ime bunjevačko!A prodani,mogu da ......!
Lalo Odgovori
Odakle ti Hrvatski pasos??? Sram te bilo !!!!!!!!
ajc sad.. Odgovori
Rođen sam i oma su mi dali da sam Hrvat, kaki Bunjevac. E sad i kaki Hrvat? Pa Hrvati nevolidu ni sami sebe kamoli nas koji smo tu. Ko je ikada dobijo pomoć od Hrvata al i od Bunjevaca? I ko je u Bunjevačkom nacijonalnom savezu, tamo su ljudi koji bolje da ćutu jel rič neznadu redovno izgovorit na našem Bunjevačkom. Hrvati su podilili pomoć gazdama uz pomoć popova, dok se oni tupani koji se pristavljaju ku Bunjevci vežu za Srpski kulturni centar, nije nevolja al nisu ni Srbi. Po pravilu smo Hrvati i tu diskusije nema, to zna svako a kašće Vam to i gospđa čiji sin je nažalost bijo u HOSANI,al ona kobajage tira da Bunjevci nisu Hrvati, dok joj je najdraži gost Marinko Stantić. Znamo mi da Vam zasad nemožmo ništa, al jevo da Vam kogod od nas napiše tek toliko da vidite da nismo luckasti ako smo siroti, materijalno a ne ko Vi u glavu POLITIČARI.
bunjevac Odgovori
@Hrvat@ - živ ti meni bi zdrav bio. Izgleda da smo ti i ja braća.
Vidi! - tebi se nesviđa šta divanidu Bačić i Žigmanov, a meni se nesviđa koje gluposti divani Mirko Bajić.
Baš zato, još jednom živ ti meni i zdrav bio i nedaj da nas posvađa Mirko Bajić. Ti i dalje budi Hrvat, a ja ću Bunjevac, iako mislim da smo braća.
Gaga Odgovori
@karlo
Bunjevci nisu bunjevci zato što imaje institucije a još manje, kako kažeš, "jer su konstatovani političkom voljom srpske elite, kojoj ne odgovara velika i složna hrvatska manjina", nego su bunjevci zato bunjevci jer imaje bunjevačku nacionalnu svest, jer su rođeni kao bunjevci i jer su im baće i dide bunjevci, i nećemo biti ništa drugo taman vi dubili na trpavicama. A da nije slučajno stalno podgrevanje takozvanog "bunjevačko-hrvatskog" pitanja instruisano iz zagrebačke kuhinje sa ciljem da se stvori pandan srpskom pitanju u susedstvu i bar za malo skine fokus sa tih pitanja (ćirilične table i slično...)
sub Odgovori
S jedne strane ti,s druge strane tata i sin...Zarad prokletog novca uspeli ste zajednickim snagama unistiti prakticno sve sto je Hrvatsko u Subotici!!!
fifi Odgovori
Koliko je meni poznato Hrvati su poreklom iz Irana.. Ne znam cemu podele na Dalmatinske Hrvate, Bunjevacke Hrvate, Backe Hrvate, Sremske Hrvate, Bajmocke i Djurdjinske Hrvate (Hrvate iz ovog ili onog sela??)????
cule Odgovori
evo i politicki razlozi posle mog istorijskog objasnjenja hrvatskog porekla bunjevaca

http://bit.ly/1NlvYzf
boa Odgovori
"Lalo"

Odakle mu kroatski pasoš?????

Pa 90-tih bukvalno gurali svima u džep, besplatno! Par puta se zeznuli pa gurali i crncima što su igrali u Spartaku.
Kasnije bilo da se kupi za 50 marki, još malo kasnije za nekih 100 marki.
Bilo zanimljivo a ponekima i korisno imati još jednu malu svesku za pečate.
Svi znamo priču o kroatskim pasošima u Subotici, jedino se ti praviš englez :)

Kasnije su hteli da povećaju cenu, ali braća Mađari počeli da dele džaba, pa im propo biznis haha


Pa ipak mi Bunjevci nikad nećemo zaboraviti niti preći na ovu stranu:

https://www.youtube.com/watch?v=8JwUgPCgr7Y
Masni Odgovori
Bajicu,cuvaj se sinjske(Kolindine) ruke.Zdravo daleko dovaca a oni sto su nosili stafetu u tvojoj maticnoj drzavi upravo padaju s vlasti jel su i tamo tusta "naorali" ko i ti ode,a ni Srbija te nece zastititi cim joj ne budes potreban,stavise otrest ce te ko drek s opanaka kako se to inace radi sa slugama za prljave poslove.Zdravo jeftino si prodo kozu ako vec obraza nemas!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.