Komentara: 0
Pregleda: 3468

Savremena galerija Subotica proslavlja 54 godine od osnivanja

27.04.2016. u 15:51h
Izvor: Subotica.com
Savremena galerija Subotica 28. aprila, u četvrtak, proslavlja 54 godine od osnivanja i početka rada. Tim povodom biće upriličeno zatvaranje izložbe Iz porodičnog albuma Marije Dragojlović koje će se odvijati u formi razgovora sa Palom Molnarom Međerijem, subotičkim fotografom.
Savremena galerija Subotica proslavlja 54 godine od osnivanja

Savremena galerija Subotica osnovana je 28. aprila 1962. godine kao Galerija „Likovni susret”. Njeno osnivanje bilo je plod sistemske kulturne politike koja je tih godina težila što širem približavanju umetnosti građanima i institucionalnom utemeljenju kulture, te su tako u toj deceniji formirane brojne ustanove i manifestacije koje su se bavile vizuelnom umetnošću. 

Prilikom osnivanja, Galerija je dobila zadatak da „organizuje javno izlaganje umetničkih dela iz oblasti slikarstva, grafike, skulpture i drugih oblika savremene jugoslovenske likovne umetnosti” i da „organizuje predavanja, razgovore sa umetnicima i likovnim kritičarima, kao i druge oblike popularizacije umetničkog stvaralaštva”. Ovim zadacima dodat je još jedan: formiranje stalne kolekcije savremene vizuelne umetnosti.

Tokom protekle 54 godine, Galerija je ispunjavala zadatke koji su joj povereni u skladu sa prilikama u kojima se nalazilo društvo unutar kojeg je delovala: šezdesetih je umetnički život u gradu i zemlji oživljavao, sedamdesete su još uvek bile godine poleta i entuzijazma, osamdesete godine novih umetničkih pokreta i začetaka drugačijih kustoskih praksi, devedesete veoma teške i obeležene nestašicom svega (od sredstava za produkciju i otkup radova do ideja), dvehiljadite su bile godine obnavljanja saradnje sa srodnim ustanovama, a poslednja decenija je donela više slobode u prikazivanju recentnih umetničkih praksi i novih umetničkih imena.

Savremena galerija Subotica proslavlja 54 godine od osnivanja

Tokom 54 godine rada, Galerija je priredila više stotina izložbi, kolekcionisala 1463 umetnička rada za svoje zbirke, komunicirala vrednosti savremene umetnosti svojoj publici i bila tačka promišljanja i preispitivanja fenomena savremene umetnosti.

Njen rad obeležili su pojedinci koji su svoje znanje, veštine i veliki deo života posvetili Galeriji: njen prvi direktor i osnivač Imre Dević (Imre Dévics), njen stalni saradnik i kustos nekih od najznačajnijih izložbi Bela Duranci, kao i dugogodišnji direktori Gabor Silađi (Gábor Szilágyi) i Olga Šram.

Ove godine Savremena galerija Subotica će dan osnivanja Galerije obeležiti razgovorom sa Palom Molnarom Međerijem, subotičkim fotografom, koji će publici govoriti o fotografisanju Subotičana šezdesetih godina prošlog veka.

Ovim razgovorom takođe se zvanično zatvara izložba beogradske slikarke Marije Dragojlović Iz porodičnog albuma.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3468
Povezane teme

savremena galerija subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.