Komentara: 24
Pregleda: 4970
Foto

Sastanak ministara odbrane Srbije i Mađarske održan u Subotici

19.08.2017. u 22:20h
Izvor: Subotica.com
U Gradskoj kući u Subotici danas je održan prvi zvanični susret ministara odbrane Srbije i Mađarske Aleksandra Vulina i Ištvana Šimičkog.
Sastanak ministara odbrane Srbije i Mađarske održan u Subotici

Ministri su razgovarali o vojnoj saradnji dve susedne zemlje, o zajedničkoj borbi u sprečavanju terorizma i ilegalnih migracija, a potom i najavili zajedničku vojnu vežbu, koja treba da se održi u septembru. Posle zvaničnog sastanka ministri su jedna drugom darovali prigodne poklone.

- Složili smo se i dogovorili da moramo što više sarađivati kako bi obezbedili bezbednost naših građana. Pojačaćemo razmenu informacija da bi bili što efikasniji u borbi protiv ilegalne migracije i terorizma – istakao je Ištvan Šimičko. - Naša Vojna akademija je partner srpskoj strani i zahvalan sam na mogućnosti da mađarski vojnici učestvuju na obuci i pripremama u Srbiji. Ponudio sam obuku srpskih oficira u našem Centru za obuku pri Generalštabu mađarske vojske i dogovorili smo redovne sastanke naših komandanata generalštabova i obaveštajnih službi.

Po njegovim rečima mađarska nacionalna manjina u Srbiji i srpska manjina u Mađarskoj su zajednički imenitelji koji jačaju saradnju dve zemlje.

Sastanak ministara odbrane Srbije i Mađarske održan u Subotici

Srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin podsetio je da odnosi srpskog i mađarskog naroda dugo kroz istoriju nisu bili na ovako visokom nivou kao što su sada, kao i da lični odnos predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Mađarske Viktora Orbana značajno doprinosi dobrom odnosu vlada dve zemlje.

- Naše vojske imaju izuzetnu saradnju, kao i obaveštajne službe kada su u pitanju ilegalne migracije i borba protiv terorizma. Srbija je veoma odgovorna zemlja i teret migrantske krize ne prebacuje na druge, a borba protiv terorizma je za nas prioritet i sasvim je svejedno da li teroristi prete Srbiji ili nekoj drugoj zemlji – poručio je Vulin. - Zahvalio sam se Vladi Mađarske što su njeni vojnici u velikom broju, njih 373, i dalje prisutni u sastavu KFOR-a na Kosovu i Metohiji i preneo naš politički stav da je za nas neprihvatljivo ukidanje Umnika. Nadamo se da će Mađarska podržati naš stav da Kosovo nema mesta u Unesku i Interpolu.

Vulin se zahvalio Vladi Mađarske i na zajedničkom nastupu kada se u pitanju mirovne misije

- Naša saradnja u oblasti vojnog obrazovanja i obuka će nastaviti da raste i siguran sam da će naši narodi imati osećaj dobrih suseda i dobre saradnje. Ponosni smo na mađarsku manjinu u Srbiji kako se ona razvija, i koliko voli svoju zemlju  i mi na najvišem mogućem nivou vodimo računa o njihovim pravima – naglasio je ministar  Vulin.

Izvor: Subotica.com
Sastanak ministara odbrane Srbije i Mađarske Sastanak ministara odbrane Srbije i Mađarske Sastanak ministara odbrane Srbije i Mađarske Sastanak ministara odbrane Srbije i Mađarske Sastanak ministara odbrane Srbije i Mađarske Sastanak ministara odbrane Srbije i Mađarske Sastanak ministara odbrane Srbije i Mađarske Sastanak ministara odbrane Srbije i Mađarske
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 8 meseci
Komentara: 24
Pregleda: 4970
Povezane teme

aleksandar vulin

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.