Komentara: 7
Pregleda: 4376

Saradnja subotičke Bolnice, Doma zdravlja i Instituita za kardiovaskularne bolesti Vojvodine

07.06.2012. u 17:58h
Izvor: RTV Yueco
U Opštoj bolnici Subotica potpisan je trojni ugovor o saradnji između Opšte bolnice Subotica, Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine i Doma zdravlja Subotica. Ova saradnja omogućiće efikasnije lečenje bolesnika sa koji su doživeli infarkt miokarda.
Saradnja subotičke Bolnice, Doma zdravlja i Instituita za kardiovaskularne bolesti Vojvodine

Na inicijativu Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju, a uz posebno zalaganje dr Atile Čengerija je ostvaren ovaj projekat saradnje  između subotičke Bolnice, Doma zdravlja i Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici. Ova saradnja će omogućiti brz i savremen pristup u lečenju pacijenata sa akutnim srčanim infarktom u Severno-Bačkom okrugu.
 
Do sada je lečenje akutnog srčanog infarkta lečeno tako što je pacijent priman u bolnicu gde mu je otvaran krvni sud pomoću lekova, zatim je dokumentacija slata u Kamenicu, a onda je pacijent bio otpreman u Kamenicu gde mu je stavljan STENT. Sada se preskače put lečenja lekovima i pacijent se direktno šalje za Kamenicu gde mu se odmah stavlja STENT. Na taj način se štedi vreme da ne umre deo srčanog mišića.
 
Osnovni cilj saradnje ove tri insitucije je efikasniji tretman stanovnika Subotice obolelih od akutnog infarkta miokarda, po najsevremnijem modelu koji se u Evropi već primenjuje.
 
Potpisivanje trojnog ugovora između ove tri institucije predstavlja saradnju primarne, sekundarne i tercijarne zaštite.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 9 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 4376
Povezane teme

subotička bolnica

bolnica

opšta bolnica

dom zdravlja subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.