• Pregleda: 4624

Saradnja Grada sa nevladinim organizacijama i udruženjima koja se bave mladima

Opšta ocena predstavnika nevladinih organizacija i udruženja koja se bave mladima u našem gradu, koji su prisustvovali radnom sastanku u Plavoj sali Gradske kuće sa članom Gradskog veća zaduženim za omladinu i turizam, jeste da je saradnja sa Gradom u ovoj oblasti na zadovoljavajućem nivou.
Saradnja Grada sa nevladinim organizacijama i udruženjima koja se bave mladima

Član Gradskog veća zadužen za omladinu i turizam Vjekoslav Ostrogonac istakao je da je u proteklih godinu dana revidiran Lokalni akcioni plan, a u toku je i realizacija prvih projekata čija je vrednost 2 miliona dinara. Postavljen je i prvi Koordinator Kancelarije za mlade, a predstoji osnivanje Saveta za mlade koji će koordinisati rad Kancelarije.

Radnom sastanku u Gradskoj kući prisustvovali su predstavnici nevladinih organizacija i udruženja koja se bave mladima. Jedna od organizacija kojoj je odobren omladinski projekat je i Udruženje „Olovka piše srcem“ koja realizuje projekat „Budi volonter“. Ovaj projekat namenjen je učenicima srednjih škola sa terotorije Subotice, a planirano je da se radioničarski deo održi tokom avgusta. Đenđi Arančić Danča, predstavnica Udruženja ističe da je zadovoljna saradnjom sa Gradskim većem za omladinu i da je u proteklih godinu dana u našem ghradu urađeno više za mlade nego u prethodnih nekoliko godina.

Član GV zadužen za omladinu i turizam Vjekoslav Ostrogonac istakao je da je cilj sastanka bio  sumiranje saradnje sa nevladinim organizacijama i udruženjima koji se bave mladima u proteklih godinu dana, predstavljanje onoga što je urađeno, ali i prikupljanje predloga i sugestija  kako bi se  saradnja Grada i ovih organizacija unapredila. Tokom prethodnih godinu dana je revidiran Lokalni akcioni plan, u toku je realizacija prvih projekata namenjenih mladima u vrednosti od 2 miliona dinara, a pre toga je rebalansom budžeta bio odvojen milion za projekte iz omladinskog sektora. Postavljen je i prvi koordinator Kancelarije za mlade.

Član GV zadužen za oblast omladine i turizma istakao je kako je u proteklih godinu dana prepoznat problem nedostatka sadržaja za mlade u ruralnim sredinama , te će jedan od fokusa Kancelarije za mlade u narednom periodu biti obezbeđivanje sadržaja za omladince u ovim sredinama.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Jasmina Peić

povezane teme

20
Stan'te dico Odgovori
Stan'te dico

A di nam je barbika?
Muzikalan Odgovori
Konačno da neko predstavi šta je ZAISTA urađeno u roku od godinu dana! Sve čestitke mladima i pohvale gosp. Ostrogoncu što je svoj posao radio ispravno,pa sad ima rezultate! Samo napred.
Marijana Odgovori
Sjajno... konačno neko ko razume potrebe mladih. Učestvovala sam u nekoliko obuka koje je sprovodila Kanc. za mlade i sa svake sam otišla puna korisnih informacija. Podržavam u potpunosti rad ovog resora, jer otkad konačno više onaj Simović ne brine o nama mladima, mi imamo kvalitetan sadržaj i ljude kojima uvek možemo da se obratimo. Velika pohvala i samo napred, još mnogo toga trebamo da radimo!
tja Odgovori
Tuga koji likovi
strsljen Odgovori
Ko,sta ?
Sumljivo lice,u sve sumnjam.
ledenjak Odgovori
Bolje bi bilo da malo više stipendirate srednjoškolce Ima medju njima zlatne i pamentne dece koji zbog loše materijalne situacije mogu samo sanjati fakultete Mnogi od njih baš upravo zbog date situacije imaju lošije ocene a time se trebaju pozabaviti pedagoške i psihološke službe , već odmah na početku školovanja Zna se kako se to radi , e sad druga stvar što kod nas te službe boli uvo za učenike Valjda jedino koliko sam ja upoznat je na visini zadatka pedagog u školi gde su deca ometena u razvoju dok ostali ili samo prave buku ili se bave politikom ko jedan direktor srednje koji je po struci psiholog
Sve u svemu po mom mišljenju vi se nebavite dovoljno mladima ili se bavite na pogrešan način.
Onog momenta kada njih budete pitali šta ih tišti , boli i šta bi želeli od života , pomaknućete se sa mrtve tačke Naravno to je veliki posao u koji trebaju da budu uključene razne strukture koje su lenje , nestručne , polustručne da nekažem korumpirane Sve u svemu jedno veliko bljak za sve njih .
borut Odgovori
A na sta je ili na sta ce biti troseno tih 2.000.000,00 dinara !?!?
mali Odgovori
sve omladinci i omladinke po godinama lepo je videti na slikama kako ovako mlade nade pokusavaju da izvuku apaticnu suboticu iz krize ,a taj zvuk sto se cuje da skripi u pozadini jer to zvuk pumpe ? ,imao jezivi osecj da se u pozadini cuje zvuk pumpe koja ispumpava gradski buzet
Sociolog Odgovori
Mali-----zaista ispumpava se budzet??Jer si ti mozda malo zut??Te pare su nista, naspram realnih potreba, to je crkavica.Da si bolje upoznat sa radom KZM znao bi da su sprovedeni mnogi projekti koji se ticu zaposljavanja mladih, potrebe dece ometene u razvoju, obrazovanje, itd....Dejana radi idlicno svoj posa,o pre svega jer nije politicka licnost i sve pare iz budzeta idu nevladinim o rganizacijama koje nisu vlasnistvo politickih stranaka.Malo se raspitajte o cinjenicama pre nego sto krenete da prosipate pamet.Pravi zvuk pumpe ce se cuti kod pozorista i akva parka na Palicu....
mali Odgovori
pitanje za sociologa ,molio bih da navedete broj mladih zaposlenih i duzinu rada ,koju su doneli projekti za koje je grad dao pare
muki Odgovori
a sta se tu konkretno cini za omladinu,ako nisam previse radoznao?
Milica Odgovori
Postavljen je i prvi Koordinator Kancelarije za mlade, a predstoji osnivanje Saveta za mlade koji će koordinisati rad Kancelarije.

Jel moguće? A kada će biti osnovano odeljenje koje bi koordinisalo rad Saveta?
caki Odgovori
Stvarno nema barbike. Ona garant negde trazi pecat. A mozda su je i sakrili od fotografa, ko zna.
Nek se malo Kent slika za novine
Delirium Odgovori
@Stan'te dico hahahahahaha koji si kralj.
G-din Ostrogonac - mladi turista u gradskoj kući,
priča priče ljudima kako on nešto čini za mlade i turizam u ovom gradu
a na gradskom veću glasa suprotno od onoga što priča,
konkretno, kad je bila priča o skraćenju radnog vremena ug. objekata,
dotični je pričao po gradu kako to nema smisla,
kako je on njima na gradskom veću rekao da je to neprihvatljivo itd.
a kad je bilo glasanje dotični je digao ruku i glasao za skraćenje radnog vremena.
Taj dotični g-din je licemer, koji misli da može da maže ljude
i da se ne zna ko šta radi u ovom gradu,
mali je ovo grad.
uvek u pravu Odgovori
Nemam poverenja u zvanične institucije i vladu RS a pogotovo u nevladine organizacije.Treba ih kao u Rusiji zabraniti za početak na bar 5 godina pa videti rezultate.Neće biti ni bolje ni gore ni sa njima ni bez njih.Da li primećujete da ih je,kao i raznih agencija i partija sve više a narodu je sve teže iz dana u dan.Zato ih treba stopirati ili zabraniti sve ,kakva demokratija i ostale priče!
kristina Odgovori
Gospoda koja sede u gradskoj kuci..i pisu negativne komentare...treba da vas je sramota...ali sta je taj pojam za vas pojedince koji ste placeni za to...
kojot Odgovori
Delirijum..znamo ko si i znamo ciji si...veruj mi,ne prilici tvojim godinama...budi covek...al za vas sta je to?!!
Vojvodjanka Odgovori
Rezultati rada resora za omladinu i turizam i Mreze omladisnkih i organizacija za malde za period avgust 2012. - avgust 2013. :

1.Rebalanskom budzeta izdvojeno 1 milion dinara za projekte iz oblasti omladinskog sektora (projekte dobilo oko 12 organizacija) - odbijeni samo oni koji nisu predali urednu konkursnu dokumentaciju

2.Revidiran Lokalni akcioni plan za mlade iz 2009. i izdvojena sredstva za realizaciju projekata istog u visini od 3 miliona dinara

3.Izdvojena sredstva za funkcionisanje LKZM u visini od 2 miliona dinara (obelezavanje Dana mladih, Dana volonetera, finansiranje mini akcija mladih, opremanje 1 plata za koordinatora)
Imenovana privremena koordinatorka LKZM

4.Dopunjen Statut Grada u kojem se grad obavezuje da ce voditi kontinuiranu brigu o mladima tj. osnivati i podrzavati institucije koje se njima bave

5.Raspisan konkurs za projekte iz oblasti LAP-a za mlade u vrednosti od 2 miliona dinara.Odobren 21 projekat,odbijeno nekoliko - prijavila se pravna lica koja nemaju osnova da apliciraju.Realizovano oko pola projekata - rezultati...povecan nivo aktivizma kod mladih.

6.Rezultati rada KZM - edulacije mladih za pisanje projekata,volonteriznu skola roditeljstva, promocija bavljenja rekreativnim sportom (aka aerobik, joga), volontiranje na Summer Trip festivalu, Danu Evrope, Danu mladih, oslikavanje tzv fasada oko pozorista ucesce mladih u omladinskoj razmeni u Spaniji, umrezavanje ucenickih paralamenata ...pa onda neke stvarno sitne stvari koje niko nije radio do sada kao sto su npr...prosledjivanje informacija o odrzavanju radionica,seminara,kampova za mlade svim organizacijama koje se bave mladima a i mladim pojedincima (to je samo ono sto znam...dopunite me...).

7.Verovatnoima toga jos ali nemam vremena da se posvetim ozbiljnijoj analizi svega onoga sto se moze nazvati rezultat, pomak, promena svesti....

PREOSTAJE :

1.Odabir koordinatora za mlade na mandat od minimum 3 godine (konkurs raspisan - prijavilo se 6 kandidata)

2.Osnivanje Saveta za mlade - tela koje ce da kreira i prati realizaciju LAP-a

3.Izrada LAP-a za 2014. - 2017. godinu (izdvajanje sredstava iz rebalansa budzeta za realizaciju istog)

E onda smo sve stavili na dobre temelje i mozemo dalje....ka otvaranju omladinskog centra, omladinskih klubova, volonterskih centara....

Malo li je sve ovo za godinu dana?Za godinu dana mandata ovog sektora za omladinu (sa nebitno kojim clanom gradskog veca iz nebitno koje stranke ) iz oblasti rada sa mladaima postignuto je mnogo vise nego u zadnjih 4 godine.Setimo se da su do sada gotovo svi finansirani projekti i programi vezani za mlade bili usmereni iskljucivo na one mlade koji su bili zaiteresovani da se angazuju u aktivnostima iz oblasti kulture,stvaralastva i sporta (i to profesionalnog).
mali Odgovori
8 miliona koliko je to krompira kupusa i pasulja koji ce mladi volonteri odneti u narodne kuhinje da nasi stari i socijalno loseg stanja gradjani imaju bar jedan pristojan obrok ? ,ili su projekti o ispravljanju kosmickih krivina ?
caki Odgovori
Naravno da je nebitno iz koje stranke kad Josipa i Ostrogonac menjaju stranke ko carape
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.