• Pregleda: 3024

Saopštenje SVM povodom učešća u Pokrajinskoj vlasti

Saopštenje Saveza vojvođanskih Mađara prenosimo u celosti.
Saopštenje SVM povodom učešća u Pokrajinskoj vlasti

Predsedništvo Saveza vojvođanskih Mađara je na sednici održanoj 5. marta razmotrilo nastalu kriznu situaciju u većinskoj vojvođanskoj koaliciji, kao i napore koje su preduzete u dosadašnja dva kruga trojnih pregovora u cilju prevazilaženja ove situacije.

Predsedništvo je prihvatilo i jednoglasno podržalo informaciju datu po ovom pitanju i pozitivnim ocenio napore pregovaračke delegacije SVM-a da se dâ podjednak značaj razlozima koji su doveli do ove krize, kao i načinu rešavanja nastalih posledica, jer nastali deficit poverenja se može razrešiti jedino na taj način da partije koje čine vladajuću većinu u pokrajini, ovaj iznuđeni dijalog iskoriste za stvaranje čiste situacije i da političkom partnerstvu vrate neophodan značaj koji je, očigledno, izgubljen u proteklom periodu.

Predsedništvo SVM je pozdravilo započeti proces rešavanja spornih pitanja, uz poseban naglasak na postojanje gesta izražene dobre volje svih učesnika po ovom pitanju, uz istovremenu ocenu da je nastala situacija u celini gledajući složena i zabrinjavajuća.

Predsedništvo SVM je usvojilo i zaključke vezane za stav stranke u daljem toku pregovora.

Prema ovom stavu budućnost Vojvodine je nezamisliva bez Saveza vojvođanskih Mađara, i kap manjinske stranke koja zastupa interese nacionalne zajednice mađara u Vojvodini, i kao jedne od regionalnih stranaka sa najznačajnijom podrškom birača. Zbog toga Predsedništvo ovlašćuje i obavezuje pregovaračku delegaciju stranke da u cilju ostvarivanja interesa mađara u Vojvodini, u nastavku pregovora, poverenje birača koja je izražena prema stranci na zadnjim izborima shvate kao obavezu i odgovornost, i da zbog principijelnih, moralnih ili političkih razloga ne odstupe od stečenih pozicija.

Povodom krize u vladajućoj većini u Vojvodini, pored navedenog, Predsednišvo je zauzelo stav i o demagoškim napadima koje se prvenstveno odnose na SVM, a tiču se pokušaja oživljavanja retorike govora o foteljama i baršunastim stolicama koja je označavala ideologiju prošlih vremena, uz jasnu poruku da SVM na svim političkim nivoima se zalaže i smatra naglašenim stavom svog programa zapošljavanje usklađenu sa nacionalnim sastavom stanovništva, i ujedno odbacuje retoriku koja sugeriše da mađarima pravo na ravnopravnost pri zapošljavanju pripada samo onda kada se radi, naprimer o prijemu na poslove portira.

Izvor: Savez vojvođanskih Mađara (SVM)

povezane teme

12
Vesko Odgovori
Vama je dobro na dve stolice i ucenjivati stare i nove koalicione partnere.
Always Ultra Odgovori
Zvuci kao saopstenja CK SK iz najboljih dana socrealizma. Potpuno odseceno od stvarnosti.
Da je u normalnoj zemlji 5% lose kao u nasoj nenormalnoj - ministri bi izvrsili harakiri.
Drugove komesare VMS i njima slicne nece ni glava blago zaboleti zbog toga.

Realno - i zasto bi ih bolela ? Ne poziva ih niko na odgovornost , a glasove masovno dobijaju !
Suboticanin Odgovori
Uvek bila i ostala stranka iz iznude i samo svoje koristi (trgovine), i treba da vas je sramota, dovodite u pitanje stabilnost Vojvodjanske vlade zarad vase direktorice koja je uradila to sto je uradila.

Ocistite sami svoje redove i lopove i manje cete imati problema.
Jole Odgovori
@Always: uze mi rec iz usta."Predsednistvo je prihvatilo i jednoglasno podrzalo informaciju...", prava komunjarska retorika. Nije ni cudo svi oni imaju diplome iz Kumrovca,samo se sada ne ponose time.
ante Odgovori
deficit poverenja ste postigli da ste dupelizci sns I ostalim politickim gamadima
ante Odgovori
ako ovako nastavite gubite birace
forest gamp Odgovori
Evo ja se javljam za posao Direct operativ hausman. Portir,vratar,pozdravljac (to je ono-
dobar dan kako ste). Pricam 3 ipo jezika sa tendencijom brzog napredovanja. To je skoro cetiri.
Vesko Odgovori
Cantarvirci vas jako vole do bola, posebno vaseg aktuelnog predsednika, sto ste im unistili poljop. zadrugu, isto kao sto svi suboticani vole bivseg vaseg presednika, sto je uspeo sve da rsproda
sto je vredelo i da se razrusi pozoriste. Najvise od sviju ce mo voliti vaseg uvazenog clana, naseg
aktuelnog presednika,sto nam je podigao najvece poreze u regionu,a za utehu nam kupio kasarnu.
ka Odgovori
O foteljama i baršunastim stolicama, vidi, vidi, ko to kaže. Izjave g. Pastora, članci iz štampe:
bez DP nema vlade u Vojvodini i Subotici - gradonačelnika u Bečeju disciplinska komisija SVM brisala iz članstva, jer je potpisala koalicioni sporazum sa SNS - ako sa glasa o isključenju SVM iz pokrajinske skupštine, onda SVM neće glasati za proračun pokrajine - ideološka bliskost SVM i SNS - digao ruke od Pajtića - Pajtićeva vlada radi sa četvertinom gasa - imaću odgovor ako odluče da izbace SVM - rekonstrukcija vlade je šminanje mrtvaca - ne pristajem na cenkanje - mi ne želimo destabilizaciju politiku pokrajine - politička retorika Čanka a i sam Čanak je prošlost - ovakve ostračenosti u Vojvodini nije bilo ni devetdesetih - voljan sam progovarati samo ako vrate Martu Takač na ranije radno mesto, direktorice Vojvodinašume. Ni ovu zadnju izjavu ne poštuje, jer sledi dogovor br1, br2 i treći, samo gde je tu narod
ante Odgovori
ni jedna politicka stranka nezasluzuje vise glasove gradjana jer ste lopovi prevaranti sve ste nam razprodali I unistil.ovo vazi za sve politicke stranke
ekrem iz malog bajmoka Odgovori
Dragi moji prijatelji ! Svako jutro ustajemo i vece lezemo sa bajkama koje nam serviraju razne mediske kuce ! Kako zavrse vesti tako i bajka prestaje i opet se sivilo , muka , siromastvo , beda nadvija nad nasom drzavom ! Odgovor ljudi iz vlasti je oni neki tamo su krivi , nema veze sto mi vec drugi mandat guramo ! BANKE U ZADNJE DVE GODINE OPLJCKASE NAROD DUSU NAM UZESE ! Plate smanjise pa i penzije toboz stedimo !? Ne stedimo ovaj narod PATI SRBIJA NASA BOLUJE ! NARODE MI MORAMO BITI DOKTOR I LEK ZA OVAKVO STANJE U DRZAVI ! BANKE SVE DA VRATE ONO STO SU OTELE NASEM NARODU ODMAH ! Da se penzije dignu tako i plate , da se zaustavi privatizacija i pokrene privreda ! Nemogu stranci da izrabljuju nase ljude a oni da ostvaruju ogroman profit ! A nakon toga da odu i ostave nam umornu i bolesnu decu ! RECI DOSTA PROBUDI SE, MI SMO UVEK BILI PONOSAN I ODLUCAN NAROD !
niko Odgovori
bilo bi lepo da vidimo jos nekog madjara na politickoj sceni sem pastora koji pustio korenje sa svojim sinom po raznim skupstinama u pokrajini i srbiji
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.