Komentara: 12
Pregleda: 3537

Saopštenje SVM povodom učešća u Pokrajinskoj vlasti

06.03.2015. u 16:10h
Izvor: Savez vojvođanskih Mađara (SVM)
Saopštenje Saveza vojvođanskih Mađara prenosimo u celosti.
Saopštenje SVM povodom učešća u Pokrajinskoj vlasti

Predsedništvo Saveza vojvođanskih Mađara je na sednici održanoj 5. marta razmotrilo nastalu kriznu situaciju u većinskoj vojvođanskoj koaliciji, kao i napore koje su preduzete u dosadašnja dva kruga trojnih pregovora u cilju prevazilaženja ove situacije.

Predsedništvo je prihvatilo i jednoglasno podržalo informaciju datu po ovom pitanju i pozitivnim ocenio napore pregovaračke delegacije SVM-a da se dâ podjednak značaj razlozima koji su doveli do ove krize, kao i načinu rešavanja nastalih posledica, jer nastali deficit poverenja se može razrešiti jedino na taj način da partije koje čine vladajuću većinu u pokrajini, ovaj iznuđeni dijalog iskoriste za stvaranje čiste situacije i da političkom partnerstvu vrate neophodan značaj koji je, očigledno, izgubljen u proteklom periodu.

Predsedništvo SVM je pozdravilo započeti proces rešavanja spornih pitanja, uz poseban naglasak na postojanje gesta izražene dobre volje svih učesnika po ovom pitanju, uz istovremenu ocenu da je nastala situacija u celini gledajući složena i zabrinjavajuća.

Predsedništvo SVM je usvojilo i zaključke vezane za stav stranke u daljem toku pregovora.

Prema ovom stavu budućnost Vojvodine je nezamisliva bez Saveza vojvođanskih Mađara, i kap manjinske stranke koja zastupa interese nacionalne zajednice mađara u Vojvodini, i kao jedne od regionalnih stranaka sa najznačajnijom podrškom birača. Zbog toga Predsedništvo ovlašćuje i obavezuje pregovaračku delegaciju stranke da u cilju ostvarivanja interesa mađara u Vojvodini, u nastavku pregovora, poverenje birača koja je izražena prema stranci na zadnjim izborima shvate kao obavezu i odgovornost, i da zbog principijelnih, moralnih ili političkih razloga ne odstupe od stečenih pozicija.

Povodom krize u vladajućoj većini u Vojvodini, pored navedenog, Predsednišvo je zauzelo stav i o demagoškim napadima koje se prvenstveno odnose na SVM, a tiču se pokušaja oživljavanja retorike govora o foteljama i baršunastim stolicama koja je označavala ideologiju prošlih vremena, uz jasnu poruku da SVM na svim političkim nivoima se zalaže i smatra naglašenim stavom svog programa zapošljavanje usklađenu sa nacionalnim sastavom stanovništva, i ujedno odbacuje retoriku koja sugeriše da mađarima pravo na ravnopravnost pri zapošljavanju pripada samo onda kada se radi, naprimer o prijemu na poslove portira.

Izvor: Savez vojvođanskih Mađara (SVM)
Postavljeno pre 9 godina i 1 mesec
Komentara: 12
Pregleda: 3537

Povezana vest

Povezane teme

svm

savez vojvođanskih mađara

pokrajinska vlada

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.