• Pregleda: 3986

Saopštenje Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine

Saopštenje Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, koje je potpisao njegov predsednik Jene Hajnal, prenosimo u nastavku u celosti.
Saopštenje Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine

Pored estetike rušenja u poslednje vreme su i umetnost iskrivljenja stvarnosti dobro usavršili izvrsni korisnici dvostrukih merila i dvosmislenog govora, Demokratska stranka i Mađarski pokret – spoji se ono čemu je mesto zajedno.

Bivši gradonačelnik Subotice, „graditelj” i preduzetnik, koji je doprineo rušenju istorijskog jezgra Subotice i njegova stranka upotpunjeni i u Nacionalnom savetu mađarske nacionalne manjine u svemu stručnim Mađarskim pokretom, optužuju u ovako teškom času ksenofobijom – iskrivljujući stvarnost i izvadivši iz konteksta izgovorene reči člana Saveta Karolja Dudaša – kada cela Evropa i ceo svet pati od ovog stvarno prisutnog osećaja proisteklog iz društvenih odnosa, kada stvarno postojeća ksenofobija zahteva ljudske živote, kada se cela Evropa bori da ponovo uspostavi minimum međuljudskog poverenja koji znači i bezbrižno i od straha oslobođeno prošetati ulicama – dozvolivši sebi da ovu doista tešku reč upotrebe u Subotici gde do sada nikad, ni u kom teškom periodu istorije, ni u časovima promene imperije nije bio poznat niti osećaj, niti delovanje na osnovu istog – Subotica je uvek na ovo, na mentalitet njenih građana bila najponosnija, naravno pored predivnog jezgra grada nalik na kutiju nakita.

Prikrivanje stvarnog pitanja doista uspešno ide i Demokratskoj stranci a i glasnicima Mađarskog pokreta, mada umesto optuživanja bi bilo mnogo bolje da govore o onim „gradilačkim”, rušilačkim slučajevima pohlepe koji su se ispoljili u poslednjih nekoliko godina i koji su već izgubili pred sudom (i o kojima su pisali mediji), oni koji su dozvolili ovu najnoviju sramotu, i koji su je okriljem noći i dovršili, između ostalog u saradnji sa stručnjakom za zaštitu spomenika koji – na najveće iznenađenje javnosti – je dao izjavu čineći to u potpunoj suprotnosti sa svojim napisanim i objavljenim mišljenjem i time zauzeo stranu pohlepe. Neka govorimo o istini: o menjajućoj, nestajućoj nekadašnjoj Subotici, u čijem centru se umnožavaju nalik gljiva stambeni blokovi koji svojim investitorima donose veliku korist. Neka govorimo o tome, ko će pokazati interesovanje, znatiželju za ovakvom Suboticom?

// kraj saopštenja

povezane teme

12
Sandor Odgovori
I sta vi mislite sa ovim saopstenjem postici ? ubrati koji politicki poen ? jadno i smesno !
a gde smo mi Odgovori
Saopštenje Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine!
Gospodo gore navedena kad će te izdati saopštenje o vašem radu u zadnjih 20god.
U šta se pretvorila Subotica?Svo vreme ste u vlasi u Subotici.
earthworker Odgovori
Kérem szépen ne bilo Vam tesko da pojasnite i taj kontekst izgovorene reci poznatog ksenofobicnog ultranacionaliste koji godinama uspesno koketira sa fasizmom u rukavicama pa da znamo kako je to u ovom slucaju moglo biti zloupotrebljeno? samo saopstenje vam je lepo ali previse kitnjasto pa bi nam mogli pojasniti jos malo i to oko spomenutih promena imperija da ne bude posle ponovo da je nesto van kontexta. ;)
centar2 Odgovori
Pa da. Najbolje ovakav tekst preneti u celini, jer normalan covek ne zna protumaciti. Sta je hteo da kaze, zaboga? Da li je ovo neki ekperimentalni literarni forum ili los prevod sa zulu kafer jezika?
dragan Odgovori
u Subotici vise ne slusamo sta se kaze nego ko kaze; to je sustina suboticke politike.DS je izgubio sve bonuse kod gradjana a bajke nam nemojte pricati.Madjari se bune sa razlogom jer ih niko nista ne pita i kad jesu i kad nisu u vlasti.
stormwatch Odgovori
Draga gospodo iz ovog pokreta


"izvadivši iz konteksta izgovorene reči "

"kada cela Evropa i ceo svet pati od ovog stvarno prisutnog osećaja proisteklog iz društvenih odnosa, kada stvarno postojeća ksenofobija zahteva ljudske živote, kada se cela Evropa bori da ponovo uspostavi minimum međuljudskog poverenja koji znači i bezbrižno i od straha oslobođeno prošetati ulicama"

Molim vas, recite mi kako ste uspeli u samo par redova da zabijete sami sebi par autogolova i kontradiktirate sami sebe, pitanje je da li vi razumete sta ste tacno napisali?

Da li vi mislite da je ceo narod Evrope kriv sto su USA, Engleska i Francuska napravile sami krvavo arapsko prolece od koga je i ceo haos nastao? Zar nije dokaz stepena civilizacije jednog drustva, nivo mirnodopskih plodova koji donose sa razvojem svoje civilizacije? Draga gospodo, one tri gore navedene zemlje u poslednjih 15 godina seju ratove i razdore tamo gde ih nije bilo. Da li ste smeli da uputite protestnu notu Republici Francuskoj kada je samoinicijativno krenula u svrgavanje Gadafija? Da li ste smeli da uputite isto ovakvo pismo Washingtonu kad je obelodanjeno da je za rat u Iraku koriscena laz da postoji oruzije masovne destrukcije? Da li na kraju mislite da je prve komsije civilizacijski opkoliti bodljikavom zicom, nagurati vagone napunjene secivima i ostalim ostrim metalom i pravilno rasporediti borbene helikoptere i ostale vojne jedinice?

Draga civilizovana gospodo. Zalosno je sto se divljastvo i apsolutna odsutnost bilo kakve empatije i razuma u danasnjoj Evropi smatraju civilizacijom.
Cule Odgovori
Jel neko nešto razumeo u ovom tekstu?
Stojan Odgovori
Sramota je objavljivati ovako nepismene tekstove!! Kako mogu sa ovakvim kobtrukcijama rečenica da izlaze u javnost? Pa ovo kao da se neko zapio u kafani pa kopirao u google translate
bambus Odgovori
Ovo je sigurno trebalo da odvali. Steta sto niko nista ne razume
@bambus Odgovori
u tekstu decidirano pise da DS i madjarski pokret na zalost Madjara iz nacionalnog saveta imaju istovetno misljenje o govoru gdin,Dudasa i cije reci tumace u iskrivljenom konteksu i tako potpiruju mrznju medju gradjanima razlicitih nacionalnosti,Bivsi gradonacelnik je poz nat zajedno sa porodicnom gr,firmom DG da su po gradu pravili zgrade na raz nim lokacijama i da ce nova zdanja narusiti arhitekturu naj uzeg dela grada i naravno subotica ce sa time izgubiti autentican izgled koji se ne moze videti svuda a zgrade kao silosi su u svakom gradu i nisu interesantne nikome
bambus Odgovori
@@bambus. DG gradi upravo po onom planu koji je doneo SVM kad je bio apsolutni bog u ovom gradu. Tako da SVM i Dudas nemaju ama bas nikakvo pravo da pricaju o autenticnoj Subotici. Pogotovo ne, npr, o autenticnom pozoristu
@bambus Odgovori
u jednom mozemo da se slozimo da je VMS naivno odobrio urb.plan ne udubljujuci se u detalje.To jeDG odlicno iskoristio i rusi i gradi jer je sad zasticen sa takvom odlukom grada iako je bivsi gradonacelnik trebao da upozori da je odluka iz 2000 god da se zastiti uzi centar grada u koliziji sa takvim predlogom urb.plana.Naravucenije politicari neznaju svoj posao
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.