Komentara: 12
Pregleda: 4491

Saopštenje Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine

17.11.2015. u 20:29h
Saopštenje Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, koje je potpisao njegov predsednik Jene Hajnal, prenosimo u nastavku u celosti.
Saopštenje Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine

Pored estetike rušenja u poslednje vreme su i umetnost iskrivljenja stvarnosti dobro usavršili izvrsni korisnici dvostrukih merila i dvosmislenog govora, Demokratska stranka i Mađarski pokret – spoji se ono čemu je mesto zajedno.

Bivši gradonačelnik Subotice, „graditelj” i preduzetnik, koji je doprineo rušenju istorijskog jezgra Subotice i njegova stranka upotpunjeni i u Nacionalnom savetu mađarske nacionalne manjine u svemu stručnim Mađarskim pokretom, optužuju u ovako teškom času ksenofobijom – iskrivljujući stvarnost i izvadivši iz konteksta izgovorene reči člana Saveta Karolja Dudaša – kada cela Evropa i ceo svet pati od ovog stvarno prisutnog osećaja proisteklog iz društvenih odnosa, kada stvarno postojeća ksenofobija zahteva ljudske živote, kada se cela Evropa bori da ponovo uspostavi minimum međuljudskog poverenja koji znači i bezbrižno i od straha oslobođeno prošetati ulicama – dozvolivši sebi da ovu doista tešku reč upotrebe u Subotici gde do sada nikad, ni u kom teškom periodu istorije, ni u časovima promene imperije nije bio poznat niti osećaj, niti delovanje na osnovu istog – Subotica je uvek na ovo, na mentalitet njenih građana bila najponosnija, naravno pored predivnog jezgra grada nalik na kutiju nakita.

Prikrivanje stvarnog pitanja doista uspešno ide i Demokratskoj stranci a i glasnicima Mađarskog pokreta, mada umesto optuživanja bi bilo mnogo bolje da govore o onim „gradilačkim”, rušilačkim slučajevima pohlepe koji su se ispoljili u poslednjih nekoliko godina i koji su već izgubili pred sudom (i o kojima su pisali mediji), oni koji su dozvolili ovu najnoviju sramotu, i koji su je okriljem noći i dovršili, između ostalog u saradnji sa stručnjakom za zaštitu spomenika koji – na najveće iznenađenje javnosti – je dao izjavu čineći to u potpunoj suprotnosti sa svojim napisanim i objavljenim mišljenjem i time zauzeo stranu pohlepe. Neka govorimo o istini: o menjajućoj, nestajućoj nekadašnjoj Subotici, u čijem centru se umnožavaju nalik gljiva stambeni blokovi koji svojim investitorima donose veliku korist. Neka govorimo o tome, ko će pokazati interesovanje, znatiželju za ovakvom Suboticom?

// kraj saopštenja

Postavljeno pre 8 godina i 5 meseci
Komentara: 12
Pregleda: 4491
Povezane teme

mađarski nacionalni savet

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.