Komentara: 21
Pregleda: 9702

Saopštenje GrO DSS

08.11.2012. u 12:55h
Saopštenje GrO DSS

Gradski odbor Demokratske stranke Srbije u svom obraćanju javnosti najavio je pokretanje inicijative za ocenu ustavnosti pravnog akta Zakona o nacionalnim Savetima nacionalnih manjina.

Na ovu inicijativu i obraćanje reagovali su iz Saveza bačkih Bunjevaca sa svojim saopštenjem koji smo preneli u celosti.

Kao odgovor na saopštenje SBB-a, javnosti se obratio Bojan Uzelac, predsednika Okružnog odbora DSS Severnobačkog okruga.

Saopštenje takođe prenosimo u celosti.

O POLITIČKOM I PRAVNOM LAICIZMU

Saopštenje predsednika Saveza bačkih Bunjevaca, gospodina Mirka Bajića od 07.11.2012. godine iskazuje fascinantan stepen nerazumevanja pojedinih odredaba Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, kao i Ustava Republike Srbije uopšte.

Navodi iz saopštenja govore u prilog tome da dotični gospodin ne razume zakone koje je samovlasno rastumačio u skladu sa pseudo-marksističkom doktrinom za koju je ekspert.

Stara latinska sentenca glasi da „nepoznavanje zakona ne oslobađa od odgovornosti“, te mu se ovim putem sugeriše da se obrati pravnim ekspertima iz ove oblasti koji će mu rastumačiti suštinsku koliziju između pojedinih odredaba Ustava Republike Srbije i spornih odredaba Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

GO DSS Subotica je na svojoj konferenciji za štampu od 06.11.2012. godine, pozvao sve predstavnike nacionalnih saveta, nevladinih organizacija i drugih političkih stranaka na dijalog u cilju postizanja rešenja, čija primena spornih odredaba Zakona o nacionalnim savetima neće zadirati u prava drugih nacionalnih zajednica, koja su im garantovana u skladu sa Ustavom i drugim zakonima.

Saopštenje gospodina Mirka Bajića, kao ni sva druga saopštenja koja ovim povodom mogu uslediti, neće poremetiti tradicionalno dobre međunacionalne odnose u ovom gradu, kao ni dobre odnose između DSS u Subotici i postojećih nacionalnih saveta koji deluju na području grada.

Upravo suprotno, smatramo da je dijalog između političkih stranaka i nacionalnih saveta pravi put da se sva sporna pitanja razreše na odgovoran način, uz uvažavanje svih političkih i nacionalnih posebnosti, i bez zadiranja u Ustavom zagarantovana prava.

Iz iznetog, ne smatramo prihvatljivim naknadno tumačenje naših političkih stavova od strane „goluba preletača“ marksističkog porekla, sa dokazanim ravnogorskim stažom (SPO), koji se potpisuje kao zabrinuti bački Bunjevac.

Predsednik Okružnog Odbora DSS
Severnobačkog Okruga

Advokat Uzelac Bojan

Broj komentara na ova dva obraćanja je blizu 90 za nepuna 2 dana. Predlažemo da pročitate komentare posetilaca na vest "DSS traži dijalog pre ocene ustavnosti " a zatim i reakciju SBB-a u vidu saopštenja.

Postavljeno pre 11 godina i 5 meseci
Komentara: 21
Pregleda: 9702

Povezane vesti

Povezane teme

Demokratska stranka Srbije Subotica

Bojan Uzelac

DSS Subotica

mirko bajić

savez bačkih bunjevaca

bogdan laban

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.