Komentara: 27
Pregleda: 5547

Saopštenje Saveza bačkih Bunjevaca

07.11.2012. u 12:06h
Saopštenje Saveza bačkih Bunjevaca

Politička stranka Savez bačkih Bunjevaca, odnosno njen predsednik Mirko Bajić, koji je ujedno i potpredsednik Skupštine Subotice, obratio se javnosti povodom iznošenja stavova Demokratske stranke Srbije, gradskog odbora u Subotici, po pitanju poketanje inicijative za ocenu ustavnosti pravnog akta Zakona o nacionalnim Savetima nacionalnih manjina.

Vest koju smo objavili juče u poslepodnevnim časovima, u kojoj DSS traži dijalog pre ocene ustavnosti je bila jedna od najčitanijih i trenutno ima preko 30 komentara.

Saopštenje prenosimo u celosti.

Subotički odbor DSS je objavio da će podneti zahtev za ocenu ustavnosti pojedinih odredbi Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, posebno onih kojie daju odredjene nadležnosti Nacionalnim savetima u nacionalno mešovitim sredinama. Povod je, kako je i na samoj sednici predsednik OO DSS i odbornik Bogdan Laban izneo, donošenje odluka kojima se priznaju određena prava Nacionalnim savetima, a koja slede iz zakona i Ustava. Naime, nakon više godina konačno je u Skupštini grada doneta odluka kojom se omogućuje da Nacionalni saveti imaju jednog predstavnika u Upravnim odborima ustanova koje su od posebnog značaja za pripadnike određene nacionalne manjine u gradu.

U iznetim stavovima potpuno su netačne, proizvoljne i laičke, tvrdnje da zahvaljujući Zakonu o nacionalnim savetima manjine biraju direktore škola, da direktor škole u nacionalno mešovitim sredinama ne može biti pripadnik srpskog naroda, da se delegiranjem člana UO u ustanovama od posebnog značaja narušava pravo osnivača, da to enormno povećava troškove i slično. Naime, Nacionalni saveti daju samo mišljenje o kandidatu u postupku izbora direktora, koje i nije obavezujuće, a samo u onim školama gde se nastava izvodi u više od 50% na jeziku manjine Nacionalni savet daje predhodnu saglasnost na izbor direktora.

Pozivamo Opštinski odbor DSS u Subotici, koji je inače kao deo skupštinske većine glasao na Skupštini za usvajanje spornih odluka, da pre iznošenja u javnost ovakvih inicijativa koje mogu izazvati podozrenje i strah kod pripadnika manjina u odnosu na ostvarivanje svojih prava, prouče zakone i konsultuju stručnjake iz navedenih oblasti, te da se predhodno u razgovoru informišu i konsultuju sa predstavnicima manjina u gradu u kojem zajedno živimo.

Sa stanovišta Saveza bačkih Bunjevaca, kao političkog predstavnika bunjevačke nacionalne zajednice u Skupštini grada, od neprocenjive je važnosti da se donetim odlukama bunjevačkoj nacionalnoj zajednici prvi put ravnopravno priznaju prava koja slede iz Zakona i Ustava Republike Srbije.

Predsednik Saveza bačkih Bunjevaca
Mirko Bajić

Postavljeno pre 11 godina i 4 meseca
Komentara: 27
Pregleda: 5547

Povezane vesti

Povezane teme

Demokratska stranka Srbije Subotica

DSS Subotica

mirko bajić

savez bačkih bunjevaca

Demokratska stranka Srbije

bogdan laban

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.