• Pregleda: 4881

Saopštenje Saveza bačkih Bunjevaca

Saopštenje Saveza bačkih Bunjevaca

Politička stranka Savez bačkih Bunjevaca, odnosno njen predsednik Mirko Bajić, koji je ujedno i potpredsednik Skupštine Subotice, obratio se javnosti povodom iznošenja stavova Demokratske stranke Srbije, gradskog odbora u Subotici, po pitanju poketanje inicijative za ocenu ustavnosti pravnog akta Zakona o nacionalnim Savetima nacionalnih manjina.

Vest koju smo objavili juče u poslepodnevnim časovima, u kojoj DSS traži dijalog pre ocene ustavnosti je bila jedna od najčitanijih i trenutno ima preko 30 komentara.

Saopštenje prenosimo u celosti.

Subotički odbor DSS je objavio da će podneti zahtev za ocenu ustavnosti pojedinih odredbi Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, posebno onih kojie daju odredjene nadležnosti Nacionalnim savetima u nacionalno mešovitim sredinama. Povod je, kako je i na samoj sednici predsednik OO DSS i odbornik Bogdan Laban izneo, donošenje odluka kojima se priznaju određena prava Nacionalnim savetima, a koja slede iz zakona i Ustava. Naime, nakon više godina konačno je u Skupštini grada doneta odluka kojom se omogućuje da Nacionalni saveti imaju jednog predstavnika u Upravnim odborima ustanova koje su od posebnog značaja za pripadnike određene nacionalne manjine u gradu.

U iznetim stavovima potpuno su netačne, proizvoljne i laičke, tvrdnje da zahvaljujući Zakonu o nacionalnim savetima manjine biraju direktore škola, da direktor škole u nacionalno mešovitim sredinama ne može biti pripadnik srpskog naroda, da se delegiranjem člana UO u ustanovama od posebnog značaja narušava pravo osnivača, da to enormno povećava troškove i slično. Naime, Nacionalni saveti daju samo mišljenje o kandidatu u postupku izbora direktora, koje i nije obavezujuće, a samo u onim školama gde se nastava izvodi u više od 50% na jeziku manjine Nacionalni savet daje predhodnu saglasnost na izbor direktora.

Pozivamo Opštinski odbor DSS u Subotici, koji je inače kao deo skupštinske većine glasao na Skupštini za usvajanje spornih odluka, da pre iznošenja u javnost ovakvih inicijativa koje mogu izazvati podozrenje i strah kod pripadnika manjina u odnosu na ostvarivanje svojih prava, prouče zakone i konsultuju stručnjake iz navedenih oblasti, te da se predhodno u razgovoru informišu i konsultuju sa predstavnicima manjina u gradu u kojem zajedno živimo.

Sa stanovišta Saveza bačkih Bunjevaca, kao političkog predstavnika bunjevačke nacionalne zajednice u Skupštini grada, od neprocenjive je važnosti da se donetim odlukama bunjevačkoj nacionalnoj zajednici prvi put ravnopravno priznaju prava koja slede iz Zakona i Ustava Republike Srbije.

Predsednik Saveza bačkih Bunjevaca
Mirko Bajić

povezane teme

27
Vesko Odgovori
U pravu si Mirko.DSS bolje da istrazuje koliko novca gradjana Srbije otislo na Kosovo i na koji nacin je potroseno, imaju i slucaj Kolubare,tako da se imaju cime pozabaviti , a nacionalne manjine neka ostave miru.
Bunjevac Odgovori
@Vesko
Slažem se sa tobom!
Sloba Odgovori
A priča o tome kako je vojvođanska vlada od “Metals banke” napravila Razvojnu banku (afera veća od nove Agrobanke)– ova banka sada praktično upravlja pokrajinskim Fondom za razvoj i Fondom za kapitalne investicije.A nenaplativi krediti koji su deljeni šakom i kapom političarima i tajkunima u iznosima od stotinu miliona eura će plaćati i vraćati poreski obveznici Vojvodine.
Alijzije Odgovori
Samo oštro Bajiću sa koštunjavima koji su Ustav države prekrojili tako da su samo srbi priznat narod u srbiji dok smo svi mi ostali koji živimo vekovima na ovim prostorima nesretnim slučajem pripojenim srbiji tek građani drugog reda ! A koštunjavi zaboravljaju da srbija ne bi nikada imala granice severno od Save i Dunava da nije bilo upravo KATOLIČKOG SVEŠTENIKA Blaška Rajića koji je 1918 pripojio bunjevce a sa time i Vojvodinu srbiji izdvojivši nas iz Austrougarske !!! Da nije bunjevaca ne bi bilo ni srbije preko Save i Dunava pa zato umesto da su bunjevci drugorazredni građani srbije trebali bi zapravo biti USTAVOTVORAN NAROD !!!
Nazalostali tako je Odgovori
Dajte nam kablovski internet
obavesten Odgovori
Taj ustav nije ni prosao sa 50 posto,to je bila smejurija,kad su posle cekanja objavili da je, za, 50 posto kostunica i Tadic! Vojvodina je imala malu izlaznost,tako da u Srbiji nemoguce da je bilo 50 posto,poshto je izlaznost u ovoj zemlji 45-47 posto! Mislim na Kostunicin ustav,najobavestenijeg coveka danas!
kojot Odgovori
ala prosipate gluposti vezano za istoriju ni sami ne verujete u njih. no sta ocekivati od dezurnih pljuvaca koji neprekidno pljuju po DSS-u,i po svima drugima sto ne misle isto kao i oni.mislite da mirko bajic stiti interese bunjevaca? vise ih je adolf hitler stitio u drugom svetskom ratu nego on.
Đuro Odgovori
U pravu je Bajić (nažalost on od svih) a što se tiče Labana:"Ne laje kera radi sela..."
Etela Odgovori
Bogdan Laban je ko i njegov šef partije - neobavešten ! Ajte neka ga kogod obavesti konačno da su izbori prošli pa nema više potrebe da radi ovake kampanje kake se rade u predizbornim kampanjama pa da bude konačno i on obavešten da Koštunica nije više pridsidnik jel sad malko trči prid rudu bez prike potrebe !
Istina Odgovori
@kojot
Ti nisi normalan šta izjavljuješ!!!
cami Odgovori
Mirko Bajić bolje da zauvek ćuti. Nema stranke u kojoj nije bio, i svaki put je košulju obukao sa dva lica. Više će DSS da zaštiti interese Bunjevaca nego Mirko Bajič koji štiti samo sebe. Sram ga bilo! Koštunicu bi trebalo da veliča, jer on uradio više za Bunjevce nego Mirko Bajić za deceniju što samo laje na zvezde. Mirko Bajić je običan interesdžija koji je sto stranaka i koalicija promenio ne bi li se dodvorio za šačicu koristi! Ajd uzdravlje! Bravo DSS! Konačno neko da kaže nešto u korist Srba u ovom gradu. Kažem u korist Srba ali ni na čiju štetu, jer ovaj zakon je i protiv manjih nacionalnih zajednice koje su ove velike progutale.
soka Odgovori
I naravno, ko će drugi da se obrati povodom ovog pitanja nego kontraš Bajić! Isti Bajić koji u fioci ima članske karte svih stranaka i koji živi na račun te iste bunjevačke nacionalne zajednice i koristi njena sredstva za privatne potrebe. Ne treba kriviti čoveka, on se samo vodi onom dobrom starom srpskom izrekom: Ne ujedaj ruku koja te hrani!
Pere Odgovori
Mirko Bajic je [*...*]. covek koji ce stati na stranu onih koji vise daju. vazno da je [*...*] i da otimaju od drzave 200.000 dinara mesecno, plus prihodi od kafanskih dogovora. sramota, ali stvarno,.
mikan Odgovori
@Alojzije - Komšija, šta je to sa Vama? Jel Vas neko to napao, jel Vas dira neko?! Šta ste napali na Srbe od jutros? Pa upravo takvi kao što ste Vi prave tenzije i razmirice. Ne razumem što Vam smeta Ustav, pa to je Ustav zemlje u kojoj živite; insinuacije tipa građani drugog reda, nepoželjni...postoje samo u Vašoj glavi. E sad, kada ste ovako nekulturni, bezobrazni i dirate prstom u oko sve ljude koji čine većinski narod u ovoj zemlji, onda mogu da Vam kažem da jeste nepoželjni, ali ne kao pripadnik bilo kojeg naroda, već kao čovek!
Član51406 Odgovori
Имре!Дознај већ једном где су паре од неизграђене фискултурне сале!!!
Нестрпљиво очекујемо резултате.Многи су само зато дали глас да коначно истина изплива на површину.
Istina Odgovori
@Pere
Kolika je Labanova plata u Elektrovojvodini?(na državnim je jaslama)
Kolika mu je plata kao poslanika?(na državnim jaslama)
Kolika mu odbornička naknada?(na državnim jaslama)
verujem da nemožež ni sabrati

@cami
Vesko je lepo rekao čime treba da se dss pozabavi, a ne da podnosite zahtev za ocenu ustavnosti, a u skupštini glasili za to!
zaista smešno
gogovs Odgovori
Ti Alijzije ili Alojzije nepismeni u svakom slucaju,bruko i sramoto,pises malim slovima naziv drzave u kojoj zivis.Ocigledno namerno jer se to ponavlja.Dok je sveta bice i ovakvih [*...*] kao ti nazalost.[*...*]
gogovs Odgovori
Alijzije-Alojzije,mislis na katolicke fratre sto su malo kasnije slali po spiskovima Srbe u najveci logor posle Ausvica,ili ove novije,vase savremenike sto tapsu decake po guzi.Austrougarska velikim a Srbija malim slovima.E zbog takvih kao ti [*...*] rastu tenzije i .ranja u narodu.
Član52066 Odgovori
Kada se ovom temom bave gospoda Laban i Bajić nije ni čudo što deca neće da idu u školu
ne bi ni ja!
bukin Odgovori
Vise od polovine, koji hvale Mirka, do juce su ga obilato pljuvali. Sad im zatrebao da pljuju po drugima. Znaci, Mirko se jos uvek odrzava, naravno, po potrebi.
bukin Odgovori
@gogovs: A zbog ovih sto Vas cenzurisu, alijziji ili alojziji ili lozanu rastu krila, pa pljuju li ga, pljuju.
Ako se Srbija pise sa pocetnim malim slovom sto bi lozan imao privilegiju.
Alojzije Odgovori
Alijzije je lapsus calamis ! Oni inteligentniji su to mogli i sami zaključiti ali su evo iz priloženih komentara oni u znatnoj manjini pa onima sa malko drvenim mozgom se mora kasti da su "i" i "o" slova jako blizu jedno drugome a sa deset prstiju otežanih napornim radom na zemlji nije tako jednostavno trefljati tu pucad na tastaturi ko što oni mislidu al ništa ne kontaje pa im se evo mora kasti ko što im se mora kasti i to da je Ustav neustavan po pitanju nesrba u srbiji !!!
bukin Odgovori
@alojzije: Kako to da uvek zameniš malo"s" sa velikim"S"? Uzmi jednom lopatu umesto vila?
Nisu problem radničke ruke problem je u mozgu!
cami Odgovori
@Mimica Andrić
Ne nego će famozni Gojko Radić time da se bavi! Kao pravi intelektualac i čovek koji svojim delovanjem svakako može dati svoj doprinos u donošenju zakona!!!
Sigmaš Odgovori
Mirko bori se za opljačkana preduzeća i lopovluk, mi svaki dan ostajemo bez radnih mesta , vidiš da se svaki dan isteruju radnici na ulicu a firme nam kupuju belosvetski kriminalci, subotičanima treba posao bez obzira koje su vere i nacije.
SviZajedno Odgovori
Pun mi vas je.
Влaдислaв Odgovori
Људи моји, не одричем никоме прaво нa посебност, нa нaцију, религију, језик, aли то сa сaветимa нaционaлних мaњинa би било смешно дa није прорaчунaто нa изaзивaње смутње, зaвaђaње људи, и скретaње пaжње сa пљaчки које су нa све стрaне. Уместо дa се држaвa оргaнизује сa што мaњом aдминистрaцијом и што једностaвнијим прaвилимa, дa се знa штa се морa, штa се не сме, овде се глуми некaкво лудило, рaзни лупежи и скоројевићи добијaју прилику дa се ухлебе продaјући мaглу, a све тобоже брaнећи нaционaлне интересе своје групaције. A видимо кaко их брaне, изгледa дa је једини нaционaлни интерес који је одбрaњен опште осиромaшење и хaос нa све стрaне.
Aко је ово Србијa сви требa дa поштују Србију и њене зaконе, немa никaквог пребројaвaњa и подвaјaњa по нaцијaмa, прaвилa требa дa буду јaснa и истa зa све. Тaкође, Срби и сви други у другим држaвaмa, Мaђaрској, Хрвaтској требa дa поштују прaвилa држaве у којој живе, то је једини рецепт зa нормaлaн живот.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.