• Pregleda: 6312

DSS traži dijalog pre ocene ustavnosti

Iznoseći stavove u Skupštini grada o Zakonu o nacionalnim savetima nacionalnih manjina i njegovoj primeni, DSS je najavio pokretanje inicijative za ocenu ustavnosti tog pravnog akta.
DSS traži dijalog pre ocene ustavnosti

U DSS-u smatraju da pojedine odredbe Zakona na posredan način uvode politički monopol određenih nacionalnih saveta pre svega u oblasti obrazovanja kao i u delovanju javnih ustanova. Na ovaj način bi preko 50 % ustanova na teritoriji Vojvodine bilo pod političkom vlašću nacionalnih saveta.

Među spornim odredbama su i one po kojima nacionalni saveti daju saglasnost za izbor direktora javnih ustanova kao i odredbe da u ustanovama, koje su proglašene ustanovama od nacionalnog značaja, nezavisno od osnivača nacionalni saveti obavezno imenuju jednog člana odbora.

U DSS-u kažu da Zakon o nacionalnim savetima nije usklađen sa Ustavom Srbije a i same odredbe se ponekad isključuju.

Zbog toga DSS ocenjuje brojna uslovljavanja davanjem saglasnosti pojedinih nacionalnih saveta kao neustavna. Ustavna prava nacionalnih manjina treba da se sprovode u zajednici sa drugima te DSS ne osporava Zakon u celosti već samo njegove pojedine odredbe.

Kao merilo oni navode primer susednih zemalja gde slične odredbe koje daju ovakva upravljačka prava nacionalnim manjinama ne postoje.

Ova problematika je interesantna i sa ekonomskog aspekta. Na primeru školstva u Subotici za koje se izdvaja 500 miliona dinara godišnje možemo imati situaciju da lokalna samouprava nema svoje predstavnike u školskim odborima škola od nacionalnog značaja pa nema nikakvu mogućnost kontrole i odlučivanja.

Izvor: RTV City

povezane teme

65
kojot Odgovori
samo napred drzite se.....
Alojzije Odgovori
A da mi pokrenemo ispitivanje ustavnosti Koštunicinog Ustava, a ?! Tamo je propisano da je srbija država srba dok su svi drugi nesrbi drugorazredni građani u ovoj zemlji pa prema tome onda i mi bunjevci trebamo tužiti ovu državu jer nas ne priznaje za svoje građane i ispitati ustavnost Ustava !!!
Član52066 Odgovori
Ekspertu za energetiku Labanu se ljulja stolica u Elektro-vojvodini te je počeo da brine i o srpskim nacionalnim interesima.
sos Odgovori
U svakom slucaju predlozio bih ''dss'' citaj- laban-da ne trosi svoju ''energiju''na naconalno osvescavanje i ucenje o medjunacionalnoj toleranciji i razumevanju, sa svojim radom u '' elektrodistribuciji''stalno pokazuje svoju nacional-partijsku pripadnost,a to sta on radi ako se prenese medju gradjane moze da izazove vece probleme nego sto je on u stanju da svati, mislim da je on najmanje pozvan da tu temu namece zeleci da sakrije istinu o nacionalnoj strukturi rukovodecih kadrova u subotici i on nije iz policije dosao u oblast elektroprivrede i ekonomije kao strucnjak za tu oblast u svakom slucaju ako zatrazi misljenje ustavnog suda o pravu nacinalnih manjina neka ne ispusti iz vida strukturu zaposlenh u obrazovanju,- policiji [*...*]
kojot Odgovori
Alojzije malo ste preterali nigde ni u jednom ustavu to ne pise pa ni u ustavu Dr.Vojislava Kostunice!!!
kikiriki Odgovori
Ova konferencija za štampu je protekao kao film,nakon predugačkog uvoda pred kraj saznajemo da se zapravo radi o parama i to velikim parama.Treba doneti zakon da svi politikanti u upravnim odborima državnih institucija neka rade volonterski,srpski rečeno džaba!Odmah će se i jedni i drugi okrenuti svojim privatnim biznisima otvarajući put pravim stručnjacima.
Sting Odgovori
Nego gledate li Vi gospodo INSAJDER?
Svako zlo u ovoj zemlji i njenim "bivšim" pokrajinama počinje sa DSS-om. korupcija, pljačka, obmane, prevare, zločini...
:-))))
Vesko Odgovori
Drugo i neznate, samo osporavati sto drugi urade.Nemojte se puno mesati i gledati kako ce funkcionisati nacionalni saveti, kod nas u Subotici i uopste u Vojvodini.Bolje gledajtem i istrazujte koliko je zajednickog novca sviju gradjana utroseno za Kosovo.Tamo ste bili galantni,delilo se sakom i kapom , a Vojvodini vam smetaju nadleznosti nacionalnih veca.
[*...*]
Skrbic Odgovori
Mimice,kada se to DSS nije brinuo o srpskim interesima!?Da nije mozda SNS zabrinuta za polozaj srpskog naroda pa pokusava na sve nacine da Maglai postane gradonacelnik Subotice!Dok je DSS-a i Vojislava Kostunice,Srbija ce uvek biti zemlja Srba i svih o naroda koji zivi u Srbiji,Alojzije!
O-cemu-ti? Odgovori
@Alojzije
A ne pisace da je Srbija drzava Bunjevaca kao i ostalih nac. manjina.. PA normalno da je drzava Srba ali i ostalih gradjana u cemu je problem Lozane?
Max Odgovori
"Dss " a ko ste vi ?!? izvinite ako sam neobavesten...
Član51901 Odgovori
Zar ta stranka jos uvek postoji u Subotici?
Smesni su, ko o cemu dss o ustavu i otkud njima Elektrovojvodina?
Član52066 Odgovori
@Skrbic

Koliko možemo da primetimo ni jedan službeni dokument grada Subotice nije na ćirilici (Grad Subotica se nalazi u Republici Srbiji, pri. aut.) dok opštine poput Bačke Topole i Iđoša pišu na službenom pismu ove države za razliku od nas gde je u vlasti već duže godina DSS.
Maglai mi je pri tom institucija naspram Modesta ali to nije važno jer su gospoda iz DSS i sa jednima i drugima u koaliciji ali mi je drago da od toga ko je na vlasti u Subotici ne zavisi fotelja doktora-magistra Labana koja je evidentno izmaknuta čim se setio nas Srba!
kojot Odgovori
panonis, pronasli su je na ulici....
lazar Odgovori
a pogledajte u pozadini darka antelja a kleo se u vecnu ljubav ds, kao nikad nece u dss !!!
e zuti zuti pa zbog takvih ste i pukli :)
sos Odgovori
MOLIO BIH DA KOJOT I OSTALI KOJI NISU PROCITALI USTAV PROCITAJU PRVU RECENICU USTAVA;''SRBIJA JE DRZAVA SRPSKOG NARODA I OSTALIH GRADJANA''-PA KO SU TI OSTALI MOLIO BI G..LABANA DA PROVERI PREKO ''USTAVNOG SUDA''a ko je on to znamo!!! MIMICA JE DUBOKO U PRAVU'' NADAM SE DA OVAJ TEKST NECETE CENZURISATI
Max Odgovori
@O-cemu-ti
najveci problem u ovoj drzavi je u takvima kao ti...bahati i nadasve nekulturni ...
zoki Odgovori
Ovo je grupa srpskih nacionalista,pa ko poznaje Labana od pre 15 tak godina dok je bio kafedzija sve mu je jasno.kako je lepo i posteno napredovao preko stranke.Inace svi znamo za DSS i njihov moto da ne zele u Evropu a vracaju se u istoriju pod Karadjordjem,ili Obrenovicem i kunu se u kosovo, koje nas unazadjuje prethodnih 25 godina.Dosta vise istorije,dosta nacionalizma-HOCEMO NAPRED !!!!
Alojzije Odgovori
U Ustavu bi trebalo da stoji da je Srbija država svih njenih građana a umesto toga je Koštunica stavio da je srbija država srba pa tek potom ( ostalih ) građana !!! Razlika je DRASTIČNA !!!

http://www.kas.de/wf/doc/kas_22016-1522-1-30.pdf?110224180933

Princip nacionalne, a ne građanske države u osnovi je ustavne definicije
Srbije. Srbija je nacionalna država (država srpskog naroda). Uz ovu
osnovnu karakteristiku vezuje se, na određeni način, i činjenica da je
Srbija i multinacionalna država. Srbija je država ne samo srpskog naroda
već i svih naroda koji u njoj žive.

Drugo pitanje tiče se terminološke nedoslednosti ustavotvorca koji u čl. 1
koristi sintagmu „ljudska i manjinska prava i slobode“ (istu sintagmu
koristi i u nazivu drugog dela u kojem su sistematizovane odredbe o
ljudskim i manjinskim pravima i slobodama), da bi već u čl. 3 st. 1 umesto
toga koristio sintagmu „ljudska prava“, izostavljajući da eksplicitno navede
„manjinska prava“ i „slobode“, a u drugom stavu istog člana sintagmu
„ljudska i manjinska prava“, izostavljajući da navede i „slobode“.

A da ne govorimo dalje o himni koja veliča samo srbski narod i pravoslavlje kao da ovde nema nikog drugog osim srba i to isključivo pravoslavaca !!! Tako da ta himna NIKAKO nemože biti himna SVIH GRAĐANA koji žive u srbiji pa čak ni svih srba jer ima ih koji su ateisti ili - verovali ili ne gospodo iz DSS - čak i neke druge vere osim pravoslavne !!!

Tako da kada se Ustav, himna i zastava prvo dovedu u red da ne vređaju nacionalna osećanja SVH GRAĐANA koji žive u ovoj državi onda tek potom možemo razgovarati o tim stvarima koje vas žuljaju ....
Pravnik Odgovori
Uvek podela na one koji su za i koji su protiv (razlog glupi interes), a ne na one koji razmišljaju bez obzira na politicko članstvo ili pripadnost po bilo kom osnovu. Ćitam Vaše komentare, a vidim da niko nije ne proćitao Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina. Neka neko bar jednom vidi, uporedi i zaključi odnos ove države prema svim svojim gradjanima u odnosu na bilo koju evropsku državu i dodatno članicu evropske unije i bude li realan priznaće da prava koja postoje u Srbiji još uvek podsećaju na nešto što je zdravo, normalno i nažalost zaboravljeno. Svi ljudi, bar malo se podrudite i budite normalni.
Pravnik Odgovori
Lepo molim gospodina Alojziju da pročita Ustav i obrati pažnju na tekst himne npr. Republike Hrvatske i uporedi sa Ustavom i himnom matične države u kojoj živi. Shvatiće de je lepo biti državljanih ove zemlje bez obzira na nacionalnu pripadnost
Pravnik Odgovori
Alojzije budi realan
Vesko Odgovori
@ Lazar
J a ne vidim Darka Antelja na slici, priznajem da sam malo kratkovid.
jovo Odgovori
Zašto lokalni političari, u svojim saopštenjima za javnost, beže kao đavo od krsta od teme "borba protiv korupcije i kriminala u gradu Subotici"?Za njih je to nevažna tema ali je za građane izuzetno važna.Korupcija i kriminal su rak rana države u kojoj živimo.Grad Subotica nije imun od te bolesti.Ćutanje lokalnih političara, na tu temu, govori dosta o njima samima.I među njima, sigurno, ima kandidata za duži boravak u zatvoru.Neke pljačke nisu mogle biti izvršene bez političke podrške.Jedna od takvih pljački je stečajna pljačka Agrokombinata.Lopovi su i dalje na slobodi.Neki od njih su toliko drski da javno izjavljuju kako "ponosno šetaju Suboticom" jer im je savest mirna.Treba im omogućiti da i dalje šetaju, ali u zatvorskom krugu.Da li ćemo to ikad dočekati?
Srpkinja Odgovori
Gospodo, da li u Americi ima Bunjevaca? Ima! Jesu li oni tamo Bunjevci ili Amerikanci? Sto tamo ne traze svoju nacionalnu manjinu? A ne lepo ime je da budu Ameri! A gde su Srbi u Madjarskoj? Mogu li oni tamo da kazu da su Srbi? Ne mogu! A gde ste ovde Madjari i Bunjevci na sva usta trazite vasa prava. Naravno da u Srbiji zive Srbi!!!! Svako moze da navuce na sebe obelezje svoje manjinei, a ako li to Srbi urade, odmah su nacionalisti!!! Znamo li mi ko je u ovom gradu vecina - ma SRBI bre!!!!!!I mnogo je lepo biti SRBIN!
Dragi Odgovori
@kikiriki
Nisi u pravu.
Zasto mislis da bi prave strucnjake u politiku (koja bi po tebi trebala biti neplacena delatnost) dovukao sa njihovih dobroplacenih poslova?

Upravo je suprotno. Najbolje ljude ces iz privatnog sektora dovuci samo ako im ponudis bolje finansijske uslove.

Npr. ako zelis da ti guverner bude neko zaista strucan, a ne neko poput ove Jorgovanke...moras mu ponuditi vecu platu nego sto bi je imao kao menadzer neke privatne banke.

Znam da se mnogi nece sloziti sa mojim.komentarom, ali...to je istina.
rankon Odgovori
samo neznam kako imaju obraza da se javljaju uopste kad su toliko nagrdili ugled njhove kasice prasice elektrovojvodine da sada vise vredi elektro berane nego nekada mocna i profitabilna firma..a sta ce tek biti od parkinga nemogu ni da zamislim??sta oni misle ??da JENE I PASTOR NISTA NE VIDE I NE ZNAJU...LICNO CU TRAZITI OD GOSPODJE MIHAJLOVIC DA SE MALO POZABAVI PLACANJIMA I ZAPOSLJAVANJIMA U EL.VOJVODINI.
rahel Odgovori
pravnik: pa u drugim drzavama i ne donose ovakve zakone, jer to nije uopste tema, svi gradjani se tretiraju isto. u srbiji, nazalost mora zakonom da se stite manjine. reci mi molim te jednog ne-srbina-nju, da radi neki znacajniji posao u bg, pri nekoj instituciji ili medijama? bilo da se radi o nekom gradjaninu iz sandzaka, nekom albancu ili madjaru. nigde, ama bas nigde. jedino, ako srbija hoce prema svetu da se pokaze kao demokratska, kao sto su postavili onog pravnika, ne znam kako se zove, koji se kao borio sa srbiju protiv hrvatske. price za naivce.
styx Odgovori
pa se srecom ovi ne pitaju.....samo ih jos niko nije obavestio o tome.Ni o tome,da je srednji vek davno prosao.Obicna samoreklama,i malo slikanja.....nista vise.
Demokrata Odgovori
Mene samo interesuje iz kojih sredstava se isplaćuju stipendije svakom studentu na mađarskom jeziku-120 E mesečno,ne znam iznos za srednjoškolce, a za osnovce 80 E?

Ja svoju decu mukotrpno školujem iz svog đžepa,bez trunke pomoći države,a pripadnik sam matičnog naroda.
Toliko o ugroženosti nacionalnih manjina.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.