Komentara: 65
Pregleda: 6402

DSS traži dijalog pre ocene ustavnosti

06.11.2012. u 14:43h
Izvor: RTV City
Iznoseći stavove u Skupštini grada o Zakonu o nacionalnim savetima nacionalnih manjina i njegovoj primeni, DSS je najavio pokretanje inicijative za ocenu ustavnosti tog pravnog akta.
DSS traži dijalog pre ocene ustavnosti

U DSS-u smatraju da pojedine odredbe Zakona na posredan način uvode politički monopol određenih nacionalnih saveta pre svega u oblasti obrazovanja kao i u delovanju javnih ustanova. Na ovaj način bi preko 50 % ustanova na teritoriji Vojvodine bilo pod političkom vlašću nacionalnih saveta.

Među spornim odredbama su i one po kojima nacionalni saveti daju saglasnost za izbor direktora javnih ustanova kao i odredbe da u ustanovama, koje su proglašene ustanovama od nacionalnog značaja, nezavisno od osnivača nacionalni saveti obavezno imenuju jednog člana odbora.

U DSS-u kažu da Zakon o nacionalnim savetima nije usklađen sa Ustavom Srbije a i same odredbe se ponekad isključuju.

Zbog toga DSS ocenjuje brojna uslovljavanja davanjem saglasnosti pojedinih nacionalnih saveta kao neustavna. Ustavna prava nacionalnih manjina treba da se sprovode u zajednici sa drugima te DSS ne osporava Zakon u celosti već samo njegove pojedine odredbe.

Kao merilo oni navode primer susednih zemalja gde slične odredbe koje daju ovakva upravljačka prava nacionalnim manjinama ne postoje.

Ova problematika je interesantna i sa ekonomskog aspekta. Na primeru školstva u Subotici za koje se izdvaja 500 miliona dinara godišnje možemo imati situaciju da lokalna samouprava nema svoje predstavnike u školskim odborima škola od nacionalnog značaja pa nema nikakvu mogućnost kontrole i odlučivanja.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 8 godina i 2 meseca
Komentara: 65
Pregleda: 6402
Povezane vesti
Povezane teme
DSS Subotica nacionalne manjine Demokratska stranka Srbije bogdan laban nacionalni saveti
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.