Komentara: 65
Pregleda: 6835

DSS traži dijalog pre ocene ustavnosti

06.11.2012. u 15:43h
Izvor: RTV City
Iznoseći stavove u Skupštini grada o Zakonu o nacionalnim savetima nacionalnih manjina i njegovoj primeni, DSS je najavio pokretanje inicijative za ocenu ustavnosti tog pravnog akta.
DSS traži dijalog pre ocene ustavnosti

U DSS-u smatraju da pojedine odredbe Zakona na posredan način uvode politički monopol određenih nacionalnih saveta pre svega u oblasti obrazovanja kao i u delovanju javnih ustanova. Na ovaj način bi preko 50 % ustanova na teritoriji Vojvodine bilo pod političkom vlašću nacionalnih saveta.

Među spornim odredbama su i one po kojima nacionalni saveti daju saglasnost za izbor direktora javnih ustanova kao i odredbe da u ustanovama, koje su proglašene ustanovama od nacionalnog značaja, nezavisno od osnivača nacionalni saveti obavezno imenuju jednog člana odbora.

U DSS-u kažu da Zakon o nacionalnim savetima nije usklađen sa Ustavom Srbije a i same odredbe se ponekad isključuju.

DSS traži dijalog pre ocene ustavnosti

Zbog toga DSS ocenjuje brojna uslovljavanja davanjem saglasnosti pojedinih nacionalnih saveta kao neustavna. Ustavna prava nacionalnih manjina treba da se sprovode u zajednici sa drugima te DSS ne osporava Zakon u celosti već samo njegove pojedine odredbe.

Kao merilo oni navode primer susednih zemalja gde slične odredbe koje daju ovakva upravljačka prava nacionalnim manjinama ne postoje.

DSS traži dijalog pre ocene ustavnosti

Ova problematika je interesantna i sa ekonomskog aspekta. Na primeru školstva u Subotici za koje se izdvaja 500 miliona dinara godišnje možemo imati situaciju da lokalna samouprava nema svoje predstavnike u školskim odborima škola od nacionalnog značaja pa nema nikakvu mogućnost kontrole i odlučivanja.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 11 godina i 5 meseci
Komentara: 65
Pregleda: 6835

Povezane vesti

Povezane teme

DSS Subotica

nacionalne manjine

Demokratska stranka Srbije

bogdan laban

nacionalni saveti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.