Komentara: 8
Pregleda: 8762

Saobraćaj i loženje najveći zagađivači vazduha

13.06.2016. u 17:39h
Izvor: TV Subotica
Saobraćaj i loženje najveći zagađivači vazduha

Vazduh koji udišemo zadovoljavajućeg je kvaliteta, pokazuju rezultati merenja aerozagađenja koja redovno vrši Zavod za javno zdravlje. Od zagađujućih materija u vazduhu beleže se sumpor – dioksid, azot –dioksid, čađ, prizemni ozon i poslednjih godina sve više suspendovane čestice.

Gašenje industrijskih giganata u Subotici imalo je brojne socijalno – ekonomske posledice po grad. Paradoks je, s druge strane da je sa nestankom poznatih fabrika, značajno smanjen sumpor – dioksid u vazduhu koji su Subotičani udisali decenijama unazad. Vazduh sada zagađuju gust saobraćaj i individualna ložišta kojih je sve više, pa je zima i najkritičniji period po kvalitet vazduha.

Suspendovane čestice su sitne i kompleksne čestice različitog sastava koje udišemo zajedno sa prašinom i drugim zagađujućim materijama. Najproblematičnije su one najsitnije koje prodiru najdublje u naše disajne organe i tu se zadržavaju. Koncentracija ovih čestica meri se na raskrnici kod Bolnice jer je najreprezentativnija lokacija zbog brojnih kuća koje koriste individualna ložišta, ali i frekventnog saobraćaja koji su glavni krivci za ove čestice.

Neke od glavnih mera za smanjenje aerozagađenja pre svega su izgradnja zaobilaznica oko Subotice i Palića, kao i nastavak  započete gasifikacije grada i proširivanje sistema centralnog grejanja. Od velikog značaja su mere unapređenja procesa proizvodnje u industriji uz redovnu kontrolu emisije zagađujućih supstanci.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 7 godina i 10 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 8762

Povezana vest

Povezane teme

zagađenje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.